Friday, October 31, 2008

"Μαύρος Οκτώβρης" για το αργό

"Μαύρος Οκτώβρης" για το αργό


Tη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της ιστορίας του σημείωσε το πετρέλαιο, αφού ούτε η σημερινή ανοδος, αλλά ούτε και η εβδομαδιαία ανοδος του 5,7% κατάφερε να περιορίσει τη «βουτιά» που σημείωσε τον Οκτώβριο. Η υποχώρηση των τιμών αποδόθηκε στις ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ που έχει πλήξει τη ζήτηση για καύσιμα.
Το δυσχερές κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ φαίνεται ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, τις χώρες δηλαδή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε πετρέλαιο δεν κατάφερε να αναπτερώσει την αισιοδοξία των επενδυτών.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου κατέγραψε κέρδη κατά 2,8% στα 67,81 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα βρεθεί πτωτικά κοντά στα 63 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά στην αγορά του Λονδίνου κατά 3,2% κλείνοντας στα 65,77 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα φτάσει και τα 60,64 δολάρια το βαρέλι.

Οι απώλειες του αργού σε επίπεδο μήνα αγγιξαν το 32,6%, ενώ έχει υποχωρήσει πλέον κατά 56% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που είχε κατοχυρώσει στις 11 Ιουλίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας του, σπάζοντας το ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 1986 οπότε και είχε κατρακυλήσει κατά 30% χαμηλότερα.

Παρόλα αυτά οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν την επόμενη εβδομάδα και επισημαίνουν ότι η μείωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Κίνα είναι πιθανόν να τονώσουν τη ζήτηση για καύσιμα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |