Friday, October 31, 2008

Ασυμβίβαστο: Δεν εξαιρείται ο διοικητής ΚΤ

Ασυμβίβαστο: Δεν εξαιρείται ο διοικητής ΚΤ

Απορρίφθηκε χθες κατά πλειοψηφία, από την ολομέλεια της βουλής, πρόταση νόμου του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, για τη διαγραφή, από τον πίνακα του βασικού νόμου, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να εξαιρεθεί από τις πρόνοιες για το ασυμβίβαστο επαγγελματικών και άλλων δραστηριοτήτων ορισμένων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, υπέρ της ψήφισης της πρότασης σε νόμο ψήφισαν 18 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων, ενώ καταψήφισαν την πρόταση 29 βουλευτές από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ. Δεν υπήρξαν αποχές.

Όπως ανέφερε σε σύντομη παρέμβασή του ο εισηγητής της πρότασης, η εξαίρεση αυτή κρίνεται αναγκαία, για να δοθεί η ευχέρεια τήρησης της υποχρέωσης διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την απόφαση 98/415/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία οι Αρχές κάθε κράτους - μέλους υποχρεούνται να ζητούν τη γνώμη της ΕΚΤ για σχέδια νομοθετικών διατάξεων που εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της.

Ο κ. Ερωτοκρίτου ενημέρωσε την ολομέλεια ότι η ενδεδειγμένη διαβούλευση με την ΕΚΤ δεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ψήφισης από τη βουλή των αντιπροσώπων του βασικού νόμου, που ρυθμίζει το ασυμβίβαστο επαγγελματικών και άλλων δραστηριοτήτων ορισμένων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η υποχρέωση αυτή πηγάζει από το άρθρο 105, παράγραφος (4) της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η παραβίασή της θα μπορούσε να οδηγήσει ένα κράτος - μέλος ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για παραβάσεις.

Οι υποστηρικτές της πρότασης νόμου βουλευτές δήλωσαν ότι υιοθετούν την πρόταση, προκειμένου να δοθεί η ευχέρεια να ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διαδικασία διαβούλευσης για τη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας, χωρίς με τον τρόπο αυτόν να τοποθετούνται πάνω στην ουσία της προτεινόμενης ρύθμισης, κάτι με το οποίο διαφώνησαν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |