Wednesday, May 28, 2008

Ντόμινο κινητοποιήσεων από την άνοδο των τιμών ενέργειας

Ντόμινο κινητοποιήσεων από την άνοδο των τιμών ενέργειας

Ιδιοκτήτες φορτηγών και αλιείς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε Βρετανία και Γαλλία.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή που ιδιοκτήτες φορτηγών και αλιείς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε Βρετανία και Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε αποφασισμένος να αποτρέψει τις συνέπειες από την ξέφρενη κούρσα των τιμών ενέργειας με δυναμικά μέτρα, αν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις δύο κορυφαίες χώρες της Ευρωζώνης υπενθύμισαν πόσο ευάλωτες είναι οι οικονομίες στο αυξημένο κόστος πετρελαίου και ειδών διατροφής.

Υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες των πολιτών, ο Νικολά Σαρκοζί δεσμεύθηκε να ελαφρύνει το βάρος από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στους Γάλλους εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ παράλληλα απέκλεισε οιοδήποτε μέτρο δημοσιονομικής αυστηρότητας και υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει την εβδομάδα 35ωρών εργασίας που καθιερώθηκε πριν από δέκα έτη από τους Σοσιαλιστές.

Και όλα αυτά τη στιγμή που εντείνονται οι κινητοποιήσεις από τους Γάλλους αλιείς, οι οποίοι αποφάσισαν να παρατείνουν τις πολυήμερες διαμαρτυρίες τους με αποκλεισμούς λιμένων και χώρων αποθήκευσης καυσίμων, διαμαρτυρόμενοι για την αλματώδη άνοδο των τιμών καυσίμων.

Με το ίδιο αίτημα, εκατοντάδες ιδιοκτήτες φορτηγών συγκεντρώθηκαν χθες στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι ότι η αύξηση των καυσίμων έχει θέσει τις επιχειρήσεις τους σε κίνδυνο και ταυτόχρονα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του κυβερνώντος κόμματος εισηγούνται στον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, μετά την αποτυχία στις δημοτικές εκλογές, να επανεξεταστούν τα σχέδια για την επιβολή φόρων στον κλάδο, ειδικά για τα παλαιότερα οχήματα που ρυπαίνουν και περισσότερο το περιβάλλον. Διαδηλώσεις προγραμματίζουν οι ιδιοκτήτες οδηγοί αυτοκινήτων και σε Πορτογαλία, Βέλγιο και Ιταλία.

Μέτρα για την ενίσχυση της πετρελαϊκής βιομηχανίας με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής έλαβε χθες και η ρωσική κυβέρνηση, μετά την προειδοποίηση του υπουργού Φυσικών Πόρων ότι το 2008 ίσως να είναι η πρώτη χρονιά που θα μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου, η οποία αυξάνεται με ρυθμό 2,5% από το 2005.

Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς η ξέφρενη άνοδος των τιμών ενέργειας έχει κάμψει την εμπιστοσύνη και τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Ιούνιο στη Γερμανία, με βάση έρευνα της GfK, υποχώρησε 4,9 μονάδες από το Μάιο, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5%, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτρέπει στο μέλλον τους κινδύνους από τις υψηλές τιμές πετρελαίου, το εξασθενημένο δολάριο και την πιστωτική κρίση.

Στα χαμηλότερα επίπεδα δυόμισι ετών υποχώρησε και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, με τις επιχειρήσεις να αναθεωρούν προς τα κάτω τα σχέδιά τους όσον αφορά στην παραγωγή. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα πληθωριστικό περιβάλλον, ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αποκλείονται μειώσεις επιτοκίων

Προσηλωμένη στο στόχο της τιθάσευσης του πληθωρισμού παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αξιωματούχους της να διαμηνύουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αύξησης των επιτοκίων. Αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι η στάση αυτή της κεντρικής τράπεζας μπορεί να έχει κόστος.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Άξελ Βέμπερ χαρακτηρίζει «ευσεβείς πόθους» τα σενάρια για μείωση των επιτοκίων, τονίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να ενισχύονται, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Δεν βλέπω χώρο για μείωση των επιτοκίων. Αντιθέτως η προοπτική της αύξησης παραμένει ανοιχτή» σημειώνει ο Γερμανός τραπεζίτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις Αυστριακού ομολόγου του. «Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός ίσως δεν έχει αγγίξει ακόμη τα υψηλότερα επίπεδά του» τόνισε ο Κλάους Λίμπσχερ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το αδύναμο δολάριο παραμένει βασικός κίνδυνος για την οικονομία της Ευρωζώνης. «Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού στο μέτωπο της σταθερότητας των τιμών», προειδοποίησε ακόμη ένα «γεράκι» της ΕΚΤ, ο Γιούργκεν Σταρκ, σε άρθρο του στους Financial Times.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει σκαρφαλώσει στο 3,3%- πολύ υψηλότερα δηλαδή από το στόχο του 2%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο στόχος αυτός είναι μάλλον μη ρεαλιστικός. «Κινείται στη σφαίρα του φανταστικού» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Χοακίμ Φελς, οικονομολόγος της Morgan Stanley προσθέτοντας ότι απαιτείται αναπροσαρμογή του.

Την ίδια ώρα η Lehman Brothers σε έκθεσή της επισημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί ακόμη και να προτιμήσει να έλθει αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ύφεσης, προκειμένου να αποφύγει την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |