Wednesday, October 29, 2008

Τράπεζα της Αγγλίας: Ζημιές $ 2,8 τρισ. έως σήμερα στις αγορές

Τράπεζα της Αγγλίας: Ζημιές $ 2,8 τρισ. έως σήμερα στις αγορές

Στα 2,8 τρισ. δολάρια υπολογίζει η Τράπεζα της Αγγλίας τις μέχρι σήμερα ζημίες στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, την ώρα που οι αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης φαίνεται να περνούν δύσκολες στιγμές εν μέσω κλιμακούμενων προσπαθειών από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για την τόνωση των οικονομιών.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει με μεγάλη μείωση των επιτοκίων την προσεχή εβδομάδα, εκτιμά ότι οι παγκόσμιες παρεμβάσεις θα πρέπει να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα, μολονότι θα θέσουν μεγάλους περιορισμούς στις τράπεζες, έξι μόλις μήνες αφότου είχε προβλέψει ότι η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο συμφώνησαν να προσφέρουν περί τα 4 τρισ. δολάρια για να βοηθήσουν τις τράπεζες και τις αγορές να ξεπεράσουν τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών. Ομως, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τζον Γκιβ, προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι οι αρχές διεθνώς θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν εκ νέου εάν κριθεί αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία πίεσε χώρες όπως η Κίνα και τους πετρελαιοπαραγωγούς του Κόλπου να συμβάλουν στο προτεινόμενο νέο ταμείο του ΔΝΤ για τη βοήθεια των φτωχότερων χωρών, αφού τα 250 δισ. δολάρια που διαθέτει αυτή τη στιγμή δεν θεωρούνται αρκετά για το σκοπό αυτό.

Τριγμοί στην αναδυόμενη Ευρώπη

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ύφεσης το 2009 και η Πολωνία ενέκρινε χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 1012, στο πλαίσιο των προσπαθειών των χωρών του πρώην υπαρκτού Σοσιαλισμού της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η ουγγρική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επώδυνες μειώσεις δαπανών το επόμενο έτος ανακοινώνοντας ότι θα αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,2% το 2009 εν όψει πιθανής ύφεσης - πρόκειται για την πρώτη από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης που προβαίνει σε τέτοια κίνηση.

Το ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνήσει εντός των προσεχών ημερών στη χορήγηση δανείου προς την Ουγγαρία μετά από τρεις εβδομάδες κρίσης έχοντας όμως θέσει αυστηρούς όρους στην κυβέρνηση της χώρας, ενώ και η Ε.Ε. προετοιμάζει σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ουγγαρία. Το ΔΝΤ διευκρίνισε ότι δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα σχέδιά του πακέτο διάσωσης για τη Ρουμανία, σε αντίθεση όμως με το Πακιστάν που χρειάζεται άμεσα δάνειο από το διεθνή οργανισμό μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξής του από τη Moody's.

Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τη Βουλγαρία να προετοιμάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας αποφάσισε να μειώσει τις επενδύσεις των τραπεζών στις υπερπόντιες μητρικές τους. Ο Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, χαρακτήρισε σοβαρή την υποφώσκουσα απειλή παγκόσμιας ύφεσης, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστούν κυρίως οι αναδυόμενες οικονομίες.

Κινήσεις κεντρικών τραπεζών

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου της κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 18%, ακολουθώντας αντίθετο δρόμο σε σχέση με άλλες χώρες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση και να στηρίξει το νόμισμά της το οποίο έχει χάσει εφέτος περίπου 40% της αξίας του.

Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της χώρας εξάλλου δήλωσε ότι η χώρα του έχει ανάγκη από επιπλέον 4 δισ. δολάρια σε δάνεια πέρα από τα 2 δισ. δολάρια που ζήτησε από το ΔΝΤ, ζητώντας παράλληλα βοήθεια και από την ΕΚΤ και από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αντίθετα, η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβακίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% προκειμένου να το ευθυγραμμίσει με το επιτόκιο της ΕΚΤ δύο μόλις μήνες πριν από την ένταξη της χώρας στο ευρώ [EUR=X] . Από τις επιμέρους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η ισπανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί τραπεζικό χρέος το ανώτερο έως 100 δισ. ευρώ το 2009, αφού έχει ήδη εγγυηθεί αντίστοιχο ποσό για εφέτος, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες ενέκριναν το σχέδιο διάσωσης ύψους 500 δισ. ευρώ της Γερμανίας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |