Wednesday, May 28, 2008

Real Estate: Παράδεισος των κατασκευαστών η Αν. Ευρώπη

Real Estate: Παράδεισος των κατασκευαστών η Αν. Ευρώπη

Η ΑΓΟΡΑ γης καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση στη Δυτική Ευρώπη, αν και οι τιμές υποχώρησαν πέρυσι στη Βρετανία. Και ενώ ο διαθέσιμος χώρος για αποθηκευτική χρήση είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τις ΗΠΑ, τα ενοίκια αναμένεται ότι θα παραμείνουν σε μέτρια επίπεδα τα προσεχή έτη, σύμφωνα με αναλυτές. Κατά συνέπεια, η προσοχή στρέφεται προς Ανατολάς.

Το 2007, κατασκευάστηκαν στην Αν. Ευρώπη, εξαιρουμένης της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αποθηκευτικοί χώροι έκτασης 24 εκ. τετρ. ποδών, κατασκευαστική δραστηριότητα σχεδόν αντίστοιχη με αυτή της Δ. Ευρώπης, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων σε θέματα real estate Jones Lang LaSalle.

Παρότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, οι κατασκευές σε Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες στην Ευρωζώνη μέχρι το 2009. «Εδώ ακριβώς παρατηρούμε τη μεγαλύτερη ζήτηση», επισημαίνει ο Σίμον Χόλινς, γενικός διευθυντής της βρετανικής εταιρείας επενδύσεων σε real estate Segro για την Κεντρική Ευρώπη, δεδομένου ότι το ένα τρίτο των προγραμματισμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων της προορίζονται για την Αν. Ευρώπη.

Μέρος της ζήτησης στις αγορές της Αν. Ευρώπης πυροδοτείται από τη μεταποιητική δραστηριότητα, ειδικά από αυτοκινητοβιομηχανίες και τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών που έχουν «μεταναστεύσει» στην περιοχή αυτή, προκειμένου να επωφεληθούν από το μειωμένο εργασιακό κόστος.

Η Πολωνία ξεχωρίζει από πλευράς προσέλκυσης επενδυτών, καθώς οι νέοι οδικοί της άξονες τη φέρνουν πιο κοντά στο κέντρο της Ευρώπης. «Τη στιγμή που η ανάπτυξη στη Δ. Ευρώπη είναι προβληματική, η Αν. Ευρώπη είναι ο παράδεισος των κατασκευαστών», αναφέρει ο Σέντρικ Λάσανς, αναλυτής της Green Street Advisors.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι, χάρη στους περιορισμένους φραγμούς εισόδου στις χώρες αυτές, η κατασκευαστική δραστηριότητα ξεπέρασε τη ζήτηση τα τελευταία έτη, οδηγώντας σε κάθετη μείωση τις τιμές των ενοικίων. Αυτές τις ημέρες, όμως, τα πράγματα τείνουν να εξελιχθούν διαφορετικά, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του χώρου, αφού το κόστος αγοράς γης και κατασκευής αυξάνεται συνεχώς και η ζήτηση φαίνεται να συμβαδίζει ολοένα και περισσότερο με την προσφορά.

ΝΑFTEMPORIKI

No comments:

Share |