Friday, October 31, 2008

Όλο το χρήμα στην Κίνα

Όλο το χρήμα στην Κίνα

Η πρόσφατη κρίση της αγοράς έχει δραματικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αποχώρηση ξένων κεφαλαίων, η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων οδήγησαν πολλές από αυτές σε κρίσιμο σημείο. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν στην αναβίωση και ανάδειξη του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τον τελευταίο καιρό έχει αναλάβει σημαντική δράση: 25 εκατ. δολάρια στην Ουγγαρία, 16,5 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία, 15 εκατ. δολάρια στο Πακιστάν, και βέβαια 2 εκατ. δολάρια στην Ισλανδία.


Ολα αυτά υποδεικνύουν ότι το καλύτερο που μπορεί να έχει κανείς εν μέσω μιας κρίσης είναι τα μετρητά, κι αυτό ισχύει για όλους: για τους απλούς ανθρώπους, για τις εταιρίες, ακόμα και για τις χώρες. Πού στρέφεται λοιπόν το ενδιαφέρον; Στην Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, το ισοζύγιο ξένου συναλλάγματος έχει φτάσει στο 1,8 τρις δολάρια, δηλαδή πάνω από το 50% του ΑΕΠ (GDP). Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο ποσό όταν τα μετρητά είναι δυσεύρετα, όταν οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών στερούνται ξένων επενδύσεων και ικετεύουν για διακυβερνητικά δάνεια.

Δημοσιεύματα αμερικάνικων εφημερίδων υποστηρίζουν οτι η Κίνα έχει ήδη συμφωνήσει τη διανομή σημαντικών δανείων προς ρώσικες πετρελαϊκές εταιρίες, ως αντάλλαγμα για αύξηση των παροχών πετρελαίου. Να λοιπόν ένα παράδειγμα του πώς ικανοποιεί η Κίνα την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές θα δούμε πολλά παρόμοια στο μέλλον, ως προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης για επαρκή πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους.

Όπως κάθε καλός επενδυτής, λοιπόν, η Κίνα εκμεταλλεύεται την κρίση για να ανέβει σε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμα, θέση. Το ίδιο κάνουν βέβαια και κινεζικές ενεργειακές εταιρίες, όπως η CNOOC η οποία μέσα στον Οκτώβριο κατάφερε να κλείσει συμφωνία με την PetroVietnam και την Petrobras και φημολογείται ότι θα αγοράσει μέρισμα 20%πρότζεκ της Marathon Oil. Σημειωτέον ότι όλα αυτά τα αποθεματικά θα πουληθούν αποκλειστικά εντός της χώρας. Η οικονομική αυτή δύναμη της Κίνας ωθεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στο εξής. Η πτώση των τιμών των κινεζικών μετοχών, επομένως, φαίνεται να είναι μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία.

REPORTER.GR

No comments:

Share |