Tuesday, September 22, 2009

Ψωμιάδης: Η εγγυητική επιστολή δεν είναι πλαστή - HSBC: Δεν έχουμε εκδώσει εγγυητική

Ψωμιάδης: Η εγγυητική επιστολή δεν είναι πλαστή - HSBC: Δεν έχουμε εκδώσει εγγυητική

«Η εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ ευρώ που έχει κατατεθεί στην HSBC Λονδίνου είναι γνήσια και αυτό μπορεί να αποδειχθεί» τόνισε στο SBC και στο «Reporter» ο Παύλος Ψωμιάδης πρόεδρος και βασικός μέτοχος του ομίλου Aspis Πρόνοια. Ο κ. Ψωμιάδης υπεραμύνθηκε αυτής του της θέσης τονίζοντας ότι « υπάρχουν 200 είδη εγγυητικών επιστολών, εμείς ζητήσαμε από funds που διαχειρίζονται καταθέτες και από επενδυτές από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τις ΗΠΑ να μας στηρίξουν. Έτσι καταφέραμε να καταθέσουμε εγγυητική επιστολή στην HSBC Λονδίνου». Στην ερώτηση γιατί η Εποπτεία Ασφαλιστικών Εταιριών ανακοίνωσε ότι η εγγυητική επιστολή ήταν πλαστή ο κ. Ψωμιάδης τόνισε με πολύ έντονο ύφος όχι δεν είναι πλαστή μπορεί ο οποιοδήποτε να ζητήσει να ενημερωθεί για το αν υπάρχει εγγυητική επιστολή στην HSBC. Στην ερώτηση γιατί δεν προέβη ο όμιλος σε μια απλή κίνηση να ζητήσει από την HSBC εγγράφως να ενημερώσει την ΤτΕ ότι όντως υπάρχει εγγυητική επιστολή για τις επιχειρήσεις Aspis Πρόνοια. Ο κ. Ψωμιάδης απάντησε ότι η HSBC δεν προέβη σε μια τέτοια κίνηση.

Το SBC και το Reporter αφενός επικοινώνησαν με την HSBC αλλά και με την ΤτΕ και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν η HSBC αναφέρει ότι «δεν έχει εκδοθεί από την HSBC Λονδίνου εγγυητική επιστολή για τον κ. Ψωμιάδη ή την Aspis Πρόνοια και ότι δεν είναι γνήσια».

Μάλιστα σε επιστολή της HSBC προς την ΤτΕ αναφέρεται ότι η HSBC δεν έχει εκδώσει εγγυητική επιστολή». Όμως από την στιγμή που αναφέρει ότι δεν είναι γνήσια θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή στην HSBC από τρίτους αλλά να μην πληρεί τις προϋποθέσεις και έτσι να χαρακτηρίζεται ως μη γνήσια. Όμως η HSBC δεν αναγνωρίζει ότι έχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή από τρίτους.
Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο καθώς ο Π. Ψωμιάδης αναφέρει ότι θα παρουσιάσει τους επενδυτές που καλύπτουν την εγγυητική επιστολή.

Στην ερώτηση πως οδηγήθηκε ο όμιλος Aspis Πρόνοια σε αυτή την κατάσταση να αρθεί δηλαδή η άδεια λειτουργίας τόνισε ότι «είχα ζητήσει μια παράταση 20 ημερών από την Εποπτεία Ασφαλιστικών Εταιριών ώστε να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια. Μάλιστα από την αύξηση κεφαλαίου είχαμε δεσμεύσεις ότι θα συμμετάσχουν επενδυτές με κεφάλαια ύψους 250 εκατ ευρώ. Παράλληλα καταθέσαμε και την εγγυητική επιστολή. Η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή και έτσι οδηγηθήκαμε στην απόφαση της Εποπτείας Ασφαλιστικών Εταιριών που είναι άδικη και λανθασμένη».

Με τους ασφαλισμένουςτις θα συμβεί;

Ο Π. Ψωμιάδης τόνισε ότι καλύπτονται από το αποθεματικό που φθάνει τα 550 εκατ ευρώ και από τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Με τους εργαζομένους ποιο είναι το μέλλον τους;

Ο πρόεδρος της Aspis Πρόνοια τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν και θα απορροφηθούν από τις άλλες εταιρίες του ομίλου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η Aspis Bank επηρεάζεται;

Όχι η Aspis bank δεν επηρεάζεται και μάλιστα ως απόδειξη είναι ότι στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ ευρώ οι βασικοί μέτοχοι δηλαδή οι ασφαλιστικές εταιρίες θα συμμετάσχουν ως έχουν δικαίωμα.

Η Aspis Πρόνοια θα κυρίξει πτώχευση;

Στην ερώτηση αυτή ο Π . Ψωμιάδης τόνισε ότι δεν μπορεί να απαντήσει , θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον»



Στον αέρα εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι - Παρέμβαση της κυβέρνησης



Νωρίτερα, το ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Κηφισίας είχε κλείσει από εκατοντάδες εργαζόμενους εξαιτίας της οριστικής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών του Ομίλου Ασπίς. Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στην περιοχή. Ο κ. Παπαθανασίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα ασκηθεί πίεση στις εταιρείες που θα πάρουν τα ασφαλιστήρια ζωής των πελατών των να προσλάβουν και προσωπικό από τις ασφαλιστικές εταιρείες του κ.Ψωμιάδη. Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα φαίνεται ότι εξελίσσεται η κατάσταση στην Aspis Bank ενόψει και της αναμενόμενης αύξησης κεφαλαίου.

''Λουκέτο'' σε πέντε ασφαλιστικές

Η 'βόμβα' έσκασε χθες στην ασφαλιστική αγορά, όταν η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ανακάλεσε τις άδειες πέντε εταιρειών, οι ασφαλισμένοι των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα. Πρόκειται για τις ασφαλιστικές εταιρείες Ασπίς Πρόνοια τόσο στον κλάδο γενικών ασφαλειών όσο και στον κλάδο ζωής του ομίλου Ψωμιάδη, καθώς επίσης για τις εταιρείες Γενική Ένωση, Γενική Πίστη και Σκούρτης. Οι εταιρείες δεν κατόρθωσαν να βρουν νέα κεφάλαια, ενώ ο κ.Ψωμιάδης κατέθεσε επιταγή ύψους 500 εκατ. ευρώ από την HSBC, η οποία αποδείχθηκε πλαστή.

Η αιτία ανάκλησης των αδειών των ανωτέρω εταιρειών είναι ότι δεν κατάφεραν να ανταποκρίθηκαν εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί για την κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων τους τα οποία υπολείπονται αυτών που προβλέπει ο νόμος. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην ασφαλιστική αγορά, καθώς μόνο στον κλάδο ζωής (συνταξιοδοτικά - νοσοκομειακά), τα συμβόλαια τα οποία έχουν οι εταιρείες Ασπίς Πρόνοια του Ομίλου Ψωμιάδη ξεπερνούν τα 220.000.

Αγνωστο είναι εάν τα χρήματα τα οποία μέχρι σήμερα έχουν επενδύσει οι πελάτες των παραπάνω εταιρειών για το σχηματισμό της επιθυμητής σύνταξης στη λήψη των συμβολαίων θα μπορέσουν να τα εισπράξουν εφόσον ζητήσουν να τα ρευστοποιήσουν.

Στον αέρα επίσης βρίσκονται πάνω από 800.000 κάτοχοι οχημάτων, οι οποίοι μέχρι και τις 30/6 εμφανίζονταν να είναι ασφαλισμένοι στις εταιρείες που κλείνουν. Οι παραπάνω πελάτες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Σημειώνεται πάντως για ένα μήνα από την ανακοίνωση της απόφασης, καλύπτονται για τυχόν ατυχήματα που θα προκαλέσουν από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Εποπτείας

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης συνεδρίασε σήμερα 21.09.09 και μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των χιλιάδων ασφαλισμένων, των εργαζομένων και της αξιοπιστίας του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, αποφάσισε ομόφωνα την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟIΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ, διότι οι εν λόγω εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επισημαίνεται, ότι η ΕΠ.Ε.Ι.Α. από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος δίνοντας επανειλημμένα την ευκαιρία να καλυφθούν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας. Παρά ταύτα, οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους.

Αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε στην ΕΠΕΙΑ ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων πρώτων εκ των προαναφερόμενων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Το γεγονός αυτό μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει ήδη προβεί από 18/09/09.

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ΕΠ.Ε.Ι.Α. ορίζει επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής. Σημειώνεται ότι:

1. Για τον Κλάδο Αυτοκινήτων κάλυψη θα παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο.

2. Για τον Κλάδο Ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής, δε θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.

Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων».

Τι συμβαίνει στην Aspis Bank

Η παύση των δραστηριοτήτων της Aspis Πρόνοια δεν θα έχει επίδραση στην Aspis Bank αναφέρουν πηγές στην τράπεζα αλλά και στην ΤτΕ. Η μετοχή υποχώρησε 5,56% χθες στα 1,02 ευρώ λόγω των εξελίξεων. Η Aspis Bank μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ θα εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 16% με 17% τον υψηλότερο στην αγορά. Η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα εφόσον οι όροι της αύξησης έχουν καθοριστεί σε 2 νέες για κάθε 1 παλαιά η τιμή της αύξησης διαμορφώνεται πέριξ των 95 ευρώ δηλαδή πάνω από την νέα ονομαστική αξία τα 0,60 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Aspis Bank ίσως με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου ενδέχεται να κλείσει στρατηγική συμμαχία με ξένη ή ελληνική τράπεζα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «Reporter» ήδη από τις 8 Σεπτεμβρίου τονίζει ότι η Aspis bank διερευνά deals ενώ εκτενώς αναφέρθηκε και χθες σε ρεπορτάζ με τίτλο «έρχονται big deals στις τράπεζες». Οι συζητήσεις διερευνητικού χαρακτήρα έχουν ξεκινήσει και δεν αποκλείεται η Aspis bank να ανακοινώσει σύντομα κάποιο deal.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου με κοινές μετοχές η Aspis θα εξετάσει σε ποιο βαθμό θα κάνει χρήση του μέτρου να εκδώσει προνομιούχες μετοχές τις οποίες θα αγοράσει το ελληνικό δημόσιο. Θεωρητικά η Aspis μπορεί να αντλήσει έως 90 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Διαθέτει πολύ καλή ρευστότητα που επαρκή να καλύψει τις ανάγκες της.

Όμως πέραν από τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου η Aspis Bank πραγματοποίησε μια κίνηση επαναγοράζοντας παρελθούσα έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης αποκομίζοντας κέρδος 27 εκατ. ευρώ τα οποία θα εμφανισθούν στα έκτακτα έσοδα στο γ΄ τρίμηνο. Προφανώς και στο γ΄ τρίμηνο οι μεγάλες ζημίες των 30 εκατ ευρώ θα έχουν περιοριστεί δραστικά. Τα 27 εκατ. ευρώ θα προστεθούν εν συνεχεία στα ίδια κεφάλαια διαμορφώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10% προ της αύξησης κεφαλαίου.

reporter.gr

No comments:

Share |