Tuesday, May 27, 2008

Στα 128,73 δολάρια υποχώρησε το αργό

Στα 128,73 δολάρια υποχώρησε το αργό

Σημαντικές απώλειες, μεγαλύτερες των τριών δολαρίων, κατέγραψε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εξαιτίας των ενδείξεων ότι η ενεργειακή ζήτηση θα υποχωρήσει σημαντικά, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται και η τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων έχουν ανέλθει σε τιμές ρεκόρ.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 2,6%, ή κατά 3,46 δολάρια, στα 128,73 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησε κατά 3%, ή 4,01 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 128,36 δολάρια.

Την ανησυχία ότι η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα θα περιοριστεί ενέτεινε η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό 16 ετών. Επίσης, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα μειώνοντας παράλληλα την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων σαν εναλλακτική επένδυση.

Νωρίτερα σήμερα το αργό βρισκόταν και πάλι πάνω από τα 133 δολάρια, μετά και τη νέα επίθεση ανταρτών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία αλλά και τις εκτιμήσεις ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για καύσιμα από τις αγορές της Ασίας.

Όπως έγινε γνωστό, η βασική στρατιωτική μονάδα της Νιγηρία έκανε επίθεση σε αγωγούς της Royal Dutch Shell στην περιοχή. Την ίδια ώρα ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας αναμένεται να αποφασίσει σύντομα για το αν θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) η ζήτηση από την Ασία πιθανόν να αυξηθεί φέτος κατά 729.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά 2,9%

REPORTER.GR

No comments:

Share |