Friday, June 17, 2011

Στο 7,38% το κυπριακό 10-ετές ομόλογο


Στο 7,38% το κυπριακό 10-ετές ομόλογο

Στο 7,38% αναρριχήθηκε χθες η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου ενισχύοντας τις ανησυχίες για το κόστος δανεισμού της Κύπρου, που καλείται να αναχρηματοδοτήσει το 25% περίπου του χρέους της μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η απόδοση αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο μέρες, εν μέσω της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και εκτιμήσεων για τις επιδράσεις που ενδέχεται να έχει η ελληνική κρίση στην Κύπρο.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού προκαλεί προβληματισμό στην Κεντρική Τράπεζα που τη συνδέει εν μέρει με τη μετάσταση της ελληνικής κρίσης χρέους και με την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στους ξένους πιστωτές της Κύπρου για το πλάνο δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Οι εξελίξεις αυτές διαγράφονται ως φυσικό επακόλουθο της εκ νέου έντονης κλιμάκωσης των ανησυχιών για μετάσταση της "ελληνικής κρίσης χρέους" στην εγχώρια οικονομία αλλά και στις υπόλοιπες οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ μετά τον Απρίλιο 2011, καθώς και στις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», τονίζει η ΚΤ.

Πέραν της Ελλάδας, η ΚΤ σημειώνει την αβεβαιότητα που υπάρχει για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η αβεβαιότητα για πλήθος παραμέτρων της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, οι αδύναμες προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και η διαμορφούμενη ψυχολογία των επενδυτών, συνεχίζουν να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ομαλοποίηση των αποδόσεων των κυπριακών
χρεογράφων έναντι των γερμανικών», επισημαίνεται.

«Υπό το φως τωνπρόσφατων εξελίξεων, καταλυτικός παράγοντας για μια σμίκρυνση της διαφοράς αποδόσεων και αποκλιμάκωση της μεταβλητότητας παραμένει η αποκλιμάκωση των ανησυχιών για ευρεία εξάπλωση της "ελληνικής κρίσης χρέους" πέραν των περιφερειακών κρατών της Ευρώπης», τονίζει η ΚΤ.

Με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου, οι σημαντικές δανειακές ανάγκες για κάλυψη των προβλεπόμενων ταμειακών ελλειμμάτων και η ανάγκη αναχρηματοδότησης ενός σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους, ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο ως προς την ομαλοποίηση των αποδόσεων των κυπριακών χρεογράφων.

Η ΚΤ σημειώνει ότι μέχρι τις αρχές του 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προβεί σε αναχρηματοδότηση χρέους ύψους σχεδόν €2,5 δισ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |