Friday, March 4, 2011

Παγώνουν λιβυκά περιουσιακά στοιχεία $35,2 δισ.


Παγώνουν λιβυκά περιουσιακά στοιχεία $35,2 δισ.


Ασφυκτικά σφίγγει ο κλοιός των διεθνών πιέσεων στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία παγώνουν όχι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ίδιο και στην οικογένειά του αλλά και τις τοποθετήσεις της Επενδυτικής Αρχής της Λιβύης. Συνολικά, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία και τοποθετήσεις ύψους 35,2 δισ. δολ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον πάγωσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 32 δισ. δολ. Επισημαίνεται πως αρχικά οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει το πάγωμα 30 δισ. δολ., όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Geithner, "ανακαλύψαμε επιπλέον 1,9 δισ. δολ. τις τελευταίες μέρες", ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για "τις πιο γρήγορες και ισχυρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ".

Και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία είχε αρχικά παγώσει περιουσιακά στοιχεία 1 δισ. στερλινών, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το μέτρο και στις τοποθετήσεις του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Λιβύης. Όπως αποκαλύπτουν οι "Financial Times", οι τοποθετήσεις της Επενδυτικής Αρχής της Λιβύης στη Βρετανία ανέρχονται στα 2 δισ. στερλίνες (3,2 δισ. δολ.), αν και επισημαίνεται πως η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να αναθεωρηθεί ανοδικά τις επόμενες μέρες.



Η Αυστρία, παράλληλα, που ήταν από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, διεύρυνε το στόχαστρό της, περιλαμβάνοντας και τον Μουσταφά Ζάτρι, ανώτατο αξιωματούχο της Επενδυτικής Αρχής της Λιβύης, αναφέροντας πως υπάρχουν ενδείξεις για στενές σχέσεις του κ. Ζάτρι και της οικογένειας Καντάφι.

Η αυστριακή κυβέρνηση δηλώνει πως θα ζητήσει πιέσεις από την Κομισιόν να προστεθεί και το όνομα του κ. Ζάτρι στη λίστα των 26 Λίβυων που υπόκεινται σε κυρώσεις

Στο κενό το ειρηνευτικό σχέδιο Τσάβες

Στο εσωτερικό της χώρας, το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε χθες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, κ. Ούγκο Τσάβες, φαίνεται πως πέφτει στο κενό, καθώς οι αντικαθεστωτικοί δέχονται συνομιλίες με μοναδικό θέμα την παραίτηση ή την εξορία του Μουαμάρ Καντάφι. Αυτό αποσαφήνισε ο κ. Αχμέντ Ζαμπρίλ του Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών της Βεγγάζης. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού θα βοηθήσει να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών αλλά και στην ανατροπή του Καντάφι, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

"Εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, θα γίνουν για ένα και μοναδικό θέμα: πώς θα φύγει ή θα ανατραπεί ο Καντάφι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει για διαπραγμάτευση". Αυτό ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο Reutrers εκ μέρους του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

Ανηλεείς βομβαρδισμοί

Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, αλλά και την πόλη Ατζνταμπίγια, όπου βρίσκεται μία θέση των αντικαθεστωτικών.

Τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο και την Τυνησία, όμως υπάρχουν και πολλοί εργάτες άλλων εθνικοτήτων.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |