Monday, January 5, 2009

Κοντά στα 49 δολάρια το αργό- Ανοδος 5,3%

Κοντά στα 49 δολάρια το αργό- Ανοδος 5,3%

Σε υψηλά τριών εβδομάδων «αναρριχήθηκε» το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή καθώς συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Σημαντική ώθηση στην αντιστροφή του πρότερου αρνητικού κλίματος ασκησε και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στην αποφασιστικότητα των κινήσεων ανάκαμψης της οικονομίας του Ομπάμα.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 5,3% στα 48,8 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει νευρικότητα στις τιμές του πετρελαίου και προσθέτουν ότι δεν αποκλείεται να ενταθούν οι βιαιότητες.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ διαμορφώθηκε στα 49,14 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ανοδο 4,8%.

Πακέτο μέτρων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει μείωση των φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά και αύξηση των επενδύσεων προωθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Δημοκρατικού κόμματος. Ο Ομπάμα ζητά μείωση των φόρων έως και κατά 40%, ενώ το συνολικό πακέτο οικονομικής στήριξης, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 775 δισ. δολάρια. Η περικοπή των φόρων υπολογίζεται στα 300 δισ. δολάρια τουλάχιστον.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το αργό σημείωσε ράλι ανόδου της τάξεως του 23%, που θεωρείται το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 1986, στον απόηχο της κλιμάκωσης της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας και του «ναυαγίου» των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη διαχείριση του αγωγού φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη.

REPORTER.GR

No comments:

Share |