Monday, January 5, 2009

2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχασαν οι ΗΠΑ το 2008

2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχασαν οι ΗΠΑ το 2008

Αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας από το τέλος του B' Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζεται ότι ήρθε η αμερικανική οικονομία το 2008.

Το Δεκέμβριο, όπως εκτιμούν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, χάθηκαν περίπου 500.000 θέσεις εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, χωρίς να ποντάρει κανείς σε κάποια ευχάριστη έκπληξη.

Εάν οι υπολογισμοί των αναλυτών αποδειχθούν σωστοί, η αμερικανική οικονομία θα έχει χάσει, το περασμένο έτος, 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας -τις περισσότερες δηλαδή από το 1945.

Η ανεργία εκτιμάται ότι σκαρφάλωσε το Δεκέμβριο από το 6,7% στο 7%, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα από το 1993. Οικονομολόγοι μάλιστα προειδοποιούν ότι, εάν το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για στήριξη της πραγματικής οικονομίας δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα, η ανεργία θα εκτιναχθεί πάνω από το 8% έως και το 10%. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υποσχεθεί τη δημιουργία 3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, με την προώθηση ενός σχεδίου, που πολλοί εκτιμούν ότι θα υπερβεί τα 850 δισ. δολάρια.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στον τομέα της μεταποίησης. Η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τομέα -που αντιστοιχεί στο 12% της οικονομίας σήμερα- συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 28 ετών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι οι βιομηχανίες προέβησαν σε περικοπές 103.000 θέσεων εργασίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι εκ των κλάδων που έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την παγκόσμια κρίση.

Σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg, αναλυτές εκτιμούν ότι το 2008 ήταν το χειρότερο έτος για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ από το 1992. Μπορεί το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης Μπους να αποτρέψει την κατάρρευση των τριών μεγάλων του Ντιτρόιτ, δεν θα ανατρέψει όμως τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών για μείωση της παραγωγής και, κατά συνέπεια, του εργατικού δυναμικού τους.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |