Monday, January 5, 2009

ΗΠΑ: Η κρίση επηρέασε και των αριθμό των συμφωνιών

ΗΠΑ: Η κρίση επηρέασε και των αριθμό των συμφωνιών

Μόλις 1.410 συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως το Δεκέμβριο του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ύψος των οποίων άγγιξε τα 49,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Real Capital Analytics. Σημειώνεται ότι, το 2007, πραγματοποιήθηκαν 4.410 συναλλαγές, ύψους 207,2 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τα 55 δισ. δολάρια για το σύνολο του 2008, αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 61 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για την ενοικίαση ή την αγορά γραφείων περιορίστηκε σημαντικά, καθώς οι περισσότερες εταιρείες προχώρησαν είτε σε μείωση των δραστηριοτήτων τους είτε αποφάσισαν να συγχωνεύσουν ορισμένες δραστηριότητές τους.

Συγκεκριμένα, τα γραφεία που έμειναν ελεύθερα προς ενοικίαση ή πώληση αυξήθηκαν κατά 12,5% από τις αρχές του 2008 μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Reis Inc. Φυσικά, αυτές οι αρνητικές εξελίξεις είχαν αντίκτυπο και στην επενδυτική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές των ενοικίων. Μόνο στο Μανχάταν εκτιμάται ότι τα ενοίκια θα υποχωρήσουν μέχρι και 20% έως το 2010, ενώ σε όλη την Αμερική θα μειωθούν κατά 15%, σύμφωνα με την Cushman& Wakefield.

Οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά real estate είδαν τα κέρδη τους να «βυθίζονται» και αναμένεται να μην παρουσιαστεί ανάκαμψη μέσα στο 2009.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι ασφαλές να λέμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, προτού σημειωθεί ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το 2009 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και θα χαθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν όμως και οι αισιόδοξοι αναλυτές, που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη παραμένει υπό έλεγχο, καθώς το υψηλό κόστος κατασκευής και οι περιορισμένες χρηματοδοτήσεις έχουν συμβάλει στην επινόηση νέων προγραμμάτων.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες των επενδυτών, πρέπει να διατηρηθεί η εισροή κεφαλαίων στην αγορά, ενώ συγχρόνως τα έξοδα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |