Monday, January 5, 2009

Η ανάκαμψη θα αρχίσει από τις ΗΠΑ

Η ανάκαμψη θα αρχίσει από τις ΗΠΑ

Το 2008 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές. Το ερώτημα τώρα είναι εάν και πότε η αγορά θα ανακάμψει. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν τα μέσα του 2009.

Αν και πολλές εταιρείες επιθυμούν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, για να προχωρήσουν σε αρχική δημόσια εγγραφή, απαιτείται περιβάλλον σταθερότητας και τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης- παράγοντες που σήμερα απουσιάζουν.

Ακόμη και εάν οι αγορές σταθεροποιηθούν σύντομα, όπως εξηγούν οι αναλυτές, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμη ώστε να ανοίξει πραγματικά η «όρεξη» των επενδυτών για νέες μετοχές. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι δεν τοποθετούν χρονικά την ανάκαμψη πριν από τα τέλη του πρώτου τριμήνου.

Ως προς το ποιες αγορές παρουσιάζουν καλύτερες προοπτικές, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει από τις ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει η Ευρώπη, αλλά πιθανόν με πιο αργούς ρυθμούς, ενώ τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα στις αναδυόμενες αγορές, που θεωρούνται πιο ασταθείς.

Την περασμένη χρονιά είχαμε παγκοσμίως τις λιγότερες σε αριθμό αρχικές δημόσιες εγγραφές από το 1995, που η Dealogic συγκεντρώνει σχετικά στοιχεία. Μόλις 662 εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο αντλώντας συνολικά 77 δισ. δολάρια, έναντι 1711 αρχικών δημόσιων εγγραφών ύψους 278,8 δισ. δολαρίων το 2007.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |