Monday, January 14, 2008

Περισσότερη διαφάνεια στα καταναλωτικά δάνεια

Περισσότερη διαφάνεια στα καταναλωτικά δάνεια

Εναρμόνιση της κοινοτικής νομοθεσίας στα καταναλωτικά δάνεια με στόχο την καλύτερη προστασία εκατομμυρίων δανειοληπτών στην Ευρώπη και αύξηση του ανταγωνισμού προωθείται μέσω της κοινοτικής οδηγίας. Η οδηγία, που αναμένεται να τεθεί ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου για ψήφιση την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, θέτει νέα δεδομένα στην αγορά καταναλωτικών δανείων.

Τα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα που προβλέπονται στην κοινοτική οδηγία είναι, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή εντός 14 ημερών και το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου.


Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα κάνουν την αγορά πιο διαφανή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς θα παρέχεται ισότιμη, συγκρίσιμη πληροφόρηση για όλους τους καταναλωτές που συνάπτουν δάνεια.

Η νέα νομοθεσία αφορά τα καταναλωτικά δάνεια μέχρι του ποσού των €75 χιλ., που θεωρείται ότι καλύπτει τις πιο συνηθισμένες καταναλωτικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι πιστωτές πρέπει να πληροφορούν λεπτομερώς τον καταναλωτή για το ακριβές ετήσιο επιτόκιο και το τελικό κόστος της αποπληρωμής του δανείου. Αυτό εκτιμάται ότι θα καταστήσει ευκολότερη τη σύγκριση του πιστωτικού κόστους εκ μέρους του καταναλωτή και την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών από τον κλάδο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, τα καταναλωτικά δάνεια αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο σχεδόν το 18% του μεικτού εισοδήματος των εργασιών λιανικής τραπεζικής στην ΕΕ.

Η αγορά καταναλωτικών δανείων στην ΕΕ ξεπερνά τα €800 δισ., με μέση ετήσια αύξηση που ξεπερνά το 8%. Αποτελεί το ένα δέκατο περίπου του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (με βάση στοιχεία του 2005). Σε χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, Γερμανία και Αυστρία η αγορά καταναλωτικών δανείων διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί το ένα πέμπτο της ιδιωτικής κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Το μέσο επιτόκιο που επιβάλλεται σε καταναλωτικά δάνεια στην ευρωζώνη διαφέρει από περίπου 6,30% που είναι στην πιο φθηνή χώρα (Φινλανδία) σε 12,2% στην Πορτογαλία την πιο ακριβή χώρα. Στην Κύπρο το μέσο επιτόκιο που επιβάλλεται σε καταναλωτικά δάνεια είναι 7,63%.

Η άμεση διασυνοριακή καταναλωτική πίστη αντιπροσωπεύει κάτω του 1% του μεγέθους των πιστωτικών συναλλαγών. Αυτό, υποστηρίζει η Επιτροπή, αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι καταναλωτές αναγκάζονται να εγκαθιδρυθούν σε άλλη χώρα όταν θέλουν να συνάψουν δάνειο σε εκείνη τη χώρα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα των δανείων των καταναλωτών στις διάφορες χώρες της ΕΕ διαφέρουν. Το υπόλοιπο δανείων ανά άτομο ανέρχεται σε λιγότερο από €100 σε κάποιες χώρες, όπως είναι η Λιθουανία και η Σλοβακία και φθάνει τα €3.000 σε άλλα κράτη μέλη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Η νέα οδηγία

Με τη νέα οδηγία, στόχος είναι να δοθεί συγκρίσιμη, τυποποιημένη πληροφόρηση στους καταναλωτές σε ό,τι αφορά:

• Διαφήμιση: Θεσπίζεται η υποχρέωση να παρέχεται η ίδια τυποποιημένη ουσιαστική πληροφόρηση σε όλα τα κράτη μέλη.

• Πληροφορίες προ συμβολαίου: Οι πιστωτές υποχρεώνονται να παρέχουν στους καταναλωτές όλη τη δέουσα πληροφόρηση για να συγκρίνουν τα προσφερόμενα και μάλιστα σε χρόνο επαρκή και πριν από τη συνομολόγηση του συμβολαίου. Θα τους δίνεται το ετήσιο ποσοστό επιβάρυνσης του επιτοκίου.

• Ετήσιο ποσοστό επιβάρυνσης: Η οδηγία αναφέρεται στην εγκαθίδρυση κοινής μεθόδου υπολογισμού της επιβάρυνσης στα καταναλωτικά δάνεια.

• Πληροφορίες συμβολαίου: Αφού ο καταναλωτής κάνει την επιλογή του, οι τράπεζες οφείλουν να του παρέχουν καταγεγραμμένα όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του, ώστε να έχει γραπτώς σημείο αναφοράς. Η οδηγία περιλαμβάνει κατάλογο ελάχιστων πληροφοριών.

• Ακύρωση συμβολαίου: Ο καταναλωτής θα αποκτήσει το δικαίωμα να ακυρώσει μια πίστωση χωρίς να χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Αυτό θα ισχύει για όλα τα καταναλωτικά δάνεια στην ΕΕ.

• Πρόωρη εξόφληση: Παρέχεται το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης ανά πάσα στιγμή. Εναρμονίζεται επίσης η αποζημίωση την οποία δικαιούνται οι πιστωτές σε μια τέτοια περίπτωση, ώστε να περιοριστούν τα εμπόδια εισαγωγής στην αγορά.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |