Tuesday, December 22, 2009

Αντιδρούν στη σύσταση καρτέλ

Αντιδρούν στη σύσταση καρτέλ

Αντίθετες ως προς τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου GECF οι: Αυστραλία, Καναδάς και Ολλανδία.

Αντίθετες στην ιδέα σύστασης ενός καρτέλ είναι οι: Αυστραλία, Καναδάς και Ολλανδία, τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο και παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου (GECF).

Η Ρωσία ηγείται του GECF, το οποίο απαρτίζεται από 11 χώρες-μέλη, ελέγχοντας συνολικά σχεδόν τα τρία-τέταρτα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο, με αρκετούς Ρώσους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι τo Φόρουμ θα μπορούσε να αναδειχθεί σε καρτέλ, ανάλογου κύρους όπως ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών.

Η προοπτική συμμετοχής της Αυστραλίας, της Ολλανδίας -της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση- ή του Καναδά -του μεγαλύτερου προμηθευτή των ΗΠΑ- στο CECF θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τους καταναλωτές, που ήδη προβληματίζονται για τις τιμές και την αβεβαιότητα σε επίπεδο προσφοράς.

Και οι τρεις χώρες όμως τάσσονται υπέρ των ελεύθερων αγορών και κατά οργανισμών που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά, όπως ο ΟΠΕΚ Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί της Ρωσίας δεν φαίνεται, προς το παρόν, να ευσταθούν. Ο Καναδάς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής φυσικού αερίου, μετά τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να διατηρήσουν σήμερα αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου, κατά τη συνάντησή τους στην Αγκόλα.

«Όσον αφορά αυτή τη συνάντηση, δεν αναμένονται αλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αμπντουλάχ αλ-Μπαντρί, συμπληρώνοντας όμως ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί από τις χώρες-μέλη να συμμορφωθούν με τα όρια που θέτει ο ΟΠΕΚ. Σε επίπεδο πετρελαϊκών τιμών, ο ΟΠΕΚ δεν έχει θέσει κάποιο επίσημο στόχο, αλλά ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζουν τα 75 δολάρια το βαρέλι ως «δίκαιη» τιμή, τόσο για καταναλωτές, όσο και για παραγωγούς.

Παράλληλα, το ζήτημα της συμμόρφωσης των χωρών-μελών με τα όρια που θέτει ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πρόβλημα, ειδικά εάν τα υψηλά αποθέματα ασκήσουν πιέσεις στις τιμές με την έλευση της νέας χρονιάς.

naftemporiki

No comments:

Share |