Tuesday, December 22, 2009

Σημαντικά κέρδη στις διεθνείς αγορές - Έλλειψη αγοραστών και φήμες για Moody's έριξαν το Χ.Α.


Σημαντικά κέρδη στις διεθνείς αγορές - Έλλειψη αγοραστών και φήμες για Moody's έριξαν το Χ.Α.

Κερδοφόρα ήταν η συνεδρίαση στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 10.414,07 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,05% στις 1.114,04 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 1,17% στις 2.237,66 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στην Ευρώπη, καθώς ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,87% στις 5.293,99 μονάδες, ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 1,70% στις 5.930,53 μονάδες, ενώ ο CAC βρέθηκε στο +2,05% στις 3.872,06 μονάδες. Αντίθετα, ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με απώλειες 2,3%, στις 2.118,60 μονάδες.

Κέρδη στη Wall Street
Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, περιορίζοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, επηρεασμένοι από τις θετικές συστάσεις των αναλυτών για τις Alcoa και Intel, καθώς και από την άνοδο του κλάδου υγείας, ο οποίος επωφελήθηκε από την καθυστέρηση του Κογκρέσου να ψηφίσει τη νέα μεταρρύθμιση για το σύστημα υγείας.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα ράλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες του έτους, δήλωσε ο Richard Sichel, ο CEO της Philadelphia Trust, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν ένα χρόνο πριν.

Η Alcoa σημείωσε άλμα 8%, ήτοι τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών, ύστερα από την αναβάθμιση της σύστασης της από την Morgan Stanley σε «overweight», λόγω της ανόδου των τιμών των μετάλλων.

Στο +2,5% βρέθηκε και η Intel, καθώς η Barclays ανέφερε ότι η τιμή της μετοχής της είναι φθηνές.

Πολλοί είναι οι αναλυτές που αναμένουν άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών αυτήν την εβδομάδα, καθώς θεωρούν ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν θα επιβεβαιώσουν ότι έχει ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Ο κλάδος της υγείας του δείκτη S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,6%, με την Cigna να κλείνει στο +4% και την Aetna στο +4,3%.

Στο +7% βρέθηκε η Terex, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία σε κατασκευαστικό εξοπλισμό, ύστερα από τη συμφωνία που πέτυχε να πουλήσει τη μονάδα σιδήρου στην Bucyrus International έναντι του ποσού του 1,3 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα η Bucyrus International έκλεισε με κέρδη 11%.

Η ένταξη της στη λίστα των «αγορών» από την Goldman Sachs, οδήγησε την Potash να καταγράψει κέρδη της τάξεως του 3,9%, συμπαρασύροντας και την ανταγωνίστρια της Mosaic στο +6%.

Στον αντίποδα της ανόδου βρέθηκε η E*Trade Financial, η οποία υποχώρησε κατά 2,3%, μετά την ανάδειξη του Robert Druskin ως προέδρου της εταιρείας, μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών με άλλους υποψηφίους αντικατάστασης του Donald Layton.

Σε χαμηλά επίπεδα θα παραμείνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, εξαιτίας κυρίως της υψηλής ανεργίας που επιμένει στη χώρα. Μάλιστα ο Evans ανέφερε ότι λόγω της υψηλής ανεργίας, το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο Evans ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 3-3,5% για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Κέρδη στην Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οδηγούμενοι από τους κλάδους πρώτων υλών και ενέργειας, στον απόηχο της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ξεκινήσει να εδραιώνεται.

Με κέρδη 1,3% κινήθηκε ο Stoxx 600 στις 249,41 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,4%.

Ανάπτυξη ύψους 0,7% για το 2010 και 1,5% για το 2011, «βλέπει» η Κομισιόν στη μηνιαία έκθεσή της, ενώ τονίζει ότι αυτό θα γίνει, μετά την τεράστια οικονομική στήριξη των παγκόσμιων κυβερνήσεων.

Στην αναβάθμιση των προβλέψεών του για την πορεία της βρετανικής οικονομίας το 2010, προχώρησε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Βρετανίας (CBI). Συγκεκριμένα, ο CBI αναμένει το βρετανικό ΑΕΠ να ενισχυθεί κατά 1,2% το 2010, έναντι ανάπτυξης ύψους 0,9% στις προηγούμενες προβλέψεις του, και να συρρικνωθεί κατά 4,5% το 2009.

Σημειώνεται ότι ο CBI αναμένει διακοπή της αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας τον Φεβρουάριο, ενώ προβλέπει αύξηση των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ώτσε να φτάσουν στο 2% από 0,5% στο τέλος του έτους.

Σε υψηλό τριών μηνών βρέθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ, το οποίο νωρίτερα διαμορφώθηκε 1,4329 δολάρια ανά ευρώ. Ανοδικά κινούνται και οι τιμές των μεταλλευμάτων, με το αργό να κινείται αυτή την ώρα ανοδικά κατά 0,22% στα 73,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει κέρδη 0,42% στα 1.112 δολάρια η ουγγιά.

Mε κέρδη 4,5% κινήθηκε η Safran, μετά από την υπογραφή συμφωνίας ύψους 5 δισ. δολαρίων για την παροχή αεροσκαφών στην Commercial Aircraft Corp. of China.

Στο +5,8% βρέθηκε η Zon, καθώς ανακοίνωσε ότι η Isabel dos Santos θα αγοράσει το 10% της εταιρείας από δύο επενδυτές.

Κέρδη ύψους 4,4% κατέγραψε η Cairn Energy , μετά την ανακοίνωση ότι ξεκινά το πρόγραμμα διάτρησης στην περιοχή Greenland.

Στο +1,6% βρέθηκε η Royal Dutch Shell και στο +2,1% η Aker Solutions.

Ανοδικά κατά 3,6% κινήθηκε η Natixis, καθώς ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει κέρδη το τέταρτο τρίμηνο, ενώ επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης του CEO της Jean-Marc Moriani.

«Αλμα» 5,7% και για τη Outokumpu Oyj, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Deutsche Bank.

Με απώλειες 4,9% κινήθηκε η Actelion, ενώ στο -1,8% κινήθηκε η Groupe Eurotunnel.

Απώλειες 2% και για τη Nokia Oyj, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της σε A-από A από τη Fitch Ratings.

Έλλειψη αγοραστών και φήμες για Moody's έριξαν το Χ.Α.

Καθίζηση συναλλαγών στο Χ.Α. στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,3%, στις 2.118,60 μονάδες. Ο τζίρος έπεσε σχεδόν στο μισό, στα 113,7 εκατ. ευρώ, με τους χρηματιστές να κάνουν λόγο για μία φυσιολογική εξέλιξη.

Την αφορμή δίνει η ραστώνη των ημερών ενόψει των εορτών, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Από την άλλη, υπάρχει επιφυλακτικότητα εν αναμονή της επικείμενης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκης μίλησε νωρίτερα για προεξοφλημένο γεγονός, αν τελικά γίνει η υποβάθμιση της οικονομίας από τη Moody's. Με απώλειες έκλεισαν τα περισσότερα χαρτιά, 129, έναντι 56 που ενισχύθηκαν και 45 αμετάβλητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. έχει μείνει πίσω από το ράλι των ξένων αγορών, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Από τον 20άρη ξεχώρισε μόνο η μετοχή της ΑΤΕ με κέρδη 1,59%, ενώ αμετάβλητη στα 4,44 ευρώ παρέμεινε η μετοχή του Τ.Τ., εξαιτίας της φημολογίας περί συγχώνευσης των δύο τραπεζών, έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι προβλέπονται έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2010. Κατά τα άλλα, μεγάλες ήταν οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ, κατά 6,20%, καθώς εκκρεμεί η τοποθέτηση διοίκησης στον Οργανισμό. Πτώση 4,16% κατεγράφη στη ΔΕΗ, ενώ από τις τράπεζες του 20άρη, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Marfin Popular κατά 3,91%, Eurobank 3,54%, ΕΤΕ, 2,93% και βρέθηκε στα 16,90 ευρώ, Πειραιώς 1,91%. Σημειωτέον ότι στις τράπεζες έγιναν περισσότερες από τις μισές συναλλαγές (κοντά στα 57 εκατ. ευρώ). Η στήριξη της αγοράς, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση βγαίνει στην περιοχή των 2.075 μονάδων.

reporter.gr

No comments:

Share |