Wednesday, October 29, 2008

Στο 1% μείωσε το επιτόκιο η FED

Στο 1% μείωσε το επιτόκιο η FED

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την Προεδρία του Αϊζενχάουερ μείωσε το επιτόκιο του δολαρίου η FED, στην προσπάθεια της να συνεφέρει την οικονομία της χώρας. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, στο 1%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής της FED (FOMC), η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών, ενώ και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και η βιομηχανική παραγωγή έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Η FOMC δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αρνητική επίδραση στις εξαγωγές της χώρας, από τη «διάχυση» της κρίσης και σε ξένες οικονομίες, με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αναταράξεις στις χρηματαγορές θεωρήθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους λόγους περεταίρω μείωσης των δαπανών, αφού μειώνεται η δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να βελτιώσουν τη ρευστότητα τους.

Η Επιτροπή στάθηκε και στις θετικές προσδοκίες που υπάρχουν για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων τα επόμενα τρίμηνα, αφού οι τιμές του αργού, και γενικότερα των εμπορευμάτων, έχουν υποχωρήσει, βελτιώνοντας, έτσι, τη σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή.

Τέλος, η Επιτροπή δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη, καθώς και τη σταθερότητα των τιμών, αφού ακόμα η οικονομία βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων ψήφισαν οι: πρόεδρος Ben S. Bernanke, αντιπρόεδρος Timothy F. Geithner, Elizabeth A. Duke; Richard W. Fisher; Donald L. Kohn; Randall S. Kroszner; Sandra Pianalto; Charles I. Plosser; Gary H. Stern και Kevin M. Warsh.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Fed θα είναι «πολύ επιθετική» στις επόμενες κινήσεις της, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν παραμεριστεί και το θέμα τώρα είναι πόσο άσχημη θα είναι η ύφεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε αναφέρει ότι ίσως μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.Παρόλα αυτά ο Τρισέ είχε επισημάνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί τελικά από τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι οι κίνδυνοι από τις πληθωριστικές πιέσεις έχουν περιοριστεί, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη άνω του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% από 4,25% νωρίτερα τον Οκτώβριο στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |