Monday, January 14, 2008

Φέντεραλ Ριζέρβ: Αλλάζει στάση και ρητορική ο Μπερνάνκι

Φέντεραλ Ριζέρβ: Αλλάζει στάση και ρητορική ο Μπερνάνκι

ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ αλλά και πιο συχνά αποφάσισε να μιλά ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος επικρίνεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα για τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες.


Νέα στρατηγική εγκαινιάζει ο Μπερνάνκι.
Η αλλαγή αυτή παρατηρείται πέντε μήνες αφότου αναλυτές, ακαδημαϊκοί αλλά και πρώην αξιωματούχοι της Fed είχαν κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα για τους επανειλημμένους υπαινιγμούς της ότι δεν πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια για να κάνει όμως εν συνεχεία αυτό ακριβώς που είχε αποκλείσει, αλλά και για τα αμφιλεγόμενα μηνύματα που έστελνε.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed αναγνωρίζουν ότι ήταν δύσκολο να στείλουν ένα σταθερό μήνυμα επειδή «η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα ρευστή και αβέβαιη όσον αφορά στις επιπτώσεις της».

Η κατάσταση αλλάζει τώρα και ο Μπερνάνκι με την πρόσφατη ομιλία του δείχνει ότι η Fed βλέπει την οικονομική προοπτική των ΗΠΑ να γίνεται πιο ξεκάθαρη - προς το χειρότερο - υποδηλώνοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο τέλος του μηνός. Μείωση των επιτοκίων πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 29/30ης Ιανουαρίου φαίνεται απίθανη, παρά μόνο εάν η προοπτική επιδεινωθεί απότομα τις επόμενες ημέρες.

Η ομιλία του Μπερνάνκι αντανακλά μία νέα στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας οι κορυφαίοι τραπεζίτες θα συζητούν ανοικτά τις οικονομικές προοπτικές πιο συχνά, ούτως ώστε οι αγορές να μην εξαρτώνται από τα σχόλια κατώτερων τη τάξει διαμορφωτών πολιτικής που ίσως να μην εκπροσωπούν τον τρόπο σκέψης της Fed.

Ο Μπερνάνκι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γκρίνσπαν που κυριαρχούσε επί των αποφάσεων, επιδίωξε την ομοφωνία, απέφευγε τις υπερβολικές δημόσιες νύξεις για τα επιτόκια και επέτρεπε σε άλλους διαμορφωτές πολιτικής να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους. Σε αυτή τη δημοκρατική δέσμευση αποδίδουν αρκετοί τα αμφιλεγόμενα μηνύματα της Fed.

Oρισμένοι επίσης αναλυτές διαμαρτύρονται ότι οι ανακοινώσεις της Fed μετά τις συνεδριάσεις δεν αντανακλούσαν με ακρίβεια το κεντρικό περιεχόμενο της συζήτησης.

Υπάρχει επίσης και ένα πιο θεμελιώδες πρόβλημα: οι θέσεις της Fed για την οικονομία καταρρίπτονταν από τα ίδια τα γεγονότα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |