Wednesday, October 29, 2008

Αν. Βγενόπουλος: Ανεπαρκή και άδικα τα μέτρα

Αν. Βγενόπουλος: Ανεπαρκή και άδικα τα μέτρα

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας δημιουργεί προς τα έξω τεράστια ερωτηματικά και αμφιβολίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αρνητικές συνέπειες που γίνονται ορατές και το τελευταίο χρονικό διάστημα (όσον αφορά τη μετοχική τους πορεία).

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΜΙG Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Ιδρύματος Marfin για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Χαρακτήρισε επίσης ανεπαρκή και άδικα τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.

Θα έπρεπε να γίνει ό,τι συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη χώρα, κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αυτόνομα και εάν δεν βρισκόταν λύση να έμπαινε κάτω από την κρατική ομπρέλα.

Σημείωσε ακόμη ότι οι μεγαλομέτοχοι μιας τράπεζας που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει προβλήματα θα έπρεπε πρωτίστως να συμβάλουν με δικά τους κεφάλαια και στην συνέχεια εάν δεν υπήρχε διέξοδος να αναζητείται λύση μέσω συνεργασιών με ισχυρότερες τράπεζας, όπως συμβαίνει διεθνώς και τέλος να προσφεύγουν στην κρατική ομπρέλα.

Οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών έχουν ονοματεπώνυμο. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθούν οι τράπεζες εάν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίου και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Βγενόπουλος.

Ο κ.Βγενόπουλος δεσμεύτηκε ότι για τις θέσεις εργασίας όλων των εταιριών του Ομίλου Marfin που σήμερα απασχολεί περισσότερος από 52.000 εργαζομένους και ανακοίνωσε ότι σύντομα κάθε μια θυγατρική του ομίλου χωριστά θα ανακοινώνει μέτρα στήριξης των εργαζόμενων της.

Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ύψους πέντε δισ. ευρώ ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχει επιτυχή έκβαση και ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά. Δεν ζητούμε κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προκύπτουν από την κρίση αλλά για να εκμεταλλευθούμε ευκαιρείς που ανακύπτουν για συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάτι που αντιμετωπίζετε θετικά τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Ίδρυμα Marfin

Το ίδρυμα Marfin, όπως ανακοινώθηκε, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ήδη πολύπλευρής κοινωνικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας του Ομίλου που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς με έμφαση την αρωγή σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους νέους, την προστασία του περιβάλλοντος, την βοήθεια σε πυρόπληκτους και την προστασία των δασών.

Οι πόροι του Ιδρύματος παρέχονται κυρίως από προσφορές των ιδρυτικών του μελών. Η MIG και η Marfin Popular Bank έχουν δεσμευτεί να καταβάλλουν από δέκα εκατομμύρια η κάθε εταιρία. Ήδη κοινωνικές δράσεις των δύο εταιριών το τελευταίο χρόνο, μόνον στην Ελλάδα έχουν απορροφήσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης οι πόροι του ιδρύματος ενισχύονται και από εισφορές μεγάλων μετόχων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |