Tuesday, September 22, 2009

King της BoE: Ενδέχεται να αναλάβει ρόλο στη νέα εποπτική αρχή της Ε.Ε.

King της BoE: Ενδέχεται να αναλάβει ρόλο στη νέα εποπτική αρχή της Ε.Ε.


Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King αναμένεται να αναλάβει εξέχοντα ρόλο στην εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των τραπεζών και των κινδύνων στην αγορά με σκοπό η Μ. Βρετανία να στηρίξει τη δημιουργία του, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Η Κομισιόν παρουσιάζει την Τετάρτη το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην εποπτεία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δημιουργώντας μία πανευρωπαϊκή επιτροπή πρόληψης των ατασθαλιών για τις τράπεζες και ένα ξεχωριστό σώμα που θα εντοπίζει ενδείξεις μίας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η στήριξη της Μ. Βρετανίας είναι σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία των νέων δομών έως το τέλος του επόμενου έτους. Η Μ. Βρετανία εμφανίζεται νευρική γιατί οι νέοι κανόνες θα δώσουν μεγαλύτερη ισχύ σε ευρωπαϊκά ιδρύματα. Θα επιτραπεί στην Κομισιόν να θέσει αυστηρότερους κανόνες σε μία βιομηχανία που κατηγορείται για την οικονομική κρίση εντούτοις ζωτικής σημασίας για τη βρετανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, η Μ. Βρετανία δεν θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet θα τεθεί επικεφαλής του European Systemic Risk Board, του σώματος που θα επιβλέπει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκατάθεση του Λονδίνου για την νέα πανευρωπαϊκή εποπτική αρχή μπορεί να εξασφαλιστεί να οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίξουν τον King για αναπληρωτή του Trichet.

capital.gr

No comments:

Share |