Tuesday, December 22, 2009

Περιπέτειες CV με ακίνητα στη Ρουμανία

Περιπέτειες CV με ακίνητα στη Ρουμανία


Κεφάλαια €79,4 εκ. θα πρέπει να βρει η θυγατρική της κυπριακής εισηγμένης Advantage Capital, Commercial Value, μέχρι το Φεβρουάριο για να καλύψει το έλλειμμα που έκρινε χθες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) ότι υπάρχει στους ισολογισμούς της. Μέχρι να καλυφθεί το έλλειμμα, η ΕΠΕΙΑ δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία της CV και καλεί την ελληνική ασφαλιστική να προχωρήσει σε οικονομική ανασυγκρότηση.

Είναι η δεύτερη φορά από το 2008 που η εταιρεία καλείται να αυξήσει τα κεφάλαια της. Την προηγούμενη φορά το κεφαλαιακό έλλειμμα, που ανήλθε σε €90 εκ., κάλυψε η κυπριακή Aspis Holdings (νυν Advantage Capital), που δήλωσε όμως πρόσφατα ότι επιθυμεί έξοδο από τις ασφαλιστικές της εργασίες, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για την πιθανότητα ανεύρεσης των €80 εκ. από την CV.

Τα προβλήματα της Commercial Value ακολουθούν αυτά άλλων εταιρειών του ομίλου Ψωμιάδη, που είχαν οδηγήσει σε εκκαθάριση πέντε ασφαλιστικών εταιρειών πριν λίγους μήνες.

Το έλλειμμα που διαπίστωσε χθες η ΕΠΕΙΑ προκύπτει κυρίως από την άρνηση της εποπτικής αρχής να δεχθεί ότι τα ακίνητα ύψους €58 εκ. βρίσκονται όντως στην κυριότητα της ελληνικής ασφαλιστικής και ότι αξίζουν όσα είναι δηλωμένα στα βιβλία της.

Η ελληνική ρυθμιστική αρχή φέρνει ως παράδειγμα αγροτικό τεμάχιο που δηλώνει η εταιρεία στην περιοχή Frumusani. Ενώ η Commercial Value υπολογίζει το ακίνητο στα κεφάλαια της, η ΕΠΕΙΑ επικαλείται επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου που δείχνει ότι ανήκει σε άλλη εταιρεία. Επίσης, ενώ η αξία του ακινήτου αποτιμείται στα €24 εκ., η ΕΠΕΙΑ υπολογίζει ότι αξίζει €0,7 εκ. Σύμφωνα με το ελληνικό εποπτικό όργανο, σε περίπτωση που θεωρηθεί αστική περιοχή, με αλλαγή του συντελεστή, θα αξίζει €1,2 εκ.

«Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκύπτει εύλογη αμφισβήτηση τόσο για τη δυνατότητα της εταιρείας να αποκτήσει έγκυρα ακίνητη περιουσία στη Ρουμανία όσο και για τη συνολική αξία αυτών», αναφέρει η ΕΠΕΙΑ σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Πέραν του θέματος που προκύπτει με την αποτίμηση των ρουμανικών ακινήτων στους λογαριασμούς της CV, η ΕΠΕΙΑ έκρινε επίσης ότι τα €15 εκ. που μετέφερε η εταιρεία στην ελβετική Credit Suisse, δεν είναι στην άμεση της κυριότητα και επομένως δεν μπορούν να προσμετρηθούν ως κεφάλαια.

Επίσης, η ΕΠΕΙΑ αμφισβητεί κάποια στοιχεία ενεργητικού της CV που σχετίζονται με μετοχές και ομόλογο στην εταιρεία Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ που βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Οι μετοχές αφορούν ποσό €4,9 εκ. και το ομόλογο €3,4 εκ.

Τέλος, η ΕΠΕΙΑ θεωρεί ότι αμοιβαία κεφάλαια ύψους €5,9 εκ. πρέπει να βρίσκονται σε μία μόνο τράπεζα στην Ελλάδα για να θεωρηθούν στοιχεία ασφαλιστικής τοποθέτησης.

Με βάση τα πιο πάνω, η ΕΠΕΙΑ αποφάσισε ότι «τα αποκτηθέντα, κατά δήλωση της εταιρείας, στη Ρουμανία ακίνητα δεν λαμβάνονται υπόψη ως στοιχεία της ασφαλιστικής τοποθέτησης» και ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν «στοιχεία του περιθωρίου φερεγγυότητάς της».

Η ΕΠΕΙΑ καλεί την εταιρεία να υποβάλει πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής ανασυγκρότησης μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2010 και να προβεί σε υλοποίηση αυτού έως τις 18 Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία οφείλει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου να λάβει απόφαση περί αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και να γνωστοποιήσει στην ΕΠΕΙΑ τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν.

Και μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου να προβεί στην καταβολή, αποκλειστικά σε μετρητά, του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για την υλοποίηση του προγράμματος βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής ανασυγκρότησης, ύψους €79,4 εκ.

Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 18ης Ιανουαρίου η μεταφορά των επενδυμένων κεφαλαίων της εταιρείας COMMERCIAL VALUE στα αμοιβαία κεφάλαια των εταιριών ABERDEEN & AVIVA συνολικού ποσού €5.941.276,03 από το Λουξεμβούργο στην ημεδαπή τράπεζα και θεματοφύλακα αξιών της, ASPIS BANK.

Μέχρι τότε, η ΕΠΕΙΑ δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία της CV.
Χθες η CV εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η ΕΠΕΙΑ συνεχίζοντας τον από έτους και πλέον «πόλεμο» κατά της εταιρίας μας, με σημερινή απόφασή της ζητάει και νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μας και δεσμεύει εκ νέου τα περιουσιακά μας στοιχεία.

Η εταιρεία μας θεωρεί την απόφαση αυτή τυπικά και ουσιαστικά αβάσιμη και άδικη και ανέθεσε στους νομικούς της συμβούλους να ενεργήσουν για την ακύρωση της και να διεκδικήσουν κάθε θετική και αποθετική ζημία από τις ενέργειες της διοίκησης της ΕΠΕΙΑ και των οργάνων της».

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |