Monday, December 21, 2009

Γερμανία: Αργοί ρυθμοί ανάκαμψης


Γερμανία: Αργοί ρυθμοί ανάκαμψης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η γερμανική οικονομία βελτιώνεται, ωστόσο οι δυσκολίες στην βιομηχανική παραγωγή και οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες δείχνουν ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης θα συνεχίσει να είναι αργός, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

"Η αποδυνάμωση των δεικτών βιομηχανικής παραγωγής θα μπορούσε να υποδηλώνει ομαλοποίηση του ρυθμού επέκτασης", αναφέρει το υπουργείο στην έκθεση του Δεκεμβρίου για την οικονομία.

Εξάλλου, η απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης που υλοποίησε τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες θα συμβάλει σε πιο αργή ανάκαμψη το επόμενο διάστημα, αναφέρει το υπουργείο.

Ορισμένα μέτρα στήριξης ωστόσο θα διατηρηθούν. Την Παρασκευή η γερμανική Άνω Βουλή ενέκρινε ένα νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ για το 2010, οδηγώντας τις συνολικές δημοσιονομικές δαπάνες στα 22 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η γερμανική οικονομία θα επεκταθεί κατά 1,2% το 2010 μετά από συρρίκνωση 5% αυτό το έτος.

"Οι εξελίξεις στη παγκόσμια οικονομία φαίνεται να δείχνουν ότι έχει περάσει το χειρότερο σημείο της ύφεσης", αναφέρει στην έκθεση του το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα σημάδια σταθεροποίησης στο εξωτερικό αποτελούν καλό σημάδια για την οικονομία της χώρας που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στις εξαγωγές.

"Οι προοπτικές για μια σταδιακή διεύρυνση της εξαγωγικής δυναμικής είναι ευνοϊκές", εκτιμά το υπουργείο.

Στο εγχώριο μέτωπο, η αδύναμη οικονομία συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα, επισημαίνει το υπουργείο.

Σε εθνικό επίπεδο, τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν 6,7% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 34,2 δισ. ευρώ μετά από πτώση 4,5% τον Οκτώβριο. Τα φορολογικά έσοδα που συνδέονται με κέρδη επίσης υποχώρησαν, καθώς τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος μειώθηκαν 6,8% το Νοέμβριο. Τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν 7,8%.

Κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους, τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν σε ποσοστό 5,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σημείωσα πτώση 4,6%.

capital.gr

No comments:

Share |