Wednesday, October 29, 2008

Νέα μείωση του Libor λόγω αύξησης της ρευστότητας

Νέα μείωση του Libor λόγω αύξησης της ρευστότητας


Τα επιτόκια κεφαλαιαγοράς στο Λονδίνο μειώθηκαν καθώς οι ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και η προοπτική περαιτέρω μειώσεων στα έξοδα δανεισμού παγκοσμίως συνέβαλαν θετικά για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο δανεισμό.

Το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς σε δολάρια, ή Libor, το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες για το μεταξύ τους δανεισμό διάρκειας τριών μηνών σε δολάρια, υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,42%, για τη 13η συνεχή φορά, σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών. Το συγκρίσιμο επιτόκιο σε ευρώ υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,83%, καταγράφοντας 15η συνεχή πτώση. Τα ασιατικά επιτόκια κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Οι πιέσεις στις χρηματαγορές έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αλλά με αργό ρυθμό», αναφέρει ο Νικ Σταμένκοβικ, αρμόδιος σε θέματα στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της RIA Capital Markets στο Εδιμβούργο.

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλημμυρίσει τις χρηματαγορές με ρευστότητα και αυτό είναι που οδηγεί στη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς το μεταξύ τους δανεισμό και δεν πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα».

Οι πιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να «ξεμπλοκάρουν» μετά τις αγορές εμπορικών ομολόγων επιχειρήσεων από τη Federal Reserve και την ανεμπόδιστη πρόσβαση των «στριμωγμένων» τραπεζών ανά τον κόσμο σε χρηματοδότηση δολαρίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε δανεισμό των τραπεζών με 106,6 δισ. δολάρια για μία εβδομάδα και με 132 δισ. δολάρια για τρεις εβδομάδες.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |