Wednesday, January 15, 2014

Συμφωνία για αξιοποίηση γης εντός βάσεων

Αποδεσμεύονται περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ προς αξιοποίηση από χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι κάτοικοι 15 κοινοτήτων οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων στον Ακρωτήρι, τη Δεκέλεια και στις Βρυσούλες. 

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προανήγγειλε χθες βράδυ σε συνάντηση που είχε με οργανώσεις της ομογένειας στο Λονδίνο, ότι σήμερα...
στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να υπογραφεί σχετική συμφωνία με την αγγλική κυβέρνηση. 

Όπως αποκάλυψε στους ομογενείς χθες βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια έντονη παρασκηνιακή διπλωματία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μεταξύ αντιπροσωπειών των υπουργείων εξωτερικών Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η ελληνοκυπριακή ακίνητη περιουσία που θα αποδεσμευτεί είναι 198 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αφορά το 78% του εδάφους των βρετανικών βάσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό γης που θα αποδεσμευτεί προς αξιοποίηση από τους ιδιοκτήτες της υπάγεται εντός των ορίων των βάσεων στο Ακρωτήρι. 

Με βάση τη συμφωνία που θα συνομολογηθεί μεταξύ των δύο χωρών, οι ιδιοκτήτες γης εντός των βρετανικών βάσεων θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ιδιοκτήτες γης σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια της κυπριακής δημοκρατίας. 

Βασικά θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί που υπήρξαν από την εγκαθίδρυση της κυπριακής δημοκρατίας το 1960 και οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους όπως οι ίδιοι θα ήθελαν. 

Το αίτημα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων εντός των βρετανικών βάσεων για αποδέσμευση της περιουσίας τους από το καθεστώς των κυρίαρχων βάσεων χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. 

Καταγράφονται δεκάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κυρίως μετά το 1974, από πλευράς κατοίκων των 15 κοινοτήτων που βρίσκονται εντός του εδάφους των βάσεων.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=189944

No comments:

Share |