Wednesday, May 28, 2008

KT: Αύξηση ορίου χρηματοδότησης στο 70%

KT: Αύξηση ορίου χρηματοδότησης στο 70%

Απόφαση για αύξηση του ορίου χρηματoδότησης στο 70% από 60% για αγορά ή ανέγερση δεύτερης κατοικίας έλαβε η Κεντρική Τράπεζα. Με σημερινό έγγραφο που απέστειλε προς τις εμπορικές τράπεζες, ο διοικητής της νομισματικής αρχής Αθανάσιος Ορφανίδης αναφερόμενος στην προηγούμενη εγκύκλιο της ΚΤ ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2007 όπου μειώθηκε το όριο χρηματδότησης στο 60%, αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα αφού μελέτησε τα σημερινά δεδομένα έκρινε σκόπιμη την αναθεώρηση του μέγιστου ποσοστού χρηματοδότησης . «Συνεπώς πληροφορείστε», αναφέρεται στο έγγραφο, «ότι το μέγιστο επιτρετό ποσοστό χρηματοδότησης για σκοπούς αγοράς ή ανέγερσης δεύτερης κατοικίας αυξάνεται με άμεση ισχύ σε 70%».

Στο έγγραφο, ο διοικητής αναφέρει ότι «νοείται ότι το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση παραμένει στο 80%». Σημειώνεται ακόμη ότι οι υπόλοιπες πρόνοιες που περιλαμβάνονταν σε κατά καιρούς εγκυκλίους της αρχής παραμένουν σε ισχύ.

Η νομισματική αρχή στην προσπάθεια της να μετριάσει την ταχύρυθμη πιστωτική επέκταση των τραπεζών που διοχευόταν κυρίως σε δάνεια για στεγαστικούς σκοπούς, μείωσε στις 12 Ιουλίου 2007 το όριο χρηματοδότησης δεύτερου ακινήτου από 70% σε 60%. Η απόφαση της ΚΤ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και άλλους επαγγελματίες του κλάδου για τις επιπτώσεις που αυτή θα είχε στην πορεία της κτηματαγοράς. Κόμματα ζητούσαν επανειλημμένα την άρση των περιοριστικών μέτρων κ μέρους της ΚΤ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |