Tuesday, September 22, 2009

Οι πωλήσεις του ΔΝΤ δεν θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την τιμή του χρυσού

Οι πωλήσεις του ΔΝΤ δεν θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την τιμή του χρυσού


ΣΙΔΝΕΫ (Dow Jones)--Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο των 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά troy τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αργά την Παρασκευή να διαθέσει προς πώληση μέρος των αποθεμάτων του σε χρυσό, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του χρυσού.

Οι πωλήσεις του ΔΝΤ θα περιοριστούν στους 403,3 μετρικούς τόνους χρυσού, ήτοι το ένα όγδοο των συνολικών αποθεμάτων του οργανισμού και θα πραγματοποιηθούν σε αυστηρό πλαίσιο κανόνων και σε ποσόστωση που θα ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στην αγορά, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές. Με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, οι συνολικές πωλήσεις ανέρχονται σε σχεδόν 13 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΔΝΤ, ο οργανισμός θα διαθέσει χρυσό στο πλαίσιο της συμφωνίας των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών για την πώληση χρυσού η οποία περιορίζει τις πωλήσεις χρυσού στους 400 τόνους το χρόνο σε διάστημα πέντε ετών. Οι κεντρικές τράπεζες ανανέωσαν τη συμφωνία για δεύτερη φορά τον Αύγουστο. Εκείνες οι κεντρικές τράπεζες που δεν έφτασαν την ποσόστωση τους στην προηγούμενη πενταετή περίοδο, πριν ανανεωθεί ξανά η συμφωνία τον Αύγουστο, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πώληση του ΔΝΤ μπορεί να προσαρμοστεί στη δική τους ποσόστωση.

Τη στιγμή που αυτό θα περιόριζε την υπερπροσφορά στην ανοιχτή αγορά, η παρουσία μεγάλων κεντρικών τραπεζών που θέλουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους διασφαλίζει επίσης ότι οι πωλήσεις του ΔΝΤ δεν θα ασκήσουν σημαντική πίεση στις τιμές του χρυσού.

Βραχυπρόθεσμα, οι χρηματιστές δεν αναμένουν ο χρυσός να διασπάσει πτωτικά το πρώτο επίπεδο στήριξης των 990 δολαρίων ανά ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο σημείο του υφιστάμενου εύρους διακύμανσης των 990-1.025 δολαρίων ανά ουγγιά, τονίζει αναλυτής από το Σίδνεϋ.

Στις 07:35 ώρα GMT, η τιμή spot του χρυσού διαμορφωνόταν κοντά στα 997 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 9,5 δολάρια από το κλείσιμο στη Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα είχε ανακάμψει από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 996,17 δολαρίων ανά ουγγιά.

Αν και το ΔΝΤ έχει ανακοινώσει ότι θα διέθετε τον χρυσό στις κεντρικές τράπεζες, σε άλλους επίσημους κατόχους του κλάδου ή σταδιακά μέσω της αγοράς, ήδη γίνονται εικασίες για τους πιθανούς αγοραστές.

Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας, που και οι δύο είναι σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ενδέχεται να ενδιαφέρονται για την απόκτηση επιπλέον χρυσού με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο των μεγάλων αποθεμάτων τους σε δολάρια, όπως εκτιμούν χρηματιστές και αναλυτές.

Οι κεντρικές τράπεζες της Μέσης Ανατολής που ηγούνται οικονομιών που στηρίζονται στην ενέργεια (πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο), επιθυμούν να ισορροπήσουν τα αποθέματα τους, καθώς επίσης και η Ιαπωνία, υποστηρίζουν.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση. Η Κίνα προσφάτως έχει γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο και θα μπορούσε να στραφεί σε εγχώριους παραγωγούς για να αυξήσει τα αποθέματα.

Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολο να επιτευχθεί το όποιο όφελος διαφοροποίησης, ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αγορά του χρυσού είναι απλώς πολύ μικρή για να αγοράσει η Κίνα σημαντικές ποσότητες χωρίς να επιφέρει πλήγμα στην αξία των αποθεμάτων της σε δολάρια.

Με τον χρυσό να θεωρείται γενικότερα ως εργαλείο αντιστάθμισης έναντι του δολαρίου, ορισμένοι φοβούνται ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τις αγορές χρυσού χωρίς να σταματήσει να στηρίζει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Τα αποθέματα της Κίνας σε δολάρια είναι άνω των 2 τρισ. δολαρίων ενώ τα αποθέματα των 1.054 τόνων χρυσού αποτελούν μόνο το πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 1,8% των συνολικών αποθεμάτων σε δολάρια.

Μεταξύ των χωρών που δημοσιεύουν τακτικές ενημερώσεις για τα αποθέματα, η Ρωσία είναι η μόνη που εμφανίζεται ως σταθερός αγοραστής χρυσού στους τελευταίους μήνες και χρόνια.

Οι 536,9 τόνοι χρυσού αποτελούν το 4,1% των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας που είναι σχεδόν 409 δισ. δολάρια και έχουν αυξηθεί από το 2,1% που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού για την βιομηχανία χρυσού World Gold Council.

Ενώ η Ρωσία έχει περιθώριο να αγοράσει επιπλέον χρυσό, ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Alexei Ulyukayev δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα θα διατηρούσε τουλάχιστον το 30% των αποθεμάτων της σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, κοντά στο τρέχον επίπεδο ακριβώς πάνω από το 30%.

Ένας ακόμη παράγοντας στήριξης των τιμών είναι η άποψη ότι η πιθανότητα για περαιτέρω πωλήσεις του ΔΝΤ από τα αποθέματα των 3.217,3 τόνων είναι πολύ μικρή, όπως εκτιμούν οι χρηματιστές.

Οι επιπλέον πωλήσεις χρειάζονται ακόμη μία έγκριση από το αμερικανικό Κονγκρέσο, η οποία είναι απίθανη δεδομένου ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο στους 8.135,1 τόνους. Το ΔΝΤ κατάφερε να κερδίσει την στήριξη των ΗΠΑ τον Ιούνιο παρά το γεγονός ότι η πρόταση του ετοιμαζόταν για χρόνια. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο σε θέματα όπως οι πωλήσεις χρυσού που απαιτούν πλειοψηφία 85% λόγω του ότι έχουν ποσοστό ψήφων 17% ενώ είναι απίθανο οι ΗΠΑ να “ανάψουν πράσινο φως” για περισσότερες πωλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την τιμή του χρυσού.


capital.gr

No comments:

Share |