Tuesday, September 22, 2009

H αποτυχία των εποπτικών αρχών!

H αποτυχία των εποπτικών αρχών!



Η χθεσινή απόφαση της ΕΠΕΙΑ, δηλαδή της εποπτικής αρχής του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, για την οριστική ανάκληση της άδειας μεγάλων και γνωστών ασφαλιστικών εταιρειών του χώρου, όπως του Ομίλου Ασπίς, αποτελεί ορόσημο για την εξυγίανση του κλάδου.

Ολοι γνωρίζουν ότι ο κόμπος είχε φθάσει στο χτένι, βοηθούσης της οικονομικής κρίσης και κάτι θα έπρεπε να γίνει.

Ισως μάλιστα η ΕΠΕΙΑ έπρεπε να είχε εφαρμόσει τον νόμο πιο νωρίς αφού υπήρχαν αρκετές καταγγελίες από ασφαλισμένους και άλλους για την μη τήρηση των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι ανωτέρω εταιρείες εδώ και αρκετούς μήνες.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τίμημα είναι πολύ ακριβό για όλους όσους έχασαν την δουλειά τους.

Δεν θα έπρεπε.

Πράγματι, οι συνέπειες δεν θα ήταν τόσο σοβαρές αν οι εποπτικές αρχές που εμπλέκονται έκαναν σωστά την δουλειά τους και φυσικά υπήρχε η ανάλογη πολιτική βούληση από τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη εδώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι νέος άνεμος άρχισε να φυσά όταν η εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου αφαιρέθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου εμπορίου όπου τα κριτήρια αξιολόγησης των εταιρειών ήταν δυσδιάκριτα για να δοθεί στη νέα εποπτική αρχή (ΕΠΕΙΑ) που υπαγόταν στο υπουργείο εθνικής οικονομίας.


Μάλιστα, η κατάσταση μπορεί να μην είχε βελτιωθεί αν γινόταν δεκτό το αίτημα αρκετών υπαλλήλων της διεύθυνσης του υπουργείου εμπορίου και η ΕΠΕΙΑ στελεχωνόταν κατά κύριο λόγο με τους έμπειρους, παλιούς αξιολογητές.

Όμως, θα ήταν μονόπλευρο να επικεντρωθεί κανείς μόνο στην ανεπάρκεια της παλαιάς εποπτικής αρχής του κλάδου.

Σημαντικές ευθύνες μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι φέρει επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η τελευταία επέτρεψε να διαπραγματεύονται εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών που δεν πληρούσαν τους όρους του εταιρικού νόμου από μια απλή ανάγνωση των δημοσιευθέντων ισολογισμών τους.

Κι όμως το επέτρεψε, κάνοντας τα στραβά μάτια.

Δυστυχώς, καυτά θέματα που ενέχουν πολιτικό κόστος αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι θα περίμενε κανείς από ανεξάρτητες εποπτικές αρχές σε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης.

Αυτό δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι πολλοί από εκείνους που διορίζονται επικεφαλείς εποπτικών αρχών στη χώρα μας ενδιαφέρονται πρωτίστως για την προβολή τους, τις δημόσιες σχέσεις και τις εξυπηρετήσεις στους πολιτικούς που τους διόρισαν και μετά για όλα τα άλλα.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που προτάσσουν την εφαρμογή των νόμων.

Είναι λοιπόν ατυχές ότι η εξυγίανση ενός σημαντικού κλάδου για την εθνική οικονομία όπως είναι η ιδιωτική ασφάλιση έχει καθυστερήσει τόσο πολύ.

Είναι όμως ευτυχές ότι έστω και τώρα κάποιοι στην ΕΠΕΙΑ αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να εφαρμοσθεί ο νόμος για να μην ανοίξει ακόμη περισσότερο η τρύπα κάποιων εταιρειών, απειλώντας να απορροφήσει ακόμη περισσότερο κόσμο μέσα της.

Παρ’ όλα αυτά το βασικό συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Η περίπτωση των εταιρειών του Ομίλου Ασπίς από τις οποίες ανακλήθηκε χθες η άδεια λειτουργίας αποτελεί πάνω απ’ όλα παράδειγμα χρόνιας εποπτικής ανεπάρκειας προς αποφυγή.

euro2day.gr

No comments:

Share |