Friday, June 17, 2011

ΔΝΤ: Xαμηλώνει τον πήχυ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ


ΔΝΤ: Xαμηλώνει τον πήχυ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον και τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη ότι εάν δεν λάβουν άμεσα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους «παίζουν με τη φωτιά».

Στην τακτική έκθεση του ταμείου σχετικά με την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι έχουν ανακύψει μεγαλύτερες απειλές σε σύγκριση με τον Απρίλιο όπου είχε δημοσιευτεί η προηγούμενη έκθεση, με σημαντικότερες την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις ενδείξεις για υπερθέρμανση στις αναδυόμενες οικονομίες.

Όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% φέτος και 2,7% το 2012, έναντι 2,8% και 2,9% αντίστοιχα που είχε προβλέψει πριν από ένα δίμηνο.

Μικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ταμείο για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης, το ΔΝΤ δηλώνει πιο αισιόδοξο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση της κρίσης και η περικοπή των δημόσιων δαπανών στις ΗΠΑ θα επιφέρουν σημαντική μεταβλητότητα στη διεθνή οικονομική σκηνή τους προσεχείς μήνες.

«Δεν είναι βιώσιμη μια παγκόσμια οικονομία όπου οι σημαντικές αποφάσεις αναβάλλονται, γιατί είναι σαν να παίζει κανείς με τη φωτιά», επισήμανε ο Χοσέ Βίναλς, διευθυντής του τμήματος κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ.

«Είναι σαφές ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση (διεθνούς) κρίσης, η οποία αποτελεί, θα έλεγα, την πολιτική φάση της κρίσης», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξής του στο Σάο Πάολο όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |