Wednesday, October 29, 2008

Στα 12 δισ. η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών- Γιατί την διακρατούν;

Στα 12 δισ. η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών- Γιατί την διακρατούν;

Παράδοξο αλλά αληθινό. Η πλεονάζουσα ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προσεγγίζει τα 12 δις ευρώ σε αντίθεση με την περιρέουσα ατμόσφαιρα που θέλει το σύστημα να μην διαθέτει κεφάλαια. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τα κεφάλαια αυτά που βρίσκονται και γιατί παρατηρείται σημαντική ανάσχεση της πιστωτικής επέκτασης αν η ρευστότητα είναι επαρκής;
Πρωτίστως θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα της Εθνικής διαμορφώνεται στα 4,5 δις ευρώ και ακολουθούν η Eurobank , Alpha και Πειραιώς κοντά στα 2 δις η κάθε μια ενώ αξιόλογη ρευστότητα διαθέτουν το ΤΤ και η ΑΤΕ ενώ αν συμπεριληφθούν και οι κυπριακές Κύπρου 850 εκατ ευρώ και 1 δις ευρώ η Marfin Popular Bank, τότε η συνολική πλεονάζουσα ρευστότητα υπερβαίνει τα 14 δις ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στην ΕΚΤ υπό την μορφής κατάθεσης στο over night ή σε διαστήματα έως μιας εβδομάδας.

Είναι τοποθετημένη στην ΕΚΤ αφενός λόγω ασφάλειαςαφετέρου γιατί στόχος των τραπεζών είναι να διακρατούν υψηλή ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουν εκροές κεφαλαίων ή να καλύψουν ομολογιακά δάνεια που λήγουν το 2009 και ανέρχονται σε 7 με 8 δις ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρώτιστο μέλημα των τραπεζών αυτή την περίοδος δεν είναι τα κέρδη εξ ου και η στάση που κρατούν όσον αφορά τον δανεισμό αλλά η διατήρησης ικανοποιητικής ρευστότητας. Τα μέτρα της κυβέρνησης η οποία θα ενισχύσει με ρευστότητα και κεφάλαια έως 28 δις ευρώ καλύπτουν υπερεπαρκώς τις τράπεζες για το 2009.

Ως εκ τούτου τα προβλήματα ρευστότητας είναι αντιμετωπίσιμα , το θέμα είναι όμως θα αλλάξουν στρατηγική όσον αφορά τον δανεισμό. Βραχυπρόθεσμα η αγορά αναμένει τις μειώσεις των επιτοκίων στις 29 Οκτωβρίου κατά 0,50% ώστε να διαμορφωθεί το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 1% και της ΕΚΤ στις 6 Νοεμβρίου όπου θα μειωθούν κατά 0,50% στο 3,25%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |