Tuesday, December 22, 2009

National Sec. - P&K: Πέντε λόγοι για αγορά ελληνικών τίτλων


National Sec. - P&K: Πέντε λόγοι για αγορά ελληνικών τίτλων


Θετική παραμένει για την ελληνική αγορά η National Sec – P&K για την ερχόμενη χρονιά «σε συνέχεια της σημαντικής πτώσης που κατέγραψε το Χ.Α. στο δ’ τρίμηνο του 2009» όπως αναφέρει στην έκθεσή της «Greek Investment Book 2010».

Την ίδια στιγμή εντοπίζει πέντε λόγους για «αγορά» ελληνικών μετοχών το 2010.

Αναλυτικότερα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει τους εξής λόγους:

* Ελκυστική αποτίμηση: Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η ελληνική αγορά διαπραγματευόταν με μεγάλο discount σε σχέση με τον DJ Euro Stoxx. Απόλυτα σε όρους αποτίμησης σημειώνει ότι διακρίνει ευκαιρίες σε εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Ελλάκτωρ, η Τράπεζα Κύπρου, η Alpha Bank και η Eurobank.

* Η ισχυρή πολιτική θέληση της κυβέρνησης: Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα η κυβέρνηση να επιτύχει στη βελτίωση των δημοσιονομικών, με «επίθεση» κατά της φοροδιαφυγής, των δαπανών στο δημόσιο τομέα και του ελλείμματος στο ασφαλιστικό.

* Υποστηρικτικοί παράγοντες για τον τομέα της ενέργειας και των κατασκευών συμπεριλαμβάνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (υψηλότερα κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση), η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των επιδοτήσεων καθώς και της προσθήκης νέας δυναμικότητας στις ΑΠΕ.

* Βελτίωση των ισολογισμών των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με την National Sec – P&K η ανάκαμψη σε μακροοικονομικό επίπεδο θα υποστηρίξει την κερδοφορία και θα οδηγήσει υψηλότερα τις αποτιμήσεις.

* Μετοχές που θα επωφεληθούν γρηγορότερα από την οικονομική ανάκαμψη, έχουν αμυντικά χαρακτηριστικά και περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο η χρηματιστηριακή επισημαίνει τα «ανθεκτικά» χαρακτηριστικά που διαθέτει ο ΟΠΑΠ (μερισματική απόδοση μεταξύ άλλων), η Ελλάκτωρ, η ΜΕΤΚΑ (ορατότητα σε επίπεδο εσόδων λόγω του υψηλού ανεκτέλεστου και δυναμική σε επίπεδο κερδοφορίας) και η Jumbo. Μετοχές που αναμένεται να επωφεληθούν ταχύτερα της ανακάμψης περιλαμβάνουν τις: Σιδενόρ/Βιοχάλκο, Τιτάν, Μυτιληναίος, S&B και Aegean Airlines ενώ σημαντική έκθεση στο εξωτερικό έχουν οι: Coca-Cola 3E, Intralot, Frigoglass, Τράπεζα Κύπρου και S&B.

Περαιτέρω Καταλύτες

Σύμφωνα με την National Sec – P&K περαιτέρω καταλύτες θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου. Όπως εξηγεί είναι πιθανό να προσφέρει περαιτέρω στήριξη στο μακροοικονομικό περιβάλλον και εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη.

Επίσης, συμπληρώνει ότι είναι πιθανό να παρουσιαστούν νέα αναθεωρημένα επιχειρησιακά μοντέλα από τις νέες διοικήσεις εταιρειών όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, αλλά και ενδεχομένως του ΟΤΕ.

Ανησυχίες

Στον αντίποδα, η National Sec – P&K εκτιμά πως οι αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες και τα δημοσιονομικά ενδέχεται να επηρεάσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οι περισσότερο εκτεθειμένοι κλάδου, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, είναι των χρηματοικονομικών, των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου.

capital.gr

No comments:

Share |