Wednesday, October 29, 2008

Προς μείωση επιτοκίων Fed, ΒοJ και EKT

Προς μείωση επιτοκίων Fed, ΒοJ και EKT


Σε μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Fed, κίνηση που προβλέπεται να ακολουθήσει η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Βρετανία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αρχές παγκοσμίως εκφράζουν ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση που ίσως διαρκέσει χρόνια και επιδιώκουν μείωση των επιτοκίων η κάθε μια ξεχωριστά για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Το μεγάλο πακέτο διάσωσης της Ουγγαρίας είναι ένα ακόμη δείγμα των προσπαθειών των αξιωματούχων ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων 80 ετών και να περιορίζουν τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας με την σειρά της, αναμένεται να εξετάσει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την Παρασκευή, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, είπε πηγή στο Reuters την Τετάρτη.

Η πρόβλεψη για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% περιόρισε την άνοδο του γεν.

Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2004, αργότερα σήμερα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί ότι θα παράσχουν περίπου 4 τρισ. δολάρια για τη στήριξη των τραπεζών και την αντιμετώπιση της κρίσης που ξεκίνησε από την στεγαστική αγορά των ΗΠΑ.

Σε μια τελευταία ένδειξη της έκτασης της κρίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα κατέληξαν σε συμφωνία για οικονομική βοήθεια ύψους 25,1 δισ. δολαρίων στην Ουγγαρία.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ισλανδίας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, εξαιτίας των τραπεζικών προβλημάτων, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας είπε ότι η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας με το ΔΝΤ για παροχή δανείων 2 δισ. δολαρίων. Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας αύξησε τα επιτόκια κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 18% την Τρίτη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |