Friday, April 8, 2011

Στο άτυπο Eurogroup η διάσωση Πορτογαλίας


Στο άτυπο Eurogroup η διάσωση Πορτογαλίας


Οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης συζητούν σήμερα το αίτημα της Πορτογαλίας για διάσωση, συμπεριλαμβανομένου του ύψους της βοήθειας αλλά και των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα σε αντάλλαγμα, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ακόμα οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δηλώνοντας βέβαιος πως η χώρα θα λάβει βοήθεια, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να οριστεί το ποσό που θα χρειαστεί η Πορτογαλία για διάσωση, ενώ εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν γρήγορα, μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, ο Olli Rehn δήλωσε πως έχει λάβει επίσημο αίτημα από την Πορτογαλία για βοήθεια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Rehn είπε πως οι διαπραγματεύσεις με την Πορτογαλία θα ξεκινήσουν «πολύ γρήγορα», ενώ σημείωσε πως αναμένει τους υπουργούς της ευρωζώνης να δώσουν εντολή σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ να διαπραγματευτούν το «πακέτο» με την Πορτογαλία. Επισήμανε παράλληλα πως το επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων προς τη χώρα θα καθοριστεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε βέβαιος πως η Ισπανία δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ το ίδιο δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας του Βελγίου. Ο βέλγος ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως είναι πιθανό η κρίση χρέους της ευρωζώνης να περιοριστεί στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρχει βοήθεια προς την Πορτογαλία, όπως έγινε και στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.



Σε ότι αφορά καθαρά την Πορτογαλία, ο βέλγος ΥΠΟΙΚ είπε πως μια βοήθεια της τάξης των 80-85 δισ. ευρώ είναι λογική, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει η Πορτογαλία σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας σημείωσε πως δεν αρκεί μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή της Πορτογαλίας, αλλά χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει ότι χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.


Την Τετάρτη η Πορτογαλία έγινε η τρίτη χώρα της ευρωζώνης –μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία- που ζήτησε χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού σε μη διατηρήσιμα επίπεδα λόγω της κατάρρευσης της κυβέρνησης Σόκρατες τον Μάρτιο.

Οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης πραγματοποιούν άτυπη σύνοδο στη Βουδαπέστη προκειμένου να συζητήσουν τις κινήσεις τους στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, ωστόσο στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκεται η Πορτογαλία.

Νωρίτερα, πηγή της ευρωζώνης την οποία επικαλούταν το Reuters, ανέφερε ότι «οι υπουργοί είναι πιθανό να ακούσουν αυτό που έχει να τους πει ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας αναφορικά με την οικονομική και πολιτική κατάσταση». «Στη συνέχεια πιθανότατα θα ζητήσουν από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να στείλουν αντιπροσωπεία στην Πορτογαλία για να καθοριστούν οι όροι της διάσωσης».

Άλλες πηγές της ευρωζώνης, ωστόσο, δήλωσαν πως οι υπουργοί είναι πιθανό να ξεκινήσουν προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία-κλειδιά της διάσωσης.

«Είναι πιθανό να συζητήσουν το πόσα, περίπου, χρειάζεται η Πορτογαλία, πότε και τι μπορεί να κάνει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων», δήλωσε άλλη πηγή, σύμφωνα με την οποία το ποσό της διάσωσης ενδέχεται να βρίσκεται στο άνω εύρος των 60-80 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και 85 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα καθοριστεί από την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε δηλώσει χθες το βράδυ πως «το πρόγραμμα της Πορτογαλίας θα συμφωνηθεί πριν τις εκλογές της 5ης Ιουνίου», προσθέτοντας πως τα πρώτα δάνεια είναι πολύ πιθανό να χορηγηθούν στην Πορτογαλία μέχρι τότε.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |