Monday, December 21, 2009

"Αγορά της δεκαετίας" η Ουκρανία

"Αγορά της δεκαετίας" η Ουκρανία


Η χρηματιστηριακή αγορά της Βραζιλίας είναι αυτή που βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων για το 2009, ωστόσο τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας σημείωσε η Ουκρανία η οποία κατέγραψε σχεδόν άνοδο της τάξης του 900%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποτέλεσε την καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο τα τελευταία 10 χρόνια, ενισχυόμενη κατά 890% σε αξία δολαρίων, αν και κατά την περίοδο 1999-2009 οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων γενικότερα επισκίασαν τις αποδόσεις των μετοχών.

Μαζί με εκείνες του Περού και της Σρι Λάνκα, η χρηματιστηριακή αγορά της Ουκρανίας ήταν επίσης στο top 10 των καλύτερων χρηματιστηρίων το 2009, σε μία χρονιά όπου οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών ξεπέρασαν στο διπλάσιο τα κέρδη του δείκτη των κύριων ανεπτυγμένων αγορών MSCI.

Παρόλα αυτά το 2009 τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε το χρηματιστήριο της Βραζιλίας, όπου ο δείκτης Bovespa ενισχύθηκε σε ποσοστό 145% σε όρους δολαρίου, ωθούμενος εν μέρει από την αύξηση κατά 29% της αξίας του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ο γενικός δείκτης της Λίμα του Περού ήταν ο δεύτερος καλύτερος για το 2009, με κέρδη 120%, ενώ ακολούθησε ο SE Industrial Index στις Φιλιππίνες με 118% και ο RTS στη Ρωσία με άνοδο 116%.

Αναφορικά με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι 10 ετείς χρεωστικοί τίλοι του νορβηγικού δημοσίου απέδωσαν 25% το 2009, ενώ όσοι αγόρασαν αμερικανικά ομόλογα είδαν την επένδυσή τους να συρρικνώνεται κατά 7% στο ίδιο έτος.

Σε επίπεδο δεκαετίας οι επενδυτές που επέλεξαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μετοχές στις ΗΠΑ βίωσαν τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών σε μία περίοδο που χαρακτηριστικά λέγεται και "η χαμένη δεκαετία".

capital.gr

No comments:

Share |