Monday, January 5, 2009

Νέο διάταγμα ανώτατης λιανικής πώλησης υγραερίου εξέδωσε ο υπ.Εμπορίου

Νέο διάταγμα ανώτατης λιανικής πώλησης υγραερίου εξέδωσε ο υπ.Εμπορίου



Λευκωσία: Νέο διάταγμα ανώτατης λιανικής πώλησης του υγραερίου, σύμφωνα με το οποίο η φιάλη υγραερίου θα πωλείται στην τιμή των 7.70 ευρώ, ενώ 770 ευρώ θα πωλείται το υγραέριο ανά μετρικό τόνο, εξέδωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης. Ο κ. Πασχαλίδης, δήλωσε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εμπορίου κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των τιμών πώλησης των καυσίμων, ότι η τιμή του υγραερίου ανά φιάλη μειώθηκε κατά 20 σεντ του ευρώ. Οπως επισήμανε, το διάταγμα για την τιμή πώλησης του υγραερίου είναι διάρκειας 14 ημερών και θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι οι εταιρείες αναμένεται να εξαγγείλουν μειώσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων, καθώς και του πετρελαίου κίνησης, τονίζοντας ότι οι μειώσεις που αναμένονται είναι ουσιαστικές.

Είπε ακόμα ότι η μια εταιρεία αναμενόταν να ανακοινώσει σήμερα πριν το μεσημέρι τις μειώσεις της, άλλη το απόγευμα, ενώ οι υπόλοιπες δύο κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ακόμα ότι η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εμπορίου για τα καύσιμα παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και ότι θα πράξει αναλόγως των μειώσεων.

Ο Υπουργός Εμπορίου απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παρέμβει το Υπουργείο στην περίπτωση που τα πρατήρια δεν συμμορφωθούν με τις μειώσεις, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι το Υπουργείο αναμένει την ανακοίνωση των τιμών των καυσίμων για να πράξει αναλόγως.

Σε ερώτηση για το ύψος των αναμενόμενων μειώσεων στις τιμές των καυσίμων, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε ότι «δεν θα μειωθούν κατά 2 ή 3 σεντ του ευρώ», αλλά ο ίδιος δεν θα πει πόση θα είναι η μείωση, παρόλο που «το Υπουργείο γνωρίζει πόσα σεντ του ευρώ θα πρέπει να είναι η μείωση της τιμής των καυσίμων».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου ξεκίνησε από 8.19, μειώθηκε στα 7.90 και έφτασε στα 7.70 και για το αν ισχύουν οι ίδιες προτροπές με το προηγούμενο διάταγμα, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι ισχύουν οι ίδιες προτροπές και ότι «αυτός που πώλησε στη Λεμεσό υγραέριο σε τιμή ψηλότερη από αυτήν που προβλεπόταν από το προηγούμενο διάταγμα, έχει εντοπιστεί και θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όταν γίνεται έρευνα για τις τιμές των καυσίμων αυτές μειώνονται, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι στόχος του Υπουργείου Εμπορίου είναι να βοηθά και να προστατεύει τους καταναλωτές, σημειώνοντας ότι «είναι μια προτροπή και ένας μοχλός πίεσης ο έλεγχος των τιμών».

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει υπηρεσία που ασκεί έλεγχο και ότι θα εκδώσει διάταγμα εάν και όπου χρειαστεί.

Ο Υπουργός Εμπορίου απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα υπάρξουν και μειώσεις στις τιμές άλλων προϊόντων είπε ότι ήδη παρατηρήθηκαν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, του υγραερίου, του ηλεκτρισμού και ότι αναμένονται μειώσεις και σε άλλα αγαθά.

Σε ερώτηση κατά πόσον το Υπουργείο Εμπορίου αναμένει μειώσεις στα καύσιμα περισσότερο από 3 σεντ του ευρώ, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «υπάρχει καύσιμο που η μείωση της τιμής κατά 3 σεντ του ευρώ δεν είναι ικανοποιητική και άλλο καύσιμο που η μείωση της τιμής του κατά 3 σεντ του ευρώ είναι ικανοποιητική».

Υγραέριο προς τα κατεχόμενα

Ο κ. Πασχαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα των Τ/κ όπως τους προμηθεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία με υγραέριο, είπε ότι επειδή παρατηρείται έλλειψη υγραερίου στα κατεχόμενα, οι Τ/κ ζήτησαν όπως τους δοθεί υγραέριο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Σημείωσε ακόμα ότι το θέμα εξετάζεται από το Υπουργείο Εμπορίου και ότι «έχουμε τη θέληση να βοηθήσουμε τους Τ/κ γιατί είναι ανθρωπιστικό θέμα», σημειώνοντας ότι θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές και υποχρεώσεις σύμφωνα με την ΕΕ για θέματα ασφάλειας και για θέματα οικονομικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα δοθεί το υγραέριο και για το αν θα έλθουν βυτιοφόρα από τα κατεχόμενα για να το παραλάβουν, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε σε ένα ανθρωπιστικό αίτημα».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης σε δηλώσεις του το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι θα δοθεί το υγραέριο προς τους Τ/κ, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι θα δοθούν 400 λίτρα υγραερίου και ότι οι Τ/κ απευθύνθηκαν επίσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας όπως τους δοθεί υγραέριο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι επειδή πρόκειται και για ανθρωπιστικό ζήτημα, η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε.

Στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, υπάρχει έλλειψη υγραερίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία ''που είναι ίσως και το πιο ανθρωπιστικό περιεχόμενο αυτού του αιτήματος''. Θα προμηθεύσουμε, είπε, υγραέριο, το οποίο θα αποπληρωθεί στην τιμή που πωλείται σήμερα, ενώ διασφαλίστηκαν και οι ασφαλείς κανόνες μεταφοράς του. ''Αρα είναι μια θετική ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα αίτημα που έχει και ανθρωπιστική πτυχή''.

Ερωτηθείς εάν συνέβη στο παρελθόν κάτι παρόμοιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι και στο παρελθόν η ΑΗΚ με τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής Κυβέρνησης είχε προμηθεύσει με ηλεκτρικό ρεύμα τις κατεχόμενες περιοχές. ''Θεωρώ ότι αυτά είναι ζητήματα που βοηθούν και προωθούν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Δείχνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να φροντίσει και φροντίζει και για τους Τ/κ''.


PHILELEFTHEROS

No comments:

Share |