Thursday, September 29, 2011

Ιαπωνία: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις


Ιαπωνία: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις

Οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας σημείωσαν πτώση τον Αύγουστο για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών ότι η πεσμένη ζήτηση θα έχει αρνητικές επιδράσεις πάνω στην ευάλωτη από το μεγάλο σεισμό οικονομία της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 2,6% τον Αύγουστο σε σχέση με την ίδια περίοδο τον προηγούμενο χρόνο.

Πρόκειται για την πιο απότομη πτώση που σημειώθηκε από το Μάρτιο, όταν η χώρα υπέστη τις επιπτώσεις από ένα τεράστιο σεισμό και τσουνάμι.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα τελευταία στοιχεία απεικονίζουν την ευάλωτη κατάσταση της οικονομίας της Ιαπωνίας και θα έχουν ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω έλεγχο του σχεδίου της κυβέρνησης να αυξήσει φόρους για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση των ζημιών από τις καταστροφές του Μαρτίου.

Οι νομοθέτες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις αυξήσεις των φόρων επιχειρηματολογώντας ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να απειλήσει την οικονομία της Ιαπωνίας, με τους εξαγωγείς να έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ιδιαίτερα ψηλό γεν, τη ζήτηση να πέφτει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και εν μέσω αυξανόμενων φόβων μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Η πτώση στην κατανάλωση ώθησε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση μετά το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Το οικονομικό κλίμα παρέμεινε ασταθές τον Απρίλιο και το Μάιο ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο οι πωλήσεις μηχανημάτων και ηλεκτρικών συσκευών έπεσαν κατά 19,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι πωλήσεις ψηφιακών τηλεοράσεων είχαν αυξηθεί λόγω του τερματισμού των αναλογικών μεταδόσεων στην Ιαπωνία το τέλος Ιουλίου.

Οι πωλήσεις σχετικές με τη βιομηχανία αυτοκινήτων σημείωσαν επίσης μείωση της τάξης του 18,8% και απεικονίζουν το καταναλωτικό κλίμα και το γεγονός ότι οι πωλητές δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της καταστροφής βασικών εργοστασίων από τις καταστροφές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας έχει ως στόχο να αυξήσει φόρους για να εξασφαλίσει 9,2 τρισ. γεν σε έκτακτα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει επιπρόσθετο προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλει στη Βουλή στο τέλος Οκτωβρίου ένα προϋπολογισμό ύψους 12 τρισ. γεν για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |