Friday, April 8, 2011

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό


ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό



Σε νέο αδιέξοδο κατέληξαν οι χθεσινές συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό ενώ απομένουν πλέον λίγες ώρες πριν την εκπνοή του προσωρινού προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν όλο το βράδυ και περιμένει πλέον μια απάντηση το πρωί της Παρασκευής για το αν θα καταφέρει το Κογκρέσο να αποτρέψει το ενδεχόμενο παύσης ορισμένων λειτουργιών της κυβέρνησης με απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Harry Reid και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων John Boehner στο Λευκό Οίκο. Ήταν η τέταρτη συνάντηση τις τελευταίες τρεις ημέρες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του δημοσιονομικού έτους.

"Δεν είμαι σε θέση να εκφράσω αισιοδοξία", δήλωσε ο Ομπάμα μετά τις συναντήσεις.

"Έχουμε περιορίσει τα θέματα, ωστόσο δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να επιλύσουμε τις διαφορές μας", δήλωσαν ο Reid και ο Boehner σε κοινή ανακοίνωση.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς για το αδιέξοδο με τους τελευταίους να επιμένουν στην αναστολή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σε προγράμματα ελέγχου των γεννήσεων και σε περιβαλλοντικά προγράμματα.

Ωστόσο ο Boehner σημείωσε ότι οι διαφωνίες δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα θέματα. "Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στο τραπέζι και κάποια προσπάθεια να μειώσουμε τις διαφωνίες σε ένα ή δύο θέματα θα ήταν παραπλανητική", δήλωσε.

Ο προσωρινός προϋπολογισμός εκπνέει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

source: capital.gr

No comments:

Share |