Monday, December 21, 2009

Αυξάνουν τις δαπάνες τα κράτη του Κόλπου

Αυξάνουν τις δαπάνες τα κράτη του Κόλπου


Την ώρα που οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη σχεδιάζουν τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να συγκρατήσουν τα φουσκωμένα ελλείμματά τους, τα κράτη του Αραβικού Κόλπου προσανατολίζονται σε ακόμη υψηλότερες δημόσιες δαπάνες. Την «πολυτέλεια» αυτή τους χαρίζουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις του Αραβικού Κόλπου απάντησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση με φιλόδοξα και άκρως δαπανηρά πακέτα δημοσιονομικών μέτρων. Παρόλα αυτά, με τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου να έχουν υπερδιπλασιαστεί σήμερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008, αναμένουν να δουν φέτος πλεονάσματα τόσο στον προϋπολογισμό τους όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Εμφανίζονται μάλιστα ακόμη πιο αισιόδοξες για την επόμενη χρονιά. Και έχουν κάθε λόγο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters η μέση τιμή του αμερικανικού αργού το 2010 αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι από 61,5 δολ. φέτος. Το 2009 είχε αρχίσει με κακούς οιωνούς για το πετρέλαιο και τις τιμές του να βρίσκονται κάτω από τα 35 δολ. το βαρέλι. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο οι τιμές παραμένουν κοντά στα 70 με 75 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που όπως φαίνεται δεν θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν και την επόμενη χρονιά.

Ακόμη και εάν οι τιμές του αργού την επόμενη χρονιά δεν ξεπεράσουν τα 55 δολάρια το βαρέλι, τα κράτη του Αραβικού Κόλπου δεν προβλέπεται να δεχθούν ιδιαίτερες πιέσεις. Η Σαουδική Αραβία σε μία τέτοια περίπτωση θα εμφάνιζε πιθανότατα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ή και οριακό πλεόνασμα. Με το πετρέλαιο κοντά στα 75 δολ. το βαρέλι- τιμή την οποία τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χαρακτηρίσει «δίκαιη»- οι κυβερνήσεις της περιοχής πιθανότατα θα επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας και των πετροχημικών, ενώ θα διευρύνουν τα προγράμματα ενίσχυσης των βασικών υποδομών.

Οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι οι πλούσιες σε πετρέλαιο οικονομίες της περιοχής θα αναγκάζονταν να αναθεωρήσουν δραστικά τα δαπανηρά σχέδιά τους, μόνο σε περίπτωση κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρούσαν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Το Κουβέιτ και το Ομάν έχουν αρκετές φορές επισημάνει ότι θα περιορίσουν δραστικά τις επενδύσεις τους στον τομέα της ενέργειας, εάν οι τιμές του πετρελαίου επανέλθουν στα χαμηλά επίπεδα των αρχών του έτους.

naftemporiki

No comments:

Share |