Monday, January 5, 2009

Ιαπωνία: Βουτιά των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2008

Ιαπωνία: Βουτιά των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2008

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 χρόνων κατακρημνίστηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ιαπωνία το περασμένο έτος, καθώς η ύφεση έχει επιφέρει περικοπή θέσεων εργασίας και υποχώρηση της ζήτησης.

Οι πωλήσεις μικρών και κανονικών αυτοκινήτων, φορτηγών και πούλμαν υποχώρησαν κατά 5%, στα 5,08 εκατ. αυτοκίνητα το 2008, από 5,35 εκατ. το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν σήμερα η Ιαπωνική Ένωση Εμπόρων Αυτοκινήτων και η Ιαπωνική Ένωση Κατασκευαστών Μικρών Αυτοκινήτων.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 1980, όταν οι πωλήσεις ανέρχονταν σε 5,02 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Toyota της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, το 2008 η εταιρεία θα καταγράψει τις πρώτες λειτουργικές ζημίες των τελευταίων 71 ετών, μετά από την ελεύθερη πτώση της κερδοφορίας της σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη.

«Ο κλάδος βρίσκεται εν μέσω θύελλας» προειδοποιεί Ικίρο Τακαμάτσου, διευθυντής επενδύσεων στο hedge fund Alphex Investments Co. με έδρα το Τόκιο. «Πλέον, υπό την παρούσα οικονομική επιβράδυνση, οι Ιάπωνες δεν θεωρούν το αυτοκίνητο ως σύμβολο της κοινωνικής τους θέσης».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |