Monday, January 14, 2008

Χάθηκαν 1,5 δισ. σε 5 συνεδριάσεις

Χάθηκαν 1,5 δισ. σε 5 συνεδριάσεις

«Οι Κασσάνδρες των αγορών» επιβεβαιώθηκαν πλήρως τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2008, καθώς η έναρξη της νέας χρονιάς επεφύλασσε σημαντικές διορθώσεις στις μετοχικές αποτιμήσεις των εισηγμένων και μάλιστα με μεγάλους όγκους συναλλαγών, που δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές που κρατούσαν στα χέρια τους την τύχη του Χ.Α. τα τρία προηγούμενα χρόνια φαίνεται να θέλουν να μειώσουν βασικές τους θέσεις σε μετοχές των δεικτών FTSE ASE 20 και Mid 40, ενώ το σπάσιμο margins επηρέασε και τίτλους από τον δείκτη Small Cap 80.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά πλήρωσε το αρνητικό τίμημα της εξωστρέφειας, καθώς κατά 10,5 δισ. ευρώ μειώθηκε η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α την προηγούμενη εβδομάδα μετά τον καταιγισμό από ρευστοποιήσεις ξένων οίκων και εγχώριων θεσμικών. Ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 4,97%, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία υποχώρηση της αγοράς των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Οι πιέσεις στα blue chips ήταν ιδιαίτερα εμφανείς στους τραπεζικούς τίτλους και προήλθε τόσο από επιθετικές εντολές πωλήσεων σε συνδυασμό με αρνητικές εκθέσεις για μετοχές που πριν από λίγο διάστημα τις εκθείαζαν. Ενδεικτικά, κατά την προηγούμενη εβδομάδα η αρνητική έκθεση της Deutsche Bank για τη μετοχή της EFG Eurobank οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες της τάξης του 10,4%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε σε εβδομαδιαία βάση κατά 3,1%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 6%, η Τράπεζα Κύπρου κατά 5,8%, η Coca Cola κατά 4,5%, η Βιοχάλκο κατά 12,9%, η μετοχή της Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 15,1%, η Marfin Popular Bank κατά 9,8%, η Ιντραλότ κατά 7,7%. Αντίθετα, θετικά κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank που παρουσίασε άνοδο 1,6%.

Υφεση
Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η επιτοκιακή μεταβλητότητα και η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου έχει τρομοκρατήσει τους μεγάλους ξένους οίκους που ήδη διαγράφουν τις ζημιές που υπέστησαν από τα subprime loans και προσπαθούν να «οχυρωθούν» πίσω από τις αναδιαρθρώσεις των βασικών (core) χαρτοφυλακίων τους και να κατοχυρώσουν τα κέρδη από περιφερειακές κεφαλαιαγορές όπως είναι και η ελληνική. Η έλλειψη εγχώριων αγοραστών ουσιαστικά δημιούργησε bottleneck (μποτιλιάρισμα στις πωλήσεις) στην αγορά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις μετοχές.

Ενα πλέγμα παραγόντων που αφορούν το διεθνές κλίμα αλλά και αδυναμίες της εγχώριας αγοράς είναι αυτό που κάνει τους Έλληνες χρηματιστηριακούς παράγοντες να θεωρούν εξαιρετικά δυσχερές το πρώτο τρίμηνο για το ΧΑ. Ολοι υποστηρίζουν πως μετά το πρώτο τρίμηνο τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν όχι απαραιτήτως θετικά για την αγορά, αλλά τουλάχιστον το τοπίο θα γίνει ευκρινέστερο.

Απουσία αγοραστών
Εκφράζουν φόβους και ανησυχίες πως ο δείκτης μπορεί να δει και τις 4.500 μονάδες, αν και άλλοι πιο συγκρατημένοι προσδιορίζουν το bottom line στις 4.700 μονάδες. Χρηματιστής μεγάλης ελληνικής εταιρείας που εκτελεί σημαντικό κομμάτι εντολών των ξένων επενδυτών θεωρεί ως κρίσιμα σημεία τα εξής:

Πρώτον, στις ΗΠΑ ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα επιβραδυνθούν περαιτέρω δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στον καταναλωτή είναι πολύ κάτω από τις αρχικές προβλέψεις.
Δεύτερον, η FED δεν έχει τρομακτικές ευχέρειες να «παίξει» με τα επιτόκια λόγω πληθωρισμού.
Τρίτον, ενώ στις ΗΠΑ σε σχέση με τα sub prime η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ευρώπη, κάτι το οποίο δικαιολογεί την προαναφερόμενη αναμονή του πρώτου τριμήνου. Εάν αποδειχθεί ότι τα sub prime έχουν ευρωπαϊκή, ουρά τότε οι προσδοκώμενες κερδοφορίες για το 2008 θα μεταβληθούν αισθητά, στοιχείο που θα πλήξει καίρια τις ευρωπαϊκές αγορές. Γι αυτό άλλωστε οι διεθνείς οίκοι ο ένας μετά τον άλλο προχωρούν σε αρνητική αναθεώρηση των αρχικών τους προβλέψεων για το 2008 με πρώτο κλάδο τις τράπεζες.

Εκλείπουν οι αγοραστές αυτό το διάστημα, σημειώνει άλλος μεγάλος χρηματιστηριακός παράγοντας στην «Η». Οι μόνοι που πραγματοποιούν σοβαρές αγορές στη μεγάλη προσφορά που εκδηλώνεται από όλες τις πλευρές είναι οι τράπεζες που πραγματοποιούν κινήσεις buy back. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει τις εκπληκτικές πιέσεις που δέχθηκαν τα χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την εγχώρια αγορά, επισημαίνει γνωστός Ελληνας αναλυτής, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τις αποτιμήσεις. Οταν ξεκίνησε η κρίση, είπε ο ίδιος, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως χώρα την οποία η κρίση δεν την αφορούσε. Καθώς ωστόσο οι συνέπειες των sub prime επεκτείνονται ως ντόμινο από χώρα σε χώρα, είτε αυτή έχει άμεση εμπλοκή είτε όχι στην κρίση όπως π.χ. η Ελλάδα, γίνεται αντιληπτό ότι οι υπερτιμημένες αγορές όπως η δική μας θα την «πληρώσουν».

Χαρακτηριστικό είναι πως σε μια περίοδο που οι διεθνείς παίκτες χρειάζονται ρευστότητα, ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να έχουν το 75% της αποτίμησης της Merrill Lynch ή το 25% της αποτίμησης της Citigroup. Είναι, λοιπόν, φανερό γιατί οι ξένοι προχωρούν σε πωλήσεις, αφού ακόμη και αυτή τη στιγμή εμφανίζονται εξαιρετικά κερδοφόροι όσον αφορά τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Ανάκαμψη
Σε όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να αναφερθεί και μια μικρή αβεβαιότητα για την πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας αλλά και για κάποιες άλλες παραμέτρους όπως φορολόγηση ή μη των κεφαλαιακών κερδών.

Υπάρχουν και κάποια στοιχεία, πάντως, λένε ορισμένοι πιο αισιόδοξοι, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτόνωση της κρίσης μετά το πρώτο τρίμηνο. Ως τέτοια χαρακτηρίζουν ένα πιθανό boom της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια ή την πραγματοποίηση κάποιων μεγάλων deals.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, εκφράζει θετική άποψη για τοποθετήσεις σ' αυτά τα επίπεδα τιμών με ορίζοντα έτους καθώς οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών του FTSE ASE 20 παρουσιάζουν ενδιαφέρον είτε σε βραχυπρόθεσμο είτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

IMERISIA.GR

No comments:

Share |