Friday, October 31, 2008

Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη «φλέγονται»

Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη «φλέγονται»

Στο «όχημα της ύφεσης» έχουν ανέβει οι αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες. Αποτέλεσμα αυτού είναι σημαντικό μέρος των επενδύσεων που προέρχονται από τις γειτονικές οικονομίες, να διαπραγματεύονται με discount, θέτοντας το δίλημμα της περαιτέρω διείσδυσης ή της «αναδίπλωσης».
Μια σειρά από γεγονότα επαληθεύουν το «δίλημμα» που έχουν βρεθεί οι φορείς των ξένων επενδύσεων στις χώρες αυτές. Στις 24 Οκτωβρίου η Ουκρανική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε μείωση των επιτοκίων, λόγω της διάχυτης ανησυχίας για την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Δύο ημέρες μετά το ΔΝΤ ενέκρινε διετές δάνειο ύψους 16,5 δισ. δολαρίων στην ουκρανική κυβέρνηση για την ενίσχυση της οικονομίας.

Με την απειλή της ύφεσης βρίσκεται και η γειτονική Τουρκία, η οποία ενώ την πενταετία 2002-2006 αναπτυσσόταν με ρυθμούς της τάξεως του 7%, από τότε οι ρυθμοί έχουν περιοριστεί στο 1,9%, ενώ οι περεταίρω προσδοκίες είναι αρνητικές. Στις 27 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της χώρας Τ. Ερντογάν αρνήθηκε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ, ερχόμενος σε σύγκρουση με τους τουρκικούς επιχειρηματικούς κύκλους, αφού μόλις τον περασμένο Μάιο σύναψε δάνειο 10 δισ. δολαρίων με το ταμείο, ενώ παράλληλα όφειλε 9 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου η τουρκική Λίρα έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου, φέρνοντας τη χώρα αντιμέτωπη με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και υποβάλλοντας τις επιχειρήσεις σε πληρωμές «ακριβών» εισαγωγών και δανείων σε ξένο νόμισμα.

Η δραματική μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αλματώδης αύξηση του χρέους και η ανάγκη ρευστότητας, οδήγησε και την Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας στη μείωση των επιτοκίων στις 17 Οκτωβρίου. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να φτάσει στο 2,6% για το σύνολο του 2008.

Η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και οι αρνητικές προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας το 2009, οδήγησε την Ουγγαρία να ζητήσει δάνειο 20 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θα χορηγήσει 12,5 δισ. ευρώ, η ΕΕ 6,5 δισ. ευρώ και η Παγκόσμια Τράπεζα 1 δισ. ευρώ.

Από τη μεριά της Πολωνίας, η κατακόρυφη πτώση του εθνικού νομίσματος οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια (6%) για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, την ώρα που το πολωνικό τραπεζικό σύστημα απειλείται από την κρίση της πραγματικής οικονομίας, τα σημάδια της οποίας έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας διατήρησε αμετάβλητο στο 10,25% το βασικό επιτόκιο, διατηρώντας, παράλληλα, στο ελάχιστο απαιτούμενο όριο τα αποθέματα ρευστού της κάθε τράπεζας.

Το ρουμανικό νόμισμα έχει δεχτεί σημαντικές πιέσεις από την οικονομική κρίση, απειλώντας την πορεία του πληθωρισμού, καθώς και τις ξένες επιχειρήσεις που προέρχονται από χώρες της ευρωζώνης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |