Wednesday, October 29, 2008

Ρουμανία: Προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Ρουμανία: Προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει η Ρουμανία, υποστηρίζει η οικονομική αναλύτρια της εταιρείας Business Monitor International, κα Alice Mummery, προσθέτοντας πως στην αμέσως επόμενη περίοδο στη χώρα θα καταγραφτεί υποχώρηση της επενδυτικής δραστηριότητας και επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

«Καθώς τα κεφάλαια στην περιοχή μειώνονται, θα δούμε μία υποχώρηση των δανείων και των επενδύσεων στη Ρουμανία. Όταν αυτό συμβεί θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα. Αρχικά αναμένεται να δούμε μία συνεχή υποτίμηση του λέει, ίσως γύρω από το επίπεδο των 4 λέι ανά ευρώ, το οποίο αποτελεί κίνδυνο», επισημαίνει η κα Mummery, προσθέτοντας πως το σχετικά υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι νέοι όροι δανειοδότησης θα προκαλέσουν την υποχώρηση τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών. «Οι εισαγωγές θα υποχωρήσουν επίσης, καθώς τα ξένα κεφάλαια θα έχουν εξαντληθεί στο πλαίσιο των νέων όρων δανειοδότησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός πως οι μεγαλύτερες πιέσεις προέρχονται από τον κλάδο των κατασκευών η μακροοικονομική συγκυρία θα επηρεάσει όλα τα βασικά συστατικά του ΑΕΠ. «Θα πρέπει να δεχτούμε πως η Ρουμανία, αλλά και όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής, θα καταγράψουν μικρότερη ανάπτυξη» καταλήγει η κα Mummery.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |