Monday, January 14, 2008

Σε τεντωμένο σχοινί κάθε επενδυτική απόφαση

Σε τεντωμένο σχοινί κάθε επενδυτική απόφαση

Οι εξελίξεις για 2-3 μήνες δεν θα είναι ευνοϊκές για τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων στα ώριμα χρηματιστήρια του πλανήτη.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ, που πέρασε, σφράγισε το ξεκίνημα του 2008 στη Wall Street ως το χειρότερο απ' το 1930 και μετά. Δεν είναι συνεπώς μια απλή διορθωτική κίνηση αυτό που προέκυψε φέτος ως αποτέλεσμα των επενδυτικών αποφάσεων. Είναι, στην ουσία, έκφραση της αγωνίας των διαχειριστών για το πού θα πάνε τα πράγματα και πώς εκείνοι πρέπει να διαχειριστούν τα κεφάλαια που τους έχουν διαθέσει οι κεφαλαιούχοι.

Οσοι είναι δε τακτικοί αναγνώστες, γνωρίζουν τη σημασία που έχει, σύμφωνα με τους αναλυτές που επιλέγει η στήλη, η οικονομία των ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Αποψη είναι η μη άποψη

Καθώς πέρασε και 2η εβδομάδα της νέας χρονιάς, το σημαντικότερο αρνητικό που έχει διαμορφωθεί στις ισχυρότερες κεφαλαιαγορές του πλανήτη είναι η ανυπαρξία άποψης για το πώς θα εξελιχθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και το πώς θα αντιδράσουν σε αυτά οι κεντρικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις.

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν υπάρχει άποψη της επενδυτικής κοινότητας για το πού μπορεί να κατευθυνθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο η σχέση ανταλλαγής ευρώ - δολαρίου. Ούτε συγκλίνουν σε μια μέση τιμή οι εκτιμήσεις για την πορεία του πετρελαίου μέχρι το Μάρτιο του 2008 και, τέλος, απουσιάζει μια σαφής εκτίμηση για το πού θα βρεθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. στο τέλος του 2008.

Οταν όμως απουσιάζει η «μέση άποψη», το πρώτο που καταγράφεται είναι μια έντονη νευρικότητα, που εκφράζεται με κύματα ρευστοποιήσεων κάθε φορά που εμφανίζεται μια αρνητική είδηση, όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, με πυρήνα της, πάντα, τις τρέχουσες εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Οι ευγενικές διαπιστώσεις, από την πλευρά των αναλυτών των μεγάλων επενδυτικών οίκων, δεν παύουν να υπογραμμίζουν την πιθανότητα να περιπέσει η ανάπτυξη στην Αμερική σε ύφεση, αλλά παράλληλα τονίζουν πως, για την ώρα, οι πιθανότητες για αυτό το αποτέλεσμα είναι λιγότερες από 50%.

Αναλυτές και οίκοι περισσότερο «ανεξάρτητοι» εν τούτοις εμφανίζονται με αναλύσεις τους σε εφημερίδες και δηλώσεις σε κανάλια οικονομικού περιεχομένου ως βέβαιοι για την ύφεση και μάλιστα κάποιοι επισημαίνουν πως μπορεί οι δύο προηγούμενες υφέσεις να είχαν μικρή διάρκεια αλλά η τρέχουσα θα ξεπεράσει τους 24 μήνες.

Μια προαναγγελθείσα κάθοδος

Στην πραγματικότητα, το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας, ακριβώς επειδή αποτελείται από ευφυείς ανθρώπους, σε αναλογία ίδια με τις υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες, έχει «πάρει απόφαση» πως οι εξελίξεις για 2-3 μήνες δεν θα είναι ευνοϊκές για τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων στα ώριμα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Ομως, με την αγορά ομολόγων να προσφέρει περιορισμένες αποδόσεις σε ορίζοντα 2ετίας σε σύγκριση με τις μετοχές, δεν αποφασίζουν μια ριζική στροφή στις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Αρχίζουν, όμως, όπως στα μέσα της εβδομάδας, που πέρασε, να πουλάνε μετοχές και να εισέρχονται στις αγορές των αγαθών - εμπορευμάτων. Δεν είναι τυχαίο πως ο οικονομικός Τύπος έχει αυξήσει το χώρο που προσφέρει σε ρεπορτάζ και αναλύσεις γύρω από την πορεία των τιμών αγαθών, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι, ο καφές, το κακάο.

Αναμένεται, επίσης, ζήτηση για ETF's που είναι προσαρμοσμένα σε διάφορες πρώτες ύλες, ενώ μέχρι πρότινος συζήτηση γινόταν μόνο για διαπραγματεύσιμα αμοιβαία, που σχετιζόταν με το πετρέλαιο και ορισμένα μέταλλα. Πιθανότατα όλη αυτή τη χρονιά να υπάρξει δραστηριοποίηση και αυξημένη προβολή των commodities, αλλά η άποψή μας, ύστερα από 10 χρόνια παρακολούθησης των διεθνών αγορών, έχει ως εξής: Είναι πιο εύκολο να ανακαλύψει ένας επενδυτής μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με το καλαμπόκι, το σιτάρι, τη ζάχαρη, το πετρέλαιο και όλα τα αγαθά που πιθανότατα θα γίνουν αντικείμενα πόθου επενδυτών, όταν απογοητευτούν από τις τοποθετήσεις τους σε μετοχικές αξίες.

Εντούτοις, εάν υπάρξει μια διεθνής διόρθωση των χρηματιστηρίων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τιμές των αγαθών να ανεβαίνουν στις αγορές παραγώγων που διαπραγματεύονται, αλλά στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που εμπλέκονται στην παραγωγή τους να μην καταγράφει ισοδύναμη άνοδος.

Τα αγαθά ως επενδυτικός προορισμός

Η αναζήτηση της τοποθέτησης σε ETF's προσαρμοσμένα σε δείκτες που αφορούν την αξία κάθε αγαθού είναι πλέον ενδεδειγμένη για κάποιον, ο οποίος έχει αποφασίσει ότι πιστεύει στην άνοδο της τιμής των πρώτων υλών όχι μόνο σε ενέργεια και μέταλλα, αλλά και σε επίπεδο τροφίμων. Τεχνικά, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχουν αγαθά που ήδη σημείωσαν νεότερα υψηλά ή επανέγραψαν το ιστορικό υψηλό τους.

Ομως δεν λείπουν και εκείνα τα οποία απέχουν από τα ιστορικά υψηλά τους από 20 έως και 80 ποσοστιαίες μονάδες. Αρκετοί λοιπόν προτείνουν τα «καθυστερημένα», διότι αποδίδουν το ράλι των τιμών στα εμπορεύματα το 2007, σε θεμελιώδη αίτια και κυρίως στο γεγονός ότι στη σταθερή προσφορά αναπτύσσεται μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Η βάση της αυξημένης ζήτησης είναι η βελτίωση του επιπέδου ζωής μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων σε Ινδία και Κίνα -και όχι μόνο. Μια περισσότερο ενδελεχής προσέγγιση δίνει μεγάλη διάρκεια στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων που έχουν σχέση με τη διατροφή, διότι το 2ο μισό του 20ού αιώνα στο σύνολο σχεδόν του πλανήτη, καταγράφηκε η τάση μείωσης των αγροτικών δραστηριοτήτων.

Αποτέλεσμα αυτής της δυναμικής είναι στις αρχές του 21ου αιώνα η έκταση της γης που χρησιμοποιείται για καλλιέργεια να είναι περιορισμένη. Είναι αναμενόμενο, καθώς ανεβαίνουν οι τιμές, μεγάλες επιχειρήσεις να στραφούν στην ανάπτυξη αγροτικών καλλιεργειών, καθώς θα διευρύνεται το περιθώριο κέρδους από αυτή τη δραστηριότητα.

Ωστόσο, μια τέτοια μεταμόρφωση σε επίπεδο παγκόσμιας διανομής δραστηριοτήτων θα απαιτήσει χρόνο και, μέχρις ότου υλοποιηθεί, οι τιμές στα αγαθά που αφορούν τη διατροφή θα ανεβαίνουν. Από τα γνωστά, η ζάχαρη είναι εκείνο το εμπόρευμα, που απ' τα ιστορικά υψηλά του απέχει πάνω από 80%.

Σύντομες εκτιμήσεις των μεγάλων

Η Lehman Brothers βλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι έτοιμη να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς, καθώς η ύφεση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ έχει ήδη χτυπήσει την καταναλωτική δύναμη και οι σφικτότερες συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εμποδίζουν τις εμπορικές δραστηριότητες.

Οι κεντρικές τράπεζες θα είναι, κατά το τμήμα ανάλυσής της, ο παράγοντας που θα βοηθήσει στο να μην οδηγηθεί η Αμερική και ο πλανήτης σε ύφεση. Επικαλείται για αυτή της τη θέση το ένστικτο επιβίωσης και της μείωσης επιτοκίων. Γι' αυτό πιθανότατα στο τέλος του 2008 τα επιτόκια να βρεθούν στο 3% και το δολάριο να συνεχίζει την πτώση του, έναντι του γιεν [JPY=X] και άλλων ασιατικών νομισμάτων, αλλά με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει έδαφος έναντι του ευρώ και του πάουντ.

Οσον αφορά την τιμή του πετρελαίου για το σύνολο της φετινής χρονιάς, το προσδιορίζει στα 84 δολάρια, ήτοι 12 δολάρια ψηλότερα από τη μέση τιμή του '07, συμφωνώντας με την προαναφερθείσα άποψη περί θεμελιωδών που στηρίζουν την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων για φέτος.

Η Fed θα μειώσει κατά την LB επιθετικά 4 φορές μέσα στο χρόνο, ενώ στην Ε.Ε. οι προοπτικές για τις εξαγωγές έχουν χειροτερέψει το 2008, με πιθανό αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να σταματήσουν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. Εκτιμούν, επίσης, ότι το στρες που έχει προκληθεί στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά θα διατηρηθεί ως ένα βαθμό όλη τη χρονιά, οδηγώντας τις τράπεζες στο να εμφανιστούν με μειωμένη διάθεση παροχής δανείων.

Ως προς τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προβλέπουν διατήρηση των πιέσεων, που θα το κρατήσουν πάνω από 2% μέχρι το τέλος της άνοιξης, αλλά αναμένουν ριζική διόρθωση αμέσως μετά. Η Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί κατά τους αναλυτές της LB να διατηρεί την αυστηρή της στάση έναντι του πληθωρισμού, αλλά η μείωση των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα εκτιμούν ότι θα την αναγκάσει να μειώσει τα επιτόκια 2 φορές κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάπτυξη θα μειωθεί δραστικά το 2008 κατά την LB οδηγούμενη σε αυτή την κατάσταση εν μέρει λόγω των σφικτότερων συνθηκών δανεισμού που συρρικνώνουν την κατανάλωση. Γι' αυτό περιμένουν η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, να πραγματοποιήσει 2 μειώσεις των επιτοκίων το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αλλά κατόπιν να παραμείνει αδρανής, καθώς θα έχουν διογκωθεί οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Στην Ιαπωνία, οι αναλυτές της Lehman εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων όλη τη χρονιά, λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας που θα επικρατήσει στο οικονομικό πεδίο, αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης τοπικής ζήτησης. Οσον αφορά, δε, τους κινδύνους που απειλούν την εξαγωγική δραστηριότητα της Ιαπωνίας, που υπήρξε η κυρίαρχη δύναμη για την πρόσφατη ανάκαμψή της, διαγράφονται μεγαλύτεροι από πέρυσι και με κατεύθυνση πτωτική για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Από τη CitιGroup, τα προγνωστικά της δηλώνεται ότι προκύπτουν κάτω από την πίεση γεγονότων που προκαλούν ελαφρές αμφιβολίες.

Μια τέτοια δυναμική ευνοεί τις «αρκούδες» των αγρών και επί της ουσίας ενδυναμώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις κεφαλαιαγορές. Παρ' όλα αυτά, καλό είναι κατά τη Citigroup να αναγνωρίζουν όλοι πως η αγορά βρίσκεται σε ένα σημείο όπου οι τρέχουσες αποτιμήσεις, ακόμα και αν υπάρξουν ψαλιδισμένα κέρδη, τα έχουν ήδη ενσωματώσει.

Η ιστορία έδειξε ότι από μόνες τους πιο πιθανές προς τα κάτω αναθεωρήσεις των αποτελεσμάτων δεν οδηγούν πάντα τα χρηματιστήρια χαμηλότερα. Ο «πόνος» για ένα αδύνατο ΑΕΠ, αλλά και για χαμηλότερα εταιρικά κέρδη θα πρέπει να απαλύνει με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Εκτιμώντας και εκείνη ότι θα υπάρξουν συνεχείς επιθετικές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει προς το τέλος του 2008 να ανακτήσουν το βηματισμό τους τα χρηματιστήρια και διακριτικά οι αναλυτές της μεγαλύτερης, αλλά αρκετά «ταλαιπωρημένης» τράπεζας υπογραμμίζουν το… «αυτονόητο».

«Παρά ταύτα, με θάρρος παραδεχόμαστε προς τους επενδυτές ότι διαθέτουμε λιγότερη πεποίθηση όσον αφορά τις προβλέψεις μας για το 2008, συγκριτικά με αυτή που χαρακτήριζε τις εκτιμήσεις μας τα τελευταία 4-5 χρόνια».

Κυρίαρχη η σχέση ανταλλαγής νομισμάτων

Η πραγματική κόντρα μεταξύ των διαχειριστών παγκοσμίως αφορά, στο βάθος, στην εκτίμηση που έχουν σχετικά με τη σχέση ανταλλαγής τους δολαρίου με τα υπόλοιπα βασικά νομίσματα που είναι το ευρώ [EUR=X] , το γιεν, το γουάν και η αγγλική λίρα σε μικρότερο βαθμό.

Οσοι έχουν καταλήξει ότι οι υψηλότερες τιμές έχουν ήδη καταγραφεί και ο συνδυασμός της εικόνας των μακροοικονομικών του πρώτου τριμήνου με τις κινήσεις της Fed θα δώσουν ως ζώνη διακύμανσης της σχέσης ανταλλαγής το 1,4 με 1,45, εκτιμούν παράλληλα ότι με τις αποφασιστικές κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η περίφημη ύφεση θα διαρκέσει 8 μήνες το πολύ και κατόπιν η ανάπτυξη θα γυρίσει σε αυξητικούς ρυθμούς. Αρα, προσδοκούν, στο τέλος του 2008, οι χρηματιστηριακοί δείκτες να είναι ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Υπάρχουν εν τούτοις και άλλοι, όπως ο κ. Rogers, με την ομώνυμη επενδυτική, που διαλαλεί δημόσια ότι θα συνεχιστεί η υποχώρηση του δολαρίου, δίνοντας μεγάλη πιθανότητα σε γραφή νεότερων χαμηλών για το δολάριο, πριν ξεκινήσει η ενδυνάμωση του νομίσματος.

Σε αυτό έχουν εναποθέσει τα αποθεματικά τους οι κυβερνήσεις του πλανήτη κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, όταν για το ευρώ το μερίδιο είναι περίπου 20% και 5% για το γιεν και 5% για το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για να φτάσει η σχέση ανταλλαγής σε τέτοια επίπεδα, όπως εξήγησε ο κ. Rogers, θα «χρειαστεί» να περάσει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ για χρονικό διάστημα περίπου 2 ετών. Η παρουσίαση τέτοιων εκτιμήσεων σε παγκόσμιας εμβέλειας έντυπα και τηλεοπτικούς σταθμούς απεικονίζει μια γενικότερη διάθεση να αναδειχθούν τα τρέχοντα και τα πιθανώς βραχυπρόθεσμα προβλήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τα παραπάνω δικαιολογούν πως τα χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης, με 3 διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, έχουν προσεγγίσει τα χαμηλά δωδεκαμήνου για 2η φορά, υποδηλώνοντας τεχνικά πως η 1η εκτίμησή τους για το βάθος της κρίσης από τα sub prime market το περσινό καλοκαίρι φαντάζει πλέον αισιόδοξη και πιθανότατα θα υπάρξει αναθεώρηση προς τα κάτω.

Αυτό τονίζει άλλωστε και στην τελευταία έκθεσή της η Merrill Lynch αλλά και διά της Laura Gencen στην τηλεόραση του Bloomberg, όπου αναφέρθηκε στην εξέλιξη του δολαρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |