Friday, July 31, 2009

Ανοδος 3,7% στην τιμή του αργού - Πάνω από τα 69,4 δολ

Ανοδος 3,7% στην τιμή του αργού - Πάνω από τα 69,4 δολ

Ανοδο σημείωσε και σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά από το χθεσινό άλμα της τάξεως του 5,6% και τη ''βουτιά'' κατά 5,8% την Τετάρτη. Ειδικότερα, η τιμή του αργού ενισχύθηκε κατά 3,7% στα 69,45 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 44% από τον Απρίλιο, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης το 2009, οπότε η σχέση προσφοράς και ζήτησης θα έρθει σε ισορροπία.

Η JP Morgan εκτιμά ότι για το τρέχον τρίμηνο η τιμή του βαρελιού θα διαμορφωθεί στα 60 δολάρια κατά μέσο όρο, στα 65 για το τέταρτο και στα 67,5 για το 2010.

reporter.gr

ΗΠΑ: 'Φρένο' στα τεράστια μπόνους των τραπεζικών στελεχών

ΗΠΑ: 'Φρένο' στα τεράστια μπόνους των τραπεζικών στελεχών

Τέλος στα υπέρογκα bonus των στελεχών τραπεζών επιθυμεί να θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται κοντά στην ψήφιση στη Βουλή. Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Σάλο έχει προκαλέσεις στις ΗΠΑ η έκθεση του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, σύμφωνα με την οποία, οι Citigroup Inc., Merrill Lynch & Co. και επτά ακόμα αμερικάνικες τράπεζες πλήρωσαν μπόνους συνολικού ύψους 32,6 δισ. δολαρίων το 2008, τη στιγμή που συμμετείχαν στο πρόγραμμα TARP, λαμβάνοντας 175 δισ. δολάρια σε κρατική βοήθεια.

Οπως αποκάλυψε η έκθεση, η Citigroup και η Merrill Lynch, που εξαγοράστηκε στη συνέχεια από τη Bank of America Corp., έλαβαν κεφάλαια TARP συνολικού ύψους 55 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, έδωσαν σε μπόνους 5,33 δισ. δολάρια και 3,6 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Η αμερικανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Δημοκρατικών βουλευτών, που θεωρεί υπεύθυνα για την κρίση και τα μπόνους σε στελέχη που έδειχναν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, προσπαθεί να περάσει νόμο με τον οποίο η διαδικασία με την οποία θα δίνονται οι χρηματικές επιβραβεύσεις θα υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο. Μέρος του ελέγχου θα ασκείται και από τους μετόχους.

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν σε αυτά τα σχέδια, ισχυριζόμενοι ότι θα έπρεπε να τιμωρηθούν μόνο οι τράπεζες που έλαβαν κρατική βοήθεια, και όχι να επηρεαστούν οι οργανισμοί που δεν συνέβαλαν στην κρίση.

reporter.gr

ΔΝΤ: Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι σταδιακή

ΔΝΤ: Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι σταδιακή

Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι ''σταδιακή'', αν και τα χειρότερα έχουν παρέλθει, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ αποδίδει την ''αργή και σταδιακή'' ανάκαμψη στην αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας και την κτηματαγορά. Παράλληλα προειδοποιεί ότι ενδέχεται να χρειαστεί κι άλλο οικονομικό πακέτο στήριξης.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την οικονομία των ΗΠΑ. Προβλέπει, πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2009, από 2,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο.

reporter.gr

Ελλάδα: Εμβολιασμός όλων των πολιτών κατά της νέας γρίπης

Τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας κατά της νέας γρίπης αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, κατά τη συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, την Παρασκευή. Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, κατά την οποία εμφανίστηκε εκ νέου καθησυχαστικός, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η ζωή συνεχίζεται».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την απόφαση του πρωθυπουργού να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι και όσοι παρανόμως βρίσκονται στην Ελλάδα. Όπως είπε, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα λάβει τα εμβόλια, στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν όταν το σκεύασμα λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών και της ΕΕ.

Οι δαπάνες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το κράτος, ο δε αριθμός των δόσεων θα είναι περί τα 24 εκατομμύρια. Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός δια νόμου και θα γίνεται αφού πρώτα θα έχει συμπληρωθεί σχετική αίτηση, ενώ ο πληθυσμός θα εμβολιαστεί με κάποια ιεράρχηση, με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να έχει προτεραιότητα.

Τέσσερα τα σοβαρά περιστατικά

Ένα ακόμη σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης εντοπίστηκε την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Πρόκειται για το τέταρτο σοβαρό κρούσμα και αφορά έναν 22χρονο νεφροπαθή, που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε θάλαμο απομόνωσης σε νοσοκομείο της Αττικής. Το υπουργείο Υγείας, με νεότερη ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο ασθενής πήρε εξιτήριο τη Παρασκευή και θα συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή κατ'οίκον.

reporter.gr

Kέρδη 6,89% για Χ.Α. τον Ιούλιο - Tι δείχνει η τενική ανάλυση

Kέρδη 6,89% για Χ.Α. τον Ιούλιο - Tι δείχνει η τενική ανάλυση


(upd) Αν και στις διεθνείς αγορές η νευρικότητα ήταν εμφανέστατη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το Χ.Α. βρέθηκε όλο και πιο κοντά στα υψηλά του περασμένου Ιουνίου (κοντά στις 2.420 μονάδες), κλείνοντας στις 2.362,35 μονάδες και με κέρδη 0,39%. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ που διαμορφώθηκε σε επίπεδα καλύτερα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Έλληνες αναλυτές σχολιάζουν ότι τα υψηλά έτους στα οποία βρέθηκαν, Dax, Dow και S&P, έδωσαν το έναυσμα για profit taking, χωρίς όμως, να έχει αλλάξει κάτι στη βραχυπρόθεσμη τάση. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα τερμάτισε με κέρδη 1,33% για το γενικό δείκτη. Ο μήνας ήταν αποδοτικός, καθώς η αγορά κατέγραψε άνοδο 6,89%, ενώ ταυτόχρονα, διευρύνθηκαν τα κέρδη από την αρχή του χρόνου σε 32,23%. Σημαντική ήταν και η τόνωση των συναλλαγών, με το μέσο ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνεται στα 280,67 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα του πακέτου στον ΟΤΕ, καθώς σήμερα άλλαξε χέρια το 5% του Οργανισμού, από το Δημόσιο στη Deutsche Telecom.

Μόνο την Παρασκευή, ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 849,381 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 673,9 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τα 170 εκατ. ευρώ. Στο ταμπλό επικράτησε ισορροπία, καθώς από τις μετοχές που διακινήθηκαν 103 ενισχύθηκαν, αλλά 97 υποχώρησαν με 103 αμετάβλητες.

Ρυθμό στην άνοδο έδωσε η μετοχή του ΟΤΕ (3,38%, στα 11 ευρώ με την αγορά να διαμαρτύρεται πο δεν έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε δημόσια πρόταση, σε αντίθεση με το Δημόσιο που πουλάει σε υπερδιπλάσια τιμή), ΕΤΕ (3,28%, στα 20,48 ευρώ απορροφώντας όλους τους κραδασμούς από την εισαγωγή των νέων μετοχών, ενώ κυκλοφορούν και φήμες για εξαγορά), Τ.Τ. (2,98%) και Μυτιληναίος 1% (σημαντικά κέρδη και για τη θυγατρική ΜΕΤΚΑ που ενισχύθηκε κατά 2,28%, καθώς αναδείχθηκε μειοδότης για το έργο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη). Στον αντίποδα, μεγάλη ήταν η πτώση για τον Τιτάνα (3,78%), MIG (3,61%), Eλλάκτωρ (3,17%). Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκαν μεταξύ άλλων, η ΕΧΑΕ (2,25%, ευνοείται από πακέτα σαν του ΟΤΕ), Eurobank Properties ( ενίσχυση κερδοφορίας στο 6μηνο).



Προσεγγίζοντας τεχνικά την αγορά, η Πήγασος Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι, "ο Γενικός Δείκτης έχοντας διασπάσει σταδιακά όλες τις προηγούμενες κορυφές, κινείται με (επόμενο) στόχο τα υψηλά έτους των 2.431 μονάδων. Αν και όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι πλέον αγορασμένοι, οι ταλαντωτές αφήνουν αρκετό περιθώριο κίνησης ως τις υπερτιμημένες περιοχές τους. Απαραίτητη, πάντως, προϋπόθεση συνέχισης του έντονα ανοδικού momentum και επίτευξης του παραπάνω στόχου, είναι η διατήρηση του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα μεγαλύτερα των 100 εκ. ευρώ, ούτως ώστε να απορροφάται η προσφορά τίτλων από κατοχύρωση κερδών περιορίζοντας τη μεταβλητότητα. Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε ότι ο δανεισμός τίτλων παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την ανοδική τάση συμπιέζει τα περιθώρια για όσους έχουν short θέσεις, επιταχύνοντας τους ρυθμούς και τη δυναμική της ανόδου".

reporter.gr

Chevron: Κάμψη 71% στα κέρδη - Χαμηλότερα των εκτιμήσεων

Chevron: Κάμψη 71% στα κέρδη - Χαμηλότερα των εκτιμήσεων

Πτώση της τάξεως του 71% σημείωσε η κερδοφορία του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Chevron για το β' τρίμηνο, η οποία διαμορφώθηκε στα 1,75 δισ. δολάρια, ήτοι 87 σεντς ανά μετοχή, από 5,98 δισ. δολάτρια, ήτοι 2,90 δολάρια ανά μετοχή, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημείωνεται ότι τα κέρδη ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να φτάσουν τα 93 σεντς ανά μετοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μείωσαν τα κέρδη της εταιρείας κατά 453 εκατ. δολάρια.


reporter.gr

Κατ΄ αρχήν συμφωνία ΗΠΑ – UBS

Κατ΄ αρχήν συμφωνία ΗΠΑ – UBS


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones) – Αξιωματούχοι του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταλήξει σε "κατ΄ αρχήν συμφωνία" με τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό UBS AG (UBS) και την ελβετική κυβέρνηση αναφορικά με τη διαφωνία που έχει προκαλέσει η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία 52.000 Αμερικανών πελατών της UBS που ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιήσει κρυφούς λογαριασμούς για να αποφύγουν φόρους.

Σχετικά ακρόαση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Ο δικαστής Alan Gold συμφώνησε να αναβάλει την ακρόαση και να συναντηθεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη στις 7 Αυγούστου. Δικηγόρος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη ελπίζουν "να ανακοινώσουν την συγκεκριμένη ημερομηνία ότι κατέληξαν σε τελική συμφωνία".

Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες τις συμφωνίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την UBS τα ονόματα των πελατών καθώς οι αμερικανικές φορολογικές αρχές (IRS) εντείνουν τις προσπάθειες τους να εντοπίσουν περιπτώσεις πλούσιων Αμερικανών που κρύβουν τα εισοδήματα τους στο εξωτερικό.

Η UBS και η ελβετική κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει ότι με βάση το ελβετικό δίκαιο απαγορεύεται η αποκάλυψη των στοιχείων πελατών.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει την UBS να δώσει στις αμερικανικές αρχές τα στοιχεία των πελατών της ακόμα και αν αμερικανικό δικαστήριο διατάξει την ελβετική τράπεζα.

Τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν σε δικαστήριο νωρίτερα αυτό τον μήνα, ωστόσο ζήτησαν για αναβολή τριών εβδομάδων προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία. Όλες οι πλευρές βρίσκονται υπό πίεση να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να αποφευχθούν διπλωματικές εντάσεις.

capital.gr

Οικονομική κρίση κτυπά Βασιλικό

Οικονομική κρίση κτυπά Βασιλικό



Το πλήγμα που υπέστη η οικοδομική βιομηχανία συνεπεία της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να επηρεάζει την κερδοφορία του Τσιμεντοποιίου Βασιλικού, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφει σημαντική μείωση κερδών.

Σύμφωνα με τις ενοποιημένες ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, τα κέρδη της «Τσιμεντοποιίας Βασιλικού Δημόσια Λτδ» ανέρχονται στις €242 χιλ. το 2009 έναντι €7,4 εκ. το 2008.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μειωμένη δραστηριότητα στην επιτόπια οικοδομική βιομηχανία που επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις τσιμέντου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία είναι ότι ο τζίρος της εταιρείας περιορίστηκε στα €56 εκ. από €67 εκ. που ήταν πέρσι.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν επίσης δυσμενώς από το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης κόστους €2,5 εκ. στο οποίο προχωρεί ο Όμιλος για αντιμετώπιση των συνεπειών της μειωμένης ζήτησης, καθώς επίσης και στην απομείωση της αξίας συνδεδεμένης εταιρείας κατά €2,5 εκ.

Μακροπρόθεσμα η εταιρεία αναμένει, πάντως, να βελτιωθεί η αποδοτικότητα με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και περαιτέρω μείωση των σταθερών εξόδων μέσω του νέου έργου που θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σήμερα την πώληση της έμμεσης συμμετοχής στις εταιρείες Athinodorou Beton Ltd, Athinodorou Beton – Estates Ltd και Athinodorou Beton – Transport Ltd.

Βάσει της συµφωνίας για την πώληση των ανωτέρω αναφερόµενων µετοχών, η 100% εξαρτημένη της Βασιλικό, CCCB, θα λάβει το συνολικό ποσό των €2.432.000, από το οποίο €1.520.000 σε µετρητά και €912.000 σε ακίνητη περιουσία και η 50% συνδεδεμένη εταιρεία Λατομεία Λατούρος, θα λάβει το συνολικό ποσό των €768.000, από το οποίο €480.000 σε µετρητά και €288.000 σε ακίνητη περιουσία.

stockwatch.com.cy

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
526.62 ( -0.90%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1543.76 ( -0.97%)

Όγκος: € 2,597,379

====================

ASE

Γενικός Δείκτης
2362.35 ( 0.39%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1216.12 ( 0.38%)

Βρετανία: Επιβεβαίωση αξιολόγησης από Fitch

Βρετανία: Επιβεβαίωση αξιολόγησης από Fitch

Την κορυφαία αξιολόγησή της – ΑΑΑ – για την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας επιβεβαίωσε σήμερα η Fitch Ratings, ενώ διατήρησε «σταθερές» τις προοπτικές για την οικονομία της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι προβλέψεις του για αύξηση του χρέους της βρετανικής κυβέρνησης στο 80% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2010 έδειξαν ότι οι προοπτικές δεν είναι χειρότερες απ’ ότι για τις άλλες τρεις χώρες που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση.

«Η Βρετανία αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις προσαρμογής, μετά την κρίση, μεταξύ των κυβερνήσεων με “AAA”», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες ο οίκος Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές για τη βρετανική οικονομία σε «αρνητικές».


naftemporiki

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία του ΑΕΠ β΄ τριμήνου

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία του ΑΕΠ β΄ τριμήνου

Συρρίκνωση μικρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους εννέα μήνες εμφάνισε η οικονομία των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά το εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό 1% σε ετήσια βάση κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο είχε η οικονομία των ΗΠΑ είχε συρρικνωθεί κατά 6,4% και κατά 5,4% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη συρρίκνωση κατά 1,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι επιχειρηματικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 8,9% στο β΄ τρίμηνο από βουτιά 39,2% το α΄ τρίμηνο. Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν σε ποσοστό 1,2% μετά από αύξηση 0,6% το α΄ τρίμηνο και πτώση 3,1% το δ΄ τρίμηνο του 2008.

Οι αμερικανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 7,0%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 15,1%, από βουτιά 29,9% και 36,4% αντίστοιχα το α΄ τρίμηνο.

Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 10,9% μετά από πτώση 4,3% στο α΄ τρίμηνο.


capital.gr

Ψηλός ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο

Ψηλός ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο



Σχετικά σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ο κατώτερος μισθός στην Κύπρο σε σχέση με άλλες χώρες. Στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, καταδεικνύουν τη μισθολογική ψαλίδα που υπάρχει στην ΕΕ και τις μεγάλες διαφορές που προκύπτουν από τις απολαβές των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα.


Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, η Κύπρος έχει τον 8ο πιο ψηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2009 κατά 6,46% στα €791.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με τον κατώτατο μισθό να φθάνει τα €1.642. Ακολουθούν η Ιρλανδία (€1.462), το Βέλγιο (€1.387), η Ολλανδία (€1.382), η Γαλλία (€1.321), το Ηνωμένο Βασίλειο (€1.010) και η Βρετανία (€1.361), ενώ στην 7η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με €844.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου 2008, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα €681.

Οι χώρες όπου ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα €300 το μήνα είναι η Βουλγαρία (€123), η Ρουμανία (€153), η Λιθουανία (€232),η Λετονία (€254), η Ουγγαρία (€270), η Εσθονία (€278), η Πολωνία (€281) και η Σλοβακία (€296).

Στη μεσαία ομάδα με κατώτατο μηνιαίο μισθό μεταξύ €300 και €700 περιλαμβάνονται η Τσεχία (€306), η Τουρκία (€319), η Πορτογαλία (€525), η Σλοβενία (€589), η Μάλτα (€630) και η Ελλάδα (€681).

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του κατώτατου μισθού στις χώρες της ΕΕ διαφέρει. Ανέρχεται σε μόλις 3,4% στην Ολλανδία και φθάνει το 16,7% στη Ρουμανία. Στην Κύπρο, βάσει των διαταγμάτων που εκδίδει το υπουργείο Εργασίας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του κατώτατου μισθού ανέρχεται σε 6% - 6,5%.

Τα στοιχεία της Eurostat δεν περιλαμβάνουν την Κύπρο και λήφθηκαν από την ισχύουσα κυπριακή νομοθεσία.

stockwatch.com.cy

Αύξηση ανεργίας στο 5,4%

Αύξηση ανεργίας στο 5,4%



Στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων διαμορφώθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιούνιο, εντείνοντας τις ευρύτερες ανησυχίες που υπάρχουν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο αναρριχήθηκε στο 5,4% του εργατικού δυναμικού σε σύγκριση με 5,3% το Μάιο και 3,5% τον περσινό Ιούνιο.

Στην ευρωζώνη η ανεργία έφθασε το 9,4% σε σύγκριση με 9,3% το Μάιο και 7,5% τον Ιούνιο του 2008. Στην ΕΕ27, αναρριχήθηκε στο 8,9%, έναντι 8,8% και 6,9% αντίστοιχα.

Η Eurostat εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ27 έφθασε τους 21,5 εκ., εκ των οποίων οι 14,9 εκ. στην ευρωζώνη. Σε σύγκριση με το Μάιο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 246 χιλ. στην ΕΕ και κατά 158 χιλ. στην ευρωζώνη.

Η Ολλανδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (3,3%), ενώ η Ισπανία (18,1%), η Λετονία (17,2%) και η Εσθονία (17,0%) έχουν το ψηλότερο ποσοστό ανέργων.

stockwatch.com.cy

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Οι τιμές καταναλωτή στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ επιτάχυναν την πτώση τους σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1997.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του δείκτη CPI της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός σημείωσε πτώση 0,1%, την πρώτη ετήσια πτώση στην δεκαετή ιστορία της ζώνης του ευρώ.

Η μείωση ήταν μεγαλύτερη από το 0,4% που έκαναν λόγο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, η EKT έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι αναμένει οι τιμές καταναλωτή να μειωθούν για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να αυξάνονται κατά το τέλος του έτους. Άλλα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα υποδεικνύουν ότι σε ετήσια βάση ο δείκτης CPI ενδέχεται να συνεχίσει να περιορίζεται για κάποιο καιρό.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI), που δείχνει μελλοντική τάση, για τον Ιούνιο στην Ιταλία και τη Γαλλία συνέχισε να σημειώνει σημαντική πτώση σε ετήσια βάση. Στη Γαλλία, ο PPI περιορίστηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση, αν και η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE ανακοίνωσε ότι η πτώση ήταν μικρότερη από την ετήσια μείωση κατά 7,8% που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Στην Ιταλία οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 6,9% σε ετήσια βάση.


capital.gr

Χρεοκοπίες: Το Επόμενο Κύμα

Χρεοκοπίες: Το Επόμενο Κύμα


Οι πρόσφατες εκθέσεις αποτελεσμάτων δείχνουν οτι οι εταιρείες μειώνουν τα έξοδα τους, εξοφλούν τα χρέη τους και συσσωρεύουν μετρητά. Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι διακρίνουν σημάδια πως η οικονομία βελτιώνεται σιγά σιγά.

Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αποτρέψει ένα κύμα από χρεοκοπίες επιχειρήσεων οι οποίες χτυπήθηκαν από την ύφεση και την πιστωτική κρίση.

Αυτή είναι η πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων για χρεοκοπίες, οι οποίοι λένε πως πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν φορτωθεί με πάρα πολύ χρέος για να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια χωρίς να αθετήσουν τις υποχρεώσεις σχετικά με το χρέος τους και χωρίς να υποβάλουν αίτησης προστασίας από τους πιστωτές.

Η Standard & Poors, για παράδειγμα, προβλέπει πως το επιτόκιο υπερημερίας για εταιρείες με χαρακτηρισμό “μη φερέγγυες” (δηλαδή εταιρείες με εξαιρετικά χαμηλή αξιολόγηση) θα ανεβεί στο επίπεδο ρεκόρ του 14,3% - αλλά όχι πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2010. Το επιτόκιο υπερημερίας ήταν 9,25% τον περασμένο μήνα, και μόλις 0,79% το Νοέμβριο του 2007. (Η S&P, όπως το BusinessWeek, αποτελεί εταιρεία της McGraw-Hill Companies (MHP).)

Το εταιρικό χρέος αυξάνεται

Οι εταιρικές πιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές και οι πιστωτές ήδη κατακλύζονται από αιτήσεις πτώχευσης. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το BankruptcyData.com, 139 αμερικανικές εταιρείες-με ενεργητικό ύψους $ 386,2 δισ. , έχουν καταθέσει αίτηση για προστασία πτώχευσης ή εκκαθάριση. Το 2008, 138 επιχειρήσεις με ενεργητικό ύψους $ 1,16 τρισ. έκαναν αίτηση για πτώχευση.

Το 2007, αντίθετα, 78 επιχειρήσεις με ενεργητικό μόλις $ 70,5 δις έκαναν αίτηση για πτώχευση.

Ο λόγος για τον οποίο οι χρεοκοπίες θα μπορούσαν να αυξηθούν αντί αν μειωθούν; "Υπάρχει ακόμα μεγάλο χρέος στους ισολογισμούς της εταιρικής Αμερικής,” λέει ο Craig Barbarosh, δικηγόρος στο PillsburyWinthrop Shaw Pittman και ειδικός σε θέματα πτωχεύσεων και αναδιάρθρωσης.

Μέχρι το 2007, οι τράπεζες και οι πιστωτικοί επενδυτές δάνειζαν εύκολα χρήματα. Τώρα, τα δάνεια αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν σε μια στιγμή που η οικονομία εξακολουθεί να είναι αδύναμη και η πρόσβαση σε πιστώσεις περιορισμένη.

Όχι ότι οι συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί κάπως. Το ράλυ από το Μάρτιο στο χρηματιστήριο συνέπεσε με τη βελτίωση των πιστωτικών αγορών, πράγμα που καθιστά ευκολότερο για ορισμένες εταιρείες να δανειστούν χρήματα.

Ελάχιστη πρόσβαση στις πιστώσεις

Ωστόσο, οι πιστώσεις είναι διαθέσιμες μόνο για τις πιο ισχυρές, αξιόπιστες επιχειρήσεις-ακόμα και αυτές οι εταιρείες βρίσκουν το χρέος ακριβότερο από το συνηθισμένο, λέει ο Jeffrey Manning, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του τομέα ειδικών καταστάσεων στην Trenwith Securities.

Παρά τη βελτίωση των πιστωτικών αγορών, "είναι πολύ δύσκολο να πάρει κάποιος πίστωση τώρα,” λέει. Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσκολία, είναι σχεδόν αδύνατο.

"Πραγματικά, δεν έχουμε δει πολύ μεγάλη βελτίωση,” λέει η Diane Vazza, διευθύνων σύμβουλος στη Standard & Poor΄s.

Αν υπάρχει κάποια καλή είδηση, λέει, είναι ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων με σοβαρά πιστωτικά προβλήματα δεν αυξάνεται πια.

Σε μια έκθεση της 27ης Ιουλίου, η S&P συνέταξε μια λίστα 285 εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως "ο πιο αδύναμος κρίκος,” οι επιχειρήσεις με το μεγαλύτερο κίνδυνο να αθετήσουν τις πιστωτικές τους υποχρεώσεις. Είναι λιγότερες από τις 290 του Ιούνιο και τις 300 του Απριλίου, που ήταν ρεκόρ. (Οι εταιρείες έχουν βγει από τη λίστα κινδύνου της S&P από τον Απρίλιο κυρίως επειδή έχουν αθετήσει τις πιστωτικές τους υποχρεώσεις- όχι επειδή βελτιώθηκαν, σημειώνει η Vazza.)

Η Office Depot ανακάμπτει

Είτε βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης ή απλά σε μια οικονομικά ασθενή περίοδο, οι επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Και, κατά τους τελευταίους μήνες, ορισμένες εταιρείες έχουν αναμφίβολα σημειώσει πρόοδο.

Ένα παράδειγμα είναι η Office Depot (ODP). Στα αποτελέσματα τις 28ης Ιουλίου, η εταιρεία λιανικής έδειξε πως το καθαρό χρέος της μειώθηκε σε $173 εκατ. από $756 εκατ. ένα χρόνο πριν. "Οι ταμειακές ροές και η ρευστότητα αποτελούν βασικά σημεία για μας σε αυτούς τους καιρούς των προκλήσεων," είπε στους αναλυτές ο Πρόεδρος και Chief Executive της Office Depot, Steve Odland.

Με βάση τα αποτελέσματα, ο αναλυτής της Deutsche Bank (DB) Mike Baker συμπέρανε πως η χρεοκοπία "δεν είναι πλέον θέμα συζήτησης" για την Office Depot. "Χαιρετίζουμε την ικανότητα του μάνατζμεντ της εταιρείας να τη φέρει πίσω από το χείλος του γκρεμού,” έγραψε σε ένα σημείωμα στις 28 Ιουλίου.

Ωστόσο, η Office Depot είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από οτι πολλές άλλες επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με μεγάλα χρέη και αδύναμες επιχειρηματικές συνθήκες.

Οι πιο ευάλωτοι τομείς

Οι πιο ευάλωτοι τομείς είναι τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ο τομέας δασικών προϊόντων και δομικών υλικών, καθώς και της λιανικής πώλησης και τα εστιατόρια, σύμφωνα με την S&P.

Πολλές εταιρείες εμπορικού real estate είναι επίσης αντιμέτωπες με ένα ζοφερό μέλλον, σημειώνει ο Barbarosh, καθώς τα ενοίκια πέφτουν, περισσότερα ακίνητα μένουν άδεια και τα χρέη πρέπει να πληρωθούν. "Τα δάνεια ωριμάζουν, και δεν υπάρχει δυνατότητα αναχρηματοδότησης επειδή τα υφιστάμενα στοιχεία ενεργητικού αξίζουν λιγότερο από το χρέος,” λέει.

Η Vazza της S&P σημειώνει ότι οι αδυναμίες πληρωμής συνήθως φτάνουν εξαιρετικά ψηλά έξι έως εννέα μήνες αφού η οικονομία πιάσει πάτο. Ακόμη και αν η οικονομία πιάσει πάτο αυτό το τρίμηνο -όπως προβλέπει η S&P- η ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Έτσι, τα πιστωτικά προβλήματα θα μπορούσαν να επιμείνουν μέχρι το 2010, λέει η Vazza.

Η ειρωνεία είναι ότι ένας αριθμός ρεκόρ αυτών των προβληματικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να χρεοκοπήσει τον επόμενο χρόνο, την ίδια στιγμή που η οικονομία και οι πιστωτικές αγορές θα αρχίσουν να δείχνουν σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης.

capital.gr

Σε υψηλό δεκαετίας η ανεργία τον Ιούνιο

Σε υψηλό δεκαετίας η ανεργία τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Σε υψηλό δεκαετίας ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ τον Ιούνιο, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις συνεχίζουν τις απολύσεις σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την μεγαλύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,4% τον Ιούνιο από το καθοδικά αναθεωρημένο 9,3% του Μαΐου. Σημειώνεται πως το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1999 και κατά 1,9% υψηλότερο από το αντίστοιχο του περυσινού Ιουνίου.

Το μέγεθος του Ιουνίου ενδέχεται να εκπλήξει κάποιους αναλυτές έπειτα από την καθοδική αναθεώρηση του μεγέθους του Μαΐου από το αρχικό 9,5%. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν η ανεργία να ανέλθει στο 9,7%.

Η Eurostat, ανέφερε πως η αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει μια καθοδική κίνηση κατά 0,8% από την Ισπανία, ήταν λόγω του ότι η διαδικασία υπολογισμού στα εποχιακά προσαρμοσμένα μεγέθη συμπεριλαμβάνει τα τελευταία στοιχεία.

Τα στοιχεία έδειξαν πως 158.000 άτομα προστέθηκαν στη “λίστα” ανεργίας της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, οδηγώντας το συνολικό αριθμό των ανέργων στα 14,9 εκατ., δηλαδή περισσότερους από ολόκληρο τον πληθυσμό της Αυστρίας και της Ιρλανδίας μαζί. Το ποσοστό ανεργίας για εκείνους κάτων των 25 ετών διαμορφώθηκε στο 19,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Η συνεχιζόμενη άνοδος στο αριθμό των ατόμων εκτός εργασίας “σκοτεινιάζει” το outlook για την καταναλωτική δαπάνη και δείχνει πως ενδέχεται να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει η Ευρωζώνη από την ύφεση.

Η Eurostat, ανέφερε, πως η Ισπανία, όπου η κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας οδήγησε την οικονομία σε συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. 18,1%. Η Ολλανδία εμφάνισε το χαμηλότερο στο 3,3% και η Αυστρία στο 4,4%.

capital.gr

Κάμψη 54% στα κέρδη της Total

Κάμψη 54% στα κέρδη της Total

Μειωμένα κατά 54% ήταν τα καθαρά κέρδη της Total στο β΄ τρίμηνο, της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πετρελαϊκής στην Ευρώπη, καθώς η παγκόσμιας ύφεση έχει διαβρώσει την πετρελαϊκή ζήτηση και έχει σπρώξει πολύ χαμηλότερα τις πετρελαϊκές τιμές. Τα κέρδη εξαιρουμένων έκτακτων χρεώσεων και του μεριδίου στη Sanofi-Aventis υποχώρησε στα 1,7 δισ. ευρώ έναντι 3,7 δισ. πέρσι και ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Άλλωστε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total, Christophe de Margerie έχει προειδοποιήσει ότι οι επενδύσει αυτή τη χρονιά ενδέχεται να μη φτάσουν το στόχο των 18 δισ. δολαρίων που έχει θέσει η εταιρία εξαιτίας καθυστερήσεων σε project.

reporter.gr

Θα τηλεφωνούμε εν πτήσει

Θα τηλεφωνούμε εν πτήσει

Τα τέλη κατά τη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων είναι λίγο αλμυρά. Εν ολίγοις, η αλόγιστη χρήση πληρώνεται. Με πέντε ευρώ μπορεί κανείς να μιλήσει για 2,5 λεπτά, στις περιπτώσεις εξερχομένων κλήσεων, και λιγότερο από 2 λεπτά όταν δεχτεί κλήση. Ένα sms κοστίζει 57 σεντ


Τη δυνατότητα πραγματοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων σε αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της πτήσης θα έχουν από την προσεχή Δευτέρα οι πελάτες του κυπριακού δικτύου κινητής τηλεφωνίας Cytamobile, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία με την OnAir Γενεύης, τον ένα από τους δύο παροχείς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε αεροπλάνα.
Την υπογραφή της για την ασφαλή χρήση των κινητών και του διαδικτύου εντός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, έβαλε τον Απρίλιο του 2008 η Κομισιόν, θεσπίζοντας κανόνες. Η CYTA, μας ανέφεραν αρμόδιοι στον οργανισμό, θα υπογράψει λίαν συντόμως και συνεργασία με την AeroMobile Λονδίνου, το δεύτερο παροχέα υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών στα αεροπλάνα.
Η χρήση βεβαίως του κινητού, είτε για συνομιλία, είτε για αποστολή γραπτού μηνύματος sms ή ακόμη και για σύνδεση με το διαδίκτυο, προϋποθέτει όπως το αεροσκάφος με το οποίο ταξιδεύει ο επιβάτης διαθέτει κεραία για λήψη δορυφορικού σήματος. Σήμερα δεν είναι πολλές οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροσκάφη που διαθέτουν αυτή την τεχνολογία. Η OnAir συνεργάζεται με την British Midland και η Rynair της Πορτογαλίας, εξήγγειλε συνεργασία με τη Royal Jordanian, τη Hong Kong Airlines, την Egyptair και την Qatar Airways, συνεργασίες που θα τρέξουν εντός του 2010, ενώ πολύ σύντομα μπαίνει στο παιγνίδι και η British Airways με δύο καινούργια Airbus. Η British Airways ενδιαφέρει και περισσότερο τους Κύπριους ταξιδιώτες. Η AeroMobile, με την οποία η cyta διαβουλεύεται, συνεργάζεται με την Emirates.

Κυπριακές: Όχι τώρα
Οι Κυπριακές Αερογραμμές, όπως έχουμε πληροφορηθεί από τον εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας, θεωρούν πως η κινητή τηλεφωνία on air είναι μία καινούργια τεχνολογία, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της οποίας δεν έχουν ακόμη προσμετρηθεί. ΓιΆ αυτό επιφυλάσσεται να μελετήσει όλα τα δεδομένα κι όταν πειστεί για την αναγκαιότητα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση πομπών στα αεροσκάφη της. Είναι αλήθεια πως υπάρχει προβληματισμός διεθνώς ως προς την ενόχληση των συνταξιδιωτών σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί αλόγιστα το κινητό του εν πτήσει.

Αλμυρά τα τέλη
Εάν οι πελάτες της Cytamobile ταξιδεύουν με αεροσκάφη εταιρείας που διαθέτουν την υπηρεσία δορυφορικών κλήσεων, θα λάβουν μήνυμα sms ότι θα ενωθούν με το δίκτυο της OnAir, η οποία θα τερματίζει και θα διοχετεύει τις κλήσεις τους ανά το παγκόσμιο. Όσον αφορά στα τέλη, πρέπει να είναι προσεκτικοί- θα το γράφει κι αυτό το μήνυμα της CYTA- και να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο μόνο όταν πρέπει, γιατί αφενός είναι ακριβά κι αφετέρου χρεώνονται ανά λεπτό κι όχι ανά δευτερόλεπτο. Αυτή τη στιγμή τα τέλη έχουν ως εξής: Εξερχόμενες κλήσεις προς οποιονδήποτε προορισμό (και στην Κύπρο) ανέρχεται στα 2,07 ευρώ το λεπτό, συν ΦΠΑ. Εισερχόμενες κλήσεις προς 2,98 ευρώ το λεπτό συν ΦΠΑ. Μήνυμα sms προς 0,575 το ένα. Τα τέλη ενδεχομένως να αλλάζουν συχνά, γιΆ αυτό πριν ταξιδέψει κανείς θα πρέπει να ενημερώνεται σχετικά.

Οι πελάτες της MTN
Όσον αφορά στους συνδρομητές της ΜΤΝ, μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους όταν βρίσκονται σε πλοία ή αεροπλάνα από το 2006. Η εταιρεία έχει συμφωνία διεθνούς περιαγωγής από τον Αύγουστο του 2006, με πέραν από 150 πλοία και από τον Ιούνιο του 2008 με τέσσερις αεροπορικές εταιρείες με δρομολόγια σε όλο τον κόσμο. Σταδιακά αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός. Όσο για τις χρεώσεις, η ΜΤΝ μας πληροφόρησε πως πρόκειται να εφαρμόσει από 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιο MTN Zoning and Pricing, με στόχο να παρέχει διαφάνεια και μία εύκολη μέθοδο υπολογισμού του κόστους περιαγωγής.



--------------------------------------------------------------------------------
Φθηνότερα εν πλω
Η CYTA παρέχει την ευκαιρία στους μηνιαίους συνδρομητές της να χρησιμοποιούν το κινητό τους κι όταν βρίσκονται πάνω σε πλοία. Ήδη μπορούν να το πράξουν με τα 17 πλοία με τα οποία συνεργάζεται το δίκτυο Navitas, εκ των οποίων και πλοία της Louis και εταιρειών που διεκπεραιώνουν κρουαζιέρες στη Βαλτική, προορισμός τον οποίο φέτος επιλέγουν αρκετοί Κύπριοι. Από τη Δευτέρα οι πελάτες της Cytamobile θα μπορούν να έχουν σήμα και σε άλλα πλοία, πελάτες της NCP Νορβηγίας και από 5 Αυγούστου με πλοία πελάτες της TIM Ιταλίας. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της cytamobile-vodafone.
Οι χρήστες κινητών δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Όταν το πλοίο απομακρυνθεί και δεν υπάρχει πλέον κάλυψη από δίκτυο ξηράς, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο σε περιαγωγή, μέσω των πομπών που είναι εγκαταστημένοι σε κάθε πλοίο. Όταν συνδεθούν, θα λάβουν και σχετικό μήνυμα από τη cyta. Τα τέλη θα διαφοροποιούνται κατά τακτά διαστήματα. Τα τέλη της Navitas που ισχύουν τώρα είναι: Για εξερχόμενες κλήσεις προς Κύπρο 0,75 ευρώ/λεπτό, για κλήσεις εντός πλοίου 0,27 ευρώ, για εισερχόμενες κλήσεις 0,21 ευρώ και sms 19 σεντ (συν ΦΠΑ). Τιμές που δεν είναι απαγορευτικές και πλησιάζουν τις τιμές διεθνούς περιαγωγής από ξηρά.


politis.com.cy

Επιτέλους στις Βρυξέλλες ο φάκελος για το χαλλούμι

Επιτέλους στις Βρυξέλλες ο φάκελος για το χαλλούμι

Λευκωσία: Το δρόμο της κατοχύρωσης ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) πήρε ο φάκελος του χαλλουμιού. Λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το Υπουργείο Γεωργίας απέστειλε ηλεκτρονικά το φάκελο στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μέχρι την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης δήλωσε πως θα ήταν ριψοκίνδυνο να αναφερθεί κανείς σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Από την εμπειρία άλλων περιπτώσεων η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει και δύο και τρία χρόνια. Η επιδίωξή μας είναι να το πάρουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται και εάν είναι δυνατό να συντομεύσουμε αυτούς τους χρόνους», είπε ο κ. Πολυνείκης. Σύμφωνα με τον Υπουργό, γίνονται προσπάθειες να κατοχυρωθεί η ονομασία ΠΟΠ για το χαλλούμι, γιατί πολλές άλλες χώρες επιχειρούν να αντιγράψουν το προϊόν μας, και να χρησιμοποιήσουν και την ονομασία χαλλούμι.

Με την υποβολή του φακέλου παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Γεωργίας να παραχωρήσει περίοδο μεταβατικής εθνικής προστασίας της ονομασίας προέλευσης μέχρι και τη λήψη απόφασης από αυτήν. Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν το πρότυπο, εντούτοις δεν γίνεται κανένας έλεγχος ώστε να αποφευχθεί η διοχέτευση στην αγορά χαλλουμιών «μαϊμού».

Αναφορικά με τους ελέγχους τήρησης των προτύπων, ο κ. Πολυνείκης είπε: «Το θέμα των ελέγχων είναι πάντα ανοιχτό και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες, να τις κάνουμε πολύ πιο συγκεκριμένες και αποδοτικές. Εκείνο που προέχει είναι ότι και με αφορμή τώρα την προώθηση αυτού του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να νοικοκυρέψουμε όλα τα επιμέρους και εννοώ το επίπεδο των ελέγχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς διαδικασιών».

Ο διευθυντής του τμήματος Γεωργίας Τάκης Φωτίου διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που θα κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ, οι έλεγχοι θα διεξάγονται από το τμήμα Γεωργίας. «Ήδη, το τμήμα Γεωργίας έχει οργανώσει μια υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει τους ελέγχους όλων των προϊόντων ΠΟΠ και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)». Ο κ. Φωτίου, εξέφρασε την ετοιμότητα του τμήματος Γεωργίας να διεξάγουν ανάλογους ελέγχους όταν κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως ΠΟΠ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων, Αχιλλέας Τριγγίδης, χαιρετίζει την απόφαση για επικύρωση των γνωματεύσεων της Γενικής Εισαγγελίας ότι το πρότυπο έχει σαν κύριο συστατικό για την παραγωγή του χαλλουμιού το αιγοπρόβειο γάλα. Σύμφωνα με τον κ. Τριγγίδη, οι αιγοπροβατοτρόφοι πλέον αναμένουν από το Υπουργείο Γεωργίας να εφαρμόσει το πρότυπο.

philenews.com

Γερμανία: «Αλμα» των πωλήσεων χονδρικής

Γερμανία: «Αλμα» των πωλήσεων χονδρικής

Αύξηση 2,0% – τη μεγαλύτερη, σε μηνιαία βάση, από τον Ιανουάριο του 2008 – κατέγραψαν οι πωλήσεις χονδρικής στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 9,1%, έναντι πτώσης 11,1 που είχαν εμφανίσει το Μάιο.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, μειώθηκαν κατά 10,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την επανένωση της Γερμανίας, το 1990.

naftemporiki

Γιατί η μετοχή της Geniki πιέζεται και τι συνέβη στην Εθνική;

Γιατί η μετοχή της Geniki πιέζεται και τι συνέβη στην Εθνική;

Η εισαγωγή των νέων μετοχών σε Εθνική και Geniki μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας τις τελευταίες ημέρες. Η Εθνική χθες εισήγαγε 110 εκατ μετοχές η Geniki σήμερα 244 εκατ μετοχές. Η Εθνική χθες άνοιξε πτωτικά 1% αλλά εν συνεχεία ενισχύθηκε άνω του 3%. Η συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής θα πρέπει να αποδοθεί σε δύο λόγους.

1)Στον προφανή παρά την πληθώρα νέων μετοχών δεν υπήρξε μεγάλη διάθεση από τους επενδυτές να πωλήσουν καθώς διαβλέπουν περαιτέρω κέρδη για την μετοχή

2)Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι ανάδοχοι και λοιπές δυνάμεις είχαν στήσει ενέδρα σε όποιον επιχειρούσε να πουλήσει ώστε να μαζέψουν άμεσα την προσφορά αν εκδηλωνόταν. Κοινώς η Εθνική είχε λάβει τα μέτρα της. Η περίπτωση της Geniki bank είναι διαφορετική.

Η μετοχή σήμερα με την εισαγωγή των νέων μετοχών υποχωρεί 9,5% ως απόρροια αφενός του μεγάλου πλήθους των νέων μετοχών αφετέρου γιατί η τράπεζα δεν διαθέτει τους ίδιους μηχανισμούς με την Εθνική τράπεζα. Ο μεγάλος όγκος συναλλαγών αποδεικνύει ότι κάποιοι πουλούν μαζικά εκμεταλλευόμενοι την διαφορά μετά της αύξησης και της τρέχουσας τιμής.

reporter.gr

Treasuries Drop, Head for 4th Monthly Loss as Recession Eases

Treasuries Drop, Head for 4th Monthly Loss as Recession Eases


July 31 (Bloomberg) -- Treasuries fell, heading for a fourth monthly loss, before a report that economists said will show the deepest U.S. economic recession in 50 years is easing.

The longest monthly Treasury market decline since 1996 is being fueled by record U.S. debt sales as President Barack Obama borrows unprecedented amounts to fund his stimulus programs. Treasury issuance will increase to $446 billion this quarter, up 30 percent from the prior three months, according to a survey by the Securities Industry and Financial Markets Association.

“It’s a tough time for the Treasury market,” said Tsutomu Komiya, an investor in Tokyo at Daiwa Asset Management Co., part of Japan’s No. 2 brokerage, which oversees the equivalent of $101.6 billion. “There is a lot of supply coming and signs of improvement in the economy are starting to materialize.”

The yield on the 10-year note rose three basis points to 3.64 percent as of 6:37 a.m. in London, according to BGCantor Market Data. The price of the 3.125 percent security maturing in May 2019 fell 1/4, or $2.50 per $1,000 face amount, to 95 26/32.

The yield increased 11 basis points, or 0.11 percentage point, this month. It will climb to 3.70 percent by year-end, according to a Bloomberg News survey of economists with the most recent forecasts given the heaviest weightings.

Government securities handed investors a 0.3 percent loss in July as of yesterday, according to Merrill Lynch & Co.’s U.S. Treasury Master index.

Annual Loss

Treasuries are down 4.7 percent in 2009, while the MSCI World Index of shares returned almost 15 percent. German government bonds rose 0.2 percent during the period, while Japanese securities delivered a 0.4 percent loss, the Merrill figures show.

U.S. gross domestic product contracted at a 1.5 percent annual rate from April to June, after dropping 5.5 percent in the previous quarter, according to the median forecast of 78 economists surveyed by Bloomberg News before the Commerce Department report today.

The projection for net issuance of U.S. bills, notes and bonds is the median forecast in a quarterly poll of SIFMA member firms representing primary dealers, the New York-based association said in a statement yesterday. Eighteen primary dealers trade government debt with the Federal Reserve and are required to participate in Treasury auctions.

Goldman Sachs

Goldman Sachs Group Inc., one of the dealers, predicts the U.S. will sell about $2.9 trillion of debt in the two years ending Sept. 30, 2010, representing a 28 percent cut from the brokerage’s previous estimate as the nation’s economic prospects improve. The U.S. financing need is “still huge,” Goldman said in its report this week.

Obama is depending on overseas investors to help finance its debt.

The Fed’s custodial holdings of Treasuries for overseas accounts including foreign central banks reached $2 trillion for the first time, about a third of the $6.61 trillion of U.S. marketable debt.

The holdings rose by $5.38 billion, or 0.27 percent, in the week ended July 29, according to data released yesterday by the Fed Bank of New York. Custodial holdings have climbed 18 percent this year, after surging 39 percent in 2008, the data show.

The last time Treasuries slid for four months was from February to May of 1996, amid signs of growth in the economy. Government debt also fell then on speculation Fidelity Investments’ Magellan fund, at the time the largest mutual fund in the U.S., was preparing to sell following the resignation of manager Jeffrey N. Vinik, whose bets on bonds dragged down returns.

Investors spent July adding to wagers that inflation will quicken as the economy improves, yields indicate.

Corporate Bonds

The difference between rates on 10-year notes and Treasury Inflation Protected Securities widened to 1.89 percentage points from this month’s low of 1.49 percentage points set July 13. The spread represents the outlook among traders for consumer prices for the next decade.

Investors looking for higher yields than those available in the Treasury market are driving a rally in corporate bonds.

Merrill’s U.S. Corporate & High Yield Master index returned 3.4 percent in July, and it is up 16 percent in 2009, headed for its best year since the firm started tracking the figure in 1997.

The cost of protecting corporate and sovereign bonds in Asia and the Pacific from default declined today, according to traders of credit-default swaps.

Credit Quality

The Markit iTraxx Asia index of credit-default swaps on 50 investment-grade borrowers outside Japan fell four basis points to 1.275 percentage points, Royal Bank of Scotland Group Plc prices show.

Credit-default swap indexes are benchmarks for protecting bonds against default and traders use them to speculate on credit quality. An increase suggests deteriorating perceptions of credit quality and a drop shows improvement. The swaps are contracts that pay the buyer face value if a borrower fails to adhere to its debt agreements.

Pacific Investment Management Co., which runs the world’s biggest bond fund in Newport Beach, California, and Franklin Templeton Investments, the mutual fund company that oversees $450 billion in San Mateo California, both recommended high- grade corporate bonds this week.

Yields in other parts of credit markets suggest that Fed efforts to revive trading that froze last year are meeting some success.

The difference between what banks and the Treasury pay to borrow money for three months, the so-called TED spread, narrowed to 0.31 percentage points from 2008’s high of 4.64 percentage points in October.

Pricing Rate Hikes

Two-year notes, among the most sensitive to what the Fed does with interest rates, lagged behind 10-year securities this week on speculation the central bank will increase borrowing costs in 2010.

“The market is pricing in the Fed to hike in early 2010,” Barclays Capital Inc. wrote in a report yesterday by strategists including Ajay Rajadhyaksha in New York. Barclays is another primary dealer.

Two-year yields rose two basis points today to 1.19 percent, approaching the highest level in six weeks.

The difference between two- and 10-year yields narrowed to 2.44 percentage points, near a three-week low.

Two-year notes yield 94 basis points more than the upper end of the Fed’s target for overnight loans between banks, the most in more than a month. Fed Chairman Ben S. Bernanke cut the rate to a range of zero to 0.25 percent in December.

bloomberg

It's official: You own a piece of Citi

It's official: You own a piece of Citi

Citigroup has converted a big chunk of the government's stake into common stock, meaning that taxpayers now have a 34% stake in the banking giant.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- You now own a big piece of troubled bank Citigroup.

Although some housekeeping issues remain, Citigroup effectively completed its long-awaited plan to turn preferred shares owned by the government into common stock Thursday. That gives U.S. taxpayers a 34% stake in one of the world's largest financial institutions.

The New York City-based bank said Thursday that it converted a $25 billion preferred share stake the government acquired as part of rescue efforts for the firm taken earlier this year and last fall into common shares.

Facing concerns about its underlying health and ability to endure future losses, Citigroup (C, Fortune 500) agreed to the deal with the Treasury Department in late February.

By converting preferred shares into common stock, regulators hope to boost Citigroup's level of tangible common equity, a widely watched measure of a bank's ability to withstand losses.

Part of the agreement included the option for other preferred share investors to convert their holdings into common shares as well. About $58 billion worth of preferred and trust preferred securities have been exchanged to common stock as result of the exchange offer, according to the company.

Citigroup has earned a reputation as one of the nation's most troubled financial institutions. From the time the credit markets began to unravel in late 2007 up until the end of last year, the company lost more than $28 billion.

The bank's problems subsequently led the government to take a $45 billion stake in Citigroup to help stabilize the bank.

Following the conversion, the government will still own $20 billion in preferred shares on which it is earning an 8% dividend. Although the remaining amount could be converted if Treasury determines more assistance is needed, Citigroup officials have maintained that the company's position is quite secure.

"Following completion of the exchange offers, Citi will be among the best capitalized banks in the world," Citigroup CEO Vikram Pandit said in a statement about the exchange offer in June.

When the government first announced the stock conversion plans, there were fears about just how far the government would become involved in Citi's day-to-day operations, perhaps going so far as nationalize the company.

0:00 /4:12Feds changed bailout 'rules'
While regulators have stopped short of running the company, many of the recent changes among senior management and to the bank's board are widely believed to have been a result of government pressure.

And as one of the companies that has received extensive aid from the U.S. government, compensation packages for its highest-paid employees are now subject to scrutiny from the White House.

Still, conditions at the company appear to be less dire as of late thanks to signs that the U.S. economy may have hit bottom. Last quarter, the company reported a second-quarter profit of $4.3 billion, although its results were helped by its sale of its Smith Barney wealth management division to Morgan Stanley (MS, Fortune 500).

Talkback: Now that taxpayers own a sizeable piece of Citi, what do you think the government should do to get the bank back on track? Share your comments below.

cnn

«Τρελές» λεπτομέρειες για τα bonus των τραπεζών

«Τρελές» λεπτομέρειες για τα bonus των τραπεζών



Η Citigroup και η Merrill Lynch, που μαζί είχαν ζημίες 55 δισ. δολ. το 2008, πλήρωσαν bonus πάνω από 1 εκατ. δολάρια έκαστη σε σύνολο 1.400 εργαζομένων, σύμφωνα με την έκθεση της Εισαγγελίας Νέας Υόρκης, για τις πληρωμές bonus από τράπεζες που έχουν τονωθεί με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, από το κρατικό πρόγραμμα Tarp.

Η έκθεση, την οποία υπογράφει ο Andrew Cuomo, γενικός εισαγγελέας Νέας Υόρκης, δείχνει ότι η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs, που έκλεισαν με κέρδη την περσινή χρονιά, πλήρωσαν τα περισσότερα εκατομμύρια δολάρια σε bonus -1.626 και 953 αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα μεγέθη σε μια κερδοφόρο τράπεζα όπως η Goldman ήταν σχεδόν ίσα με εκείνα των δύο από τους χειρότερους χαμένους της Wall Street. Η Citi, που υπέστη ζημίες 27,7 δισ. δολ. πλήρωσε bonus πολλών εκατομμυρίων σε 738 εργαζόμενους. Η Merrill, που έχασε 27,6 δισ. δολ., πλήρωσε 696 bonus ύψους 1 εκατ. δολ. και πλέον.

«Δεν υπάρχει σαφής συνέχεια ή λογική στον τρόπο που αμείβουν και αποζημιώνουν τους εργαζόμενούς τους οι τράπεζες,» δήλωσε ο κ. Cuomo. «Οι αμοιβές των τραπεζικών έχουν γίνει άσχετες με την οικονομική εμφάνιση των τραπεζών».

Ο επικεφαλής της επιτροπής κυβερνητικής εποπτείας και μεταρρυθμίσεων της βουλής των αντιπροσώπων, δεσμεύθηκε να διεξάγει ακροάσεις τον Σεπτέμβριο για το ζήτημα, που σημαίνει ότι η πολιτική διαμάχη για τα bonus των τραπεζιτών θα συνεχιστεί.



Ο κ. Cuomo προσδιόρισε ότι bonus πολλών εκατομμυρίων δολαρίων δόθηκαν στην Merrill τις τελευταίες ημέρες του 2008, πριν εξαγοραστεί από την Bank of America. Έδωσε επίσης τις λεπτομέρειες και τα bonus που έδωσαν οκτώ ακόμη τράπεζες οι οποίες έχουν λάβει κεφάλαια από το Troubled Asset Relief Programme.

Η JPMorgan που κέρδισε 5,6 δισ. δολ. το 2008, έβαλε στην άκρη συνολικά 8,7 δισ. για bonus. Η τράπεζα πλήρωσε bonus άνω των 3 εκατ. δολ. σε πάνω από 200 εργαζόμενους. Έλαβε πέρσι 25 δισ. δολ. από το Tarp και ξεπλήρωσε τον περασμένο μήνα.

Στην Goldman, τα bonus ανήλθαν πέρσι στα 4,8 δισ. δολ., υπερδιπλάσια από τα 2,3 δισ. δολ. που κέρδισε. Εδωσε 3 εκατ. δολ. και πλέον σε 212 εργαζόμενους. Επέστρεψε τον περασμένο μήνα 10 δισ. δολ. από το Tarp.

Η Citigroup έβαλε στην άκρη 5,3 δισ. δολ. για bonus ή 3 εκατ. δολ. σε πάνω από 124 εργαζόμενους. Όπως και η Bank of America, η Citigroup πήρε 45 δισ. δολ. από το Tarp και μετέτρεψε πρόσφατα τμήμα τους σε κοινές μετοχές.

Η BofA πλήρωσε bonus 3 εκατ. σε 28 εργαζόμενους και 1 εκατ. σε 172. Είχε κέρδη 4 δισ. δολ. το 2008 κι έβαλε 3,3 δισ. δολ. σε bonus.

Η Morgan Stanley κέρδισε πέρσι 1,7 δισ. δολ. και προσέφερε bonus 4,5 δισ. δολ. Πλήρωσε bonus 3 εκατ. δολ. σε 101 εργαζόμενους και 1 εκατ. σε 428. Η Morgan Stanley έλαβε 10 δισ. δολ. από το Tarp και τα ξεπλήρωσε τον Ιούνιο.

Η Bank of New York Mellon πλήρωσε bonus 74 εκατ. δολαρίων, η Wells Fargo 62 και η State Street 44.

euro2day.gr

Ομπάμα: Αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας και το β΄ τρίμηνο

Ομπάμα: Αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας και το β΄ τρίμηνο


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι περιμένει τα οικονομικά στοιχεία που θα δουν αύριο το φως της δημοσιότητα να δείξουν πως συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι "φαίνεται πως η οικονομία απομακρύνεται από τον γκρεμό".

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με την πρόεδρο των Φιλιππίνων ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας εξακολουθούν να αποτελούν "ένα τεράστιο πρόβλημα".

capital.gr

Ιαπωνία: Σε υψηλό έξι ετών η ανεργία, πτώση ρεκόρ στις τιμές καταναλωτή

Ιαπωνία: Σε υψηλό έξι ετών η ανεργία, πτώση ρεκόρ στις τιμές καταναλωτή


Σε υψηλό έξι ετών έφτασε το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές καταναλωτών υποχώρησαν σε επίπεδο ρεκόρ, αποδεικνύοντας πως η εγχώρια οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει ακόμα και αν οι εξαγωγές αρχίζουν να βελτιώνονται.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 5,4% από 5,2% το Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό 5,3%. Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτών, εξαιρώντας τα τρόφιμα, συρρικνώθηκαν κατά 1,7% τον Ιούνιο, που αποτελεί ρυθμό ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι δεδομένου του ποσοστού παραγωγής της Ιαπωνίας, οι εταιρείες απασχολούν 6 εκατ. περισσότερους εργαζομένους. Επιπλέον, ενώ η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,4% τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μειώθηκε 23,4%.

capital.gr

Διευρύνεται ο κύκλος των διαγραφών από το Χ.Α.

Διευρύνεται ο κύκλος των διαγραφών από το Χ.Α.


Σε χρονιά διαγραφών εταιρειών από το Χρηματιστήριο εξελίσσεται το 2009, με τρεις επιχειρήσεις να βρίσκονται ήδη εκτός αγοράς και να ακολουθούν άλλες τρεις, με τελευταία προσθήκη, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, την εταιρεία πληροφορικής SingularLogic.

Σε μια περίοδο που η πλειονότητα των χρηματιστηριακών αγορών κινούνται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, το φαινόμενο του delisting διεθνώς έχει λάβει μεγάλη έκταση. Και στην ελληνική αγορά, πληθαίνουν οι βασικοί μέτοχοι που, είτε διότι εκτιμούν πως η παραμονή στην αγορά δεν εξυπηρετεί τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό, είτε διότι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία των χαμηλών αποτιμήσεων στο ταμπλό, αποφασίζουν να καταθέσουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των εταιρειών τους και εν συνεχεία τη διαγραφή τους από το Χ.Α.

Παράλληλα, οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι που ακολουθούν μια πάγια πολιτική να διατηρούν εισηγμένη μόνο την μητρική εταιρεία και να κάνουν delist όλες τις θυγατρικές τους, εντείνουν το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η δημόσια πρόταση της Iberdrola για τον Ρόκα, όσο αυτή της Delhaize για το Βασιλόπουλο, ενώ στο παρελθόν υπήρξε η διαγραφή της Vodafone, του Παπαστράτου, της Interamerican, του Κωτσόβολου, του Γερμανού, της Cosmote και του Παυλίδη.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, από το 2004 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 37 διαγραφές εταιρειών λόγω συγχωνεύσεων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξαν διαγραφές 16 εταιρειών λόγω δημόσιας πρότασης και διαγραφές άλλων 42 εταιρειών που στην πλειονότητά τους αφορούσαν εταιρείες οι οποίες βρίσκονταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης πάνω από 6 μήνες.

Ήδη φέτος, τρεις εταιρείες -η Πειραιώς Leasing, η Ρόκας και η Γρηγόρης- πήραν την... άγουσα για τα αποδυτήρια του Χ.Α., ενώ έπονται και άλλες: η Imako, η AB Βασιλόπουλος και η Singular Logic που χθες ανακοίνωσε πως θα υποβληθεί δημόσια πρόταση έπειτα από τη μεταβίβαση των ποσοστών των βασικών μετόχων σε εταιρεία ειδικού σκοπού.

Σε περίπτωση που προκύψει και νέα δημόσια πρόταση –κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό– και υπό την αίρεση ότι ο σχεδιασμός για το delisting των εταιρειών θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, τότε το 2009 θα σημειωθεί ρεκόρ διαγραφής εταιρειών σε μια χρονιά.

Πέρυσι μόνο, την πόρτα της εξόδου του Χ.Α. έπειτα από κατάθεση δημόσιας πρότασης, είδαν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ συνολικά έξι εταιρείες, η Ελαΐς, η Unisystems, η Νεοχημική, η Everest, η Cosmote και η Εθνική Ασφαλειών. Αντίστοιχα το 2007, πέντε ήταν οι εταιρείες που αποχώρησαν, η Notos Com, η Alpha Leasing, η Φοίνιξ-Metrolife, η Regency και ο Γερμανός.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, πως την τριετία 2004 – 2006, διάστημα που το Χ.Α. βρισκόταν σε διαρκή ανοδική πορεία, μόνο για δύο εταιρείες –την Παπαστράτος και την Κωτσόβολος, αμφότερες θυγατρικές πολυεθνικών– κατατέθηκαν δημόσιες προτάσεις, στο peak της αγοράς, το 2007, παρ΄ όλα αυτά, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα.

capital.gr

Mε άνοδο 1,89% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Mε άνοδο 1,89% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 191,62 μονάδων, ποσοστό 1,89%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 10.356,83 μονάδες.

naftemporiki

Today's Calendar (US)

8:30 AM
GDP
Conference Board

SEC Probes Flash Orders to Ensure Fair Access to Data

SEC Probes Flash Orders to Ensure Fair Access to Data

July 30 (Bloomberg) -- The U.S. Securities and Exchange Commission is examining so-called flash orders to ensure equity markets aren’t putting investors at a disadvantage by giving some brokerages advance knowledge about trades.

“The SEC staff is specifically examining flash orders to ensure best execution and fair access to information for all investors,” John Nester, a spokesman for the regulator, said today.

Charles Schumer, the third-ranking Democrat in the U.S. Senate, told the SEC to review flash orders in a July 24 letter. Nasdaq OMX Group Inc., Bats Global Markets, Direct Edge Holdings LLC and the CBOE Stock Exchange give information to their clients about orders for a fraction of a second before the trades are routed to rival platforms. The systems are meant to give investors an additional opportunity to complete a trade.

Last month, SEC Chairman Mary Schapiro said the agency is concerned that electronic indications of bids and offers are being disseminated to a select group of brokerages. She also said it would examine dark pools, private electronic markets operated by brokerages that don’t publicly post quotes.

The review appears unlikely to lead the SEC to impose curbs on other forms of high-speed trading, NYSE Euronext Chief Executive Officer Duncan Niederauer said today, citing discussions with regulators. NYSE Euronext, the world’s largest owner of stock exchanges, told the SEC in May that flash orders result in most investors getting worse prices.

No Fear

“I don’t think there is any fear of them doing something that would severely damage the displayed liquidity on U.S. equity markets,” he said today in a conference call with analysts to discuss the New York-based company’s second-quarter results. “High-frequency trading is actually the most consistent source of liquidity.”

NYSE is building facilities in Mahwah, New Jersey, and near London to boost its capacity to handle high-speed trades. The company is spending about $500 million, the Wall Street Journal reported today, citing people familiar with the matter.

Analysts including Raymond James Financial Inc.’s Patrick O’Shaughnessy said this week that regulators’ response to flash orders might result in restrictions on computer-driven trading, which could hurt profit for exchanges.

Bats, Nasdaq Support

Bats CEO Joe Ratterman said today in an e-mail to clients that the Kansas City, Missouri-based exchange would support an industrywide ban on flash orders. Nasdaq CEO Robert Greifeld told Schumer July 28 that his company would also support a prohibition, according to a statement issued by the New York senator’s office.

Both introduced the systems over the past three months to compete against Direct Edge, the trading platform that has gained market share through its three-year-old Enhanced Liquidity Provider program.

Direct Edge, which is not a registered SEC exchange, more than doubled its market share since November to 11.9 percent of the total volume in the U.S. in June by using revenue from its ELP program to cut other trading fees. The ELP program accounted for 8 percent of the shares handled by Direct Edge.

“If regulators get rid of it, or do anything to significantly circumscribe the program, it will hurt Direct Edge and help Nasdaq and NYSE,” Justin Schack, vice president of market structure analysis at New York-based Rosenblatt Securities Inc., said in an interview. “It takes away a big competitive weapon that Direct Edge used to gain market share.”

bloomberg

Thursday, July 30, 2009

Μπόνους 32,6 δισ. δολ. από τράπεζες που συμμετείχαν στο TARP

Μπόνους 32,6 δισ. δολ. από τράπεζες που συμμετείχαν στο TARP

Μπόνους συνολικού ύψους 32,6 δισ. δολαρίων πλήρωσαν οι Citigroup Inc., Merrill Lynch & Co. και επτά ακόμα αμερικάνικες τράπεζες το 2008, τη στιγμή που συμμετείχαν στο πρόγραμμα TARP, λαμβάνοντας 175 δισ. δολάρια σε κρατική βοήθεια, όπως αποκαλύπτει έκθεση του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, σύμφωνα με το Bloomberg.Σύμφωνα με την έκθεση, η Citigroup και η Merrill Lynch, που εξαγοράστηκε στη συνέχεια από τη Bank of America Corp., έλαβαν κεφάλαια TARP συνολικού ύψους 55 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, έδωσαν σε μπόνους 5,33 δισ. δολάρια και 3,6 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

reporter.gr

Σε ζημία γύρισε η Air France - KLM

Σε ζημία γύρισε η Air France - KLM

Ζημίες εμφάνισε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, Air France-KLM Group, καθώς μειώθηκαν τόσο η επιβατική κίνηση όσο και οι μεταφορές φορτίων εξαιτίας της ύφεσης. Ειδικότερα, οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 431 εκατ. ευρώ (606 εκατ. δολάρια) ή 1,45 ευρώ ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο χρήσης, από καθαρά κέρδη ύψους 135 εκατ. ευρώ ή 51 σεντς ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημίες ύψους 194 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 21% στα 5,19 δισ. ευρώ το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου.

reporter.gr

Αλμα 5,6% για το αργό - Ξεπέρασε τα 66,9 δολ

Αλμα 5,6% για το αργό - Ξεπέρασε τα 66,9 δολ

Ανοδο 5,6% κατέγραψε η τιμή του αργού, καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για επικείμενη οικονομική ανάκαμψη. Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 5,6, στα 66,92 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η τιμή του αργού σημείωσε βουτιά 5,8% στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά αποθέματα του αργού αυξήθηκαν κατά 5,15 εκατ. βαρέλια στα 347,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουλίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

reporter.gr

Μικροί και μεγάλοι εν δράσει στο ΧΑ (!)

Μικροί και μεγάλοι εν δράσει στο ΧΑ (!)


Η σημερινή συνεδρίαση άφησε σοβαρές παρακαταθήκες για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα αν αύριο δεν υπάρξει αρνητική έκπληξη από την επίσημη αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ.

Ασφαλώς από σήμερα και μετά και αφού η Αγορά δεν υποχώρησε όπως ανέμεναν το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου και πολύ περισσότεροι οι διατηρούντες θέσεις “short”, το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να το έχουν οι “δανεισμένοι”.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του Χ.Α., μέχρι και χθες οι μεγαλύτεροι δανεισμοί αναφερόντουσαν σε Alapis (3037654 τεμ.), Alpha Bank (6729595 τεμ.), Coca-Cola (1682875 τεμ.), Jumbo (6013540 τεμ.), MIG (4211848 τεμ.), MPB (1643400 τεμ.), Αγροτική Τρ. (1073188 τεμ.), ΟΤΕ (1356972 τεμ.), Eurobank (8153107 τεμ.), Τράπεζα Κύπρου (6974302 τεμ.), Τράπεζα Πειραιώς (4964653 τεμ.), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (940252 τεμ.) και ασφαλώς Εθνική Τράπεζα (17267895 τεμ.).


Θεωρείται λοιπόν εξαιρετικά πιθανόν, αν συνεχιστεί το θετικό κλίμα, η Αγορά να μην ανέβει από τις εντολές των αγοραστών αλλά από το “short covering” και από το κλείσιμο των θέσεων ανοιχτής πώλησης.

Το θετικό κλίμα αναμένεται να ευνοήσει και κάποιες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν μείνει χαρακτηριστικά πίσω, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2350 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από τις 15/6/2009, ο τίτλος της Alpha Bank (μετά την Εθνική και την Eurobank που προηγήθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις) γύρισε σε τιμές 2008 και συγκεκριμένα σε επίπεδα 13/11/2008, ενώ το 1/3 της μικτής αξίας συναλλαγών ανήκει στην Εθνική.


Στα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από Honda και Nissan επικεντρώνει την προσοχή του το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. επισημαίνοντας κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης από ένα κλάδο που χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση και που ακόμα δέχεται κλυδωνισμούς.

Επίσης η Solidus στέκεται και στα νέα από το μέτωπο ανεργίας στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα μειώθηκε ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, κάτι που είχε να συμβεί (σύμφωνα με στοιχεία της ΑΧΕ) από τον Μάρτιο του 2005

Τεχνικά και σύμφωνα με την Solidus η επιστροφή του δείκτη και το κλείσιμο υψηλότερα των 2310 μονάδων, μόνο θετικά συμπεράσματα αφήνει με την αμέσως επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στις 2430 μονάδες.

Επίσης, σύμφωνα με την ΑΧΕ, η αυριανή ατζέντα των “εισαγόμενων” ειδήσεων πλην του ΑΕΠ των ΗΠΑ περιέχει και αποτελέσματα β΄ τριμήνου από Chevron, Lafarge, Total, Anglo American, British Airways κ.λ.π.

Εντυπωσιασμένη από την συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει η Fortius Finance και επισημαίνει ότι αν ο τίτλος συνεχίσει ανοδικά οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στα 20,37 και 23 ευρώ.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη η Fortius θεωρεί ότι οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2420 και 2600 μονάδες και στον FTSE στις 1206 και 1275 μονάδες. Πάντως σύμφωνα με την ΑΧΕ προκειμένου να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο θα χρειαστούν και οι αποφασιστικές “βοήθειες” από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Βρισκόμαστε στη μέση μίας σαιζόν που μπορεί να αποδειχθεί χρηματιστηριακά εντυπωσιακή υποστηρίζουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι και θεωρούν ότι η ευφορία στα χρηματιστήρια (έστω με διαλείμματα) μπορεί να συνεχιστεί, αν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Μάλιστα δεν αποκλείουν οι αποδόσεις στο β΄ εξάμηνο του 2009 να είναι εξ΄ ίσου ισχυρές ή και καλύτερες, καθώς η λιμνάζουσα ρευστότητα πιέζεται να βρει διεξόδους τοποθετήσεων και αυτές πλέον δεν είναι οι προθεσμιακές καταθέσεις.

“Πράσινο χαλί” ο 20αρης και κέρδη για όλα τα γούστα στις επιμέρους μετοχές. Έτσι τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+6,19%), Μυτιληναίο (+5,26%), Τιτάν (+5,85%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+6,11%), Alpha Bank (+5,22%), Eurobank (+7,76%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι Coca-Cola, Intralot και του 3% οι Ελληνικά Πετρέλαια, Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Πειραιώς, MIG. Τέλος με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, MPB.

Επίσης ας σημειωθεί ότι με πωλητές έκλεισαν μόνο οι Motor Oil, Eurobank, MIG, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2358,13 μονάδες (16.59) και με τις δημοπρασίες (που ψαλίδισαν κάπως τα κέρδη) έκλεισε στις 2353,09 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,38%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 164 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 190 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών και 21 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 17,02%.

euro2day.gr

Μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες ο S&P 500

Μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες ο S&P 500


Διευρύνονται σημαντικά τα κέρδη της Wall με αφορμή τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Αων των 2.000 μονάδων κινείται ο Nasdaq, ενώ ο S&P βρίσκεται μια ανάσα από τις 1.000. Ανοδικά κινούνται Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Η αγορά φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με έως τώρα αποτελέσματα διαπιστώνουν οι αναλυτές της αγοράς τονίζοντας ωστόσο ότι πολλές εισηγμένες πέτυχαν καλύτερα μεγέθη λόγω της περικοπής των δαπανών και όχι της λειτουργικής επέκτασης.

Ανοδο καταγράφει η μετοχή της Motorola καθώς τα μεγέθη που ανακοίνωσε η εταιρία τηλεπικοινωνιών διαμορφώθηκαν καλύτερα από τις εκτιμήσεις. Κέρδη και για τον τίτλο της General Electric μετά την αναβάθμιση από τη Goldman Sachs σε “Buy”.


Στο επίκεντρο βρίσκονται ακόμη οι τίτλοι της Exxon Mobil με τον πετρελαικό γίγαντα να καταγράφει κέρδη β΄ τριμήνου της τάξεως των 3,95 δισ. δολαρίων, έναντι 11,68 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στις ειδήσεις γύρω από την οικονομία οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν ανώτερα των εκτιμήσεων. Ειδικότερα ανήλθαν στις 584.000, αυξημένες κατά 25.000, έναντι προβλέψεων για 570.000.

euro2day.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
531.42 ( 3.59%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1558.89 ( 3.70%)

Όγκος: € 5,213,436

====================

ASE

Γενικός Δείκτης
2353.09 ( 3.38%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1211.55 ( 3.75%)

Σε υψηλό οχτώ μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Σε υψηλό οχτώ μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος


Βελτιωμένοι εμφανίζονται για τέταρτο διαδοχικό μήνα οι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, καθώς η οικονομία συνεχίζει την αργή της ανάβαση από τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος αναρριχήθηκε στις 76 μονάδες, που αποτελεί υψηλό οχτώ μηνών, από 73,2 μονάδες τον Ιούνιο.

Η άνοδος ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για αύξηση στις 75,3 μονάδες.

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης από τα ιστορικά χαμηλά συνηγορεί από κοινού με άλλα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία στο ότι η οικονομία του μπλοκ δεν θα συρρικνωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό στο δεύτερο τρίμηνο, όσο στο πρώτο.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε κατά 2 μονάδες στις -23, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Πρόκειται για το καλύτερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βελτιώθηκε σε όλους του τομείς, ωστόσο παρέμεινε η ανησυχία για την απασχόληση στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών, ενώ παράλληλα επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες για την αποταμίευση.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα στις -2,71 μονάδες από -2,92 τον Ιούνιο.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας


Κατά 25.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα έως τις 25 Ιουλίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 584.000.

Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 8.250 στις 559.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 54.000 στις 6.197.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου.

Από την πλευρά τους οι οικονομολόγοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει αύξηση στις νέες αιτήσεις κατά 34.000.

capital.gr

Sanofi: Εξαγοράζει τη συμμετοχή της Merck σε κ/ξ έναντι 4 δισ. δολ.

Sanofi: Εξαγοράζει τη συμμετοχή της Merck σε κ/ξ έναντι 4 δισ. δολ.


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones)-- Το ποσό των 4 δισ. δολαρίων θα δαπανήσει η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis (SNY) για την εξαγορά του υπόλοιπου 50% που δεν κατέχει στην Merial Limited, κοινοπρακτικό σχήμα για την περίθαλψη των ζώων στο οποίο συμμετέχει από κοινού με την ανταγωνίστρια αμερικανική Merck & Co. (MRK).

Σύμφωνα με την Sanofi-Aventis, η εξαγορά αποτιμά την Merial τρεις φορές τις πωλήσεις της το 2008 και 10,2 φορές τα κέρδη προ τόκων και φόρων. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της Merial είχαν διαμορφωθεί στα 2,6 δισ. δολάρια το 2008.

Η πώληση μονάδων για την υγεία των ζώων από τη Merck ήταν αναμενόμενη, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο συγχώνευσης με την Schering-Plough Corp. (SGP) και χρειάζεται τη στήριξη των αντιμονοπωλιακών αρχών. Παράλληλα, η Sanofi είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της στο παρελθόν για εξαγορές παγίων.

Η πώληση της συμμετοχής της Merck στη Merial υπόκειται στην έγκριση της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής Αρχής.


capital.gr

Γερμανία: Πτώση-έκπληξη στον αριθμό των ανέργων τον Ιούλιο

Γερμανία: Πτώση-έκπληξη στον αριθμό των ανέργων τον Ιούλιο


ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ (Dow Jones)--Πτώση-έκπληξη σημείωσε τον Ιούλιο ο αριθμός των ατόμων που δεν εργάζονται στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων Γερμανών περιορίστηκε κατά 6.000 τον Ιούλιο, ωστόσο αυτό συνέβη λόγω των νέων κυβερνητικών μέτρων τα οποία εξαιρούν 30.000 ανέργους που έχουν εγγραφεί σε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα του δημοσίου. Εξαιρουμένων των ανωτέρω ο συνολικός αριθμός των ανέργων θα αυξανόταν κατά 24.000, εκτιμά το Γραφείο Εργασίας.

Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις ανεργίας θα αυξάνονταν κατά 44.000 τον Ιούλιο.

Επίσης το Γραφείο Εργασίας υποβάθμισε την αύξηση του Ιουνίου σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση στις 27.000, από την αρχική εκτίμηση των 31.000.

Συνολικά, το 8,3% του εργατικού δυναμικού δεν εργάζεται.


capital.gr

Στην Sumitomo Trust η Nikko Cordial της Citigroup

Στην Sumitomo Trust η Nikko Cordial της Citigroup


TOKYO (Dow Jones)--Την εξαγορά συμμετοχής 98,55% στη μονάδα διαχείρισης παγίων της Citigroup (C) στην Ιαπωνία, έναντι 112,4 δισ. γεν, ανακοίνωσε η Sumitomo Trust & Banking Co. (8403.TO).

To deal για την πώληση της Nikko Asset Management θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Η Sumitomo Trust, τα υπό διαχείριση πάγια της είναι αξίας 26 τρισ. γεν, σχεδιάζει να μετατρέψει τη Nikko Asset σε θυγατρική της μέσω απόκτησης σχεδόν όλων των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η Niko Asset, ο τρίτος μεγαλύτερος “παίκτης” στην Ιαπωνία, διαχειρίζεται πάγια αξίας περίπου 9 τρισ. γεν.

Παράλληλα, η Sumitomo Trust ανέφερε ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 109 δισ. γεν με έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Ξεχωριστά, η Sumitomo, η μεγαλύτερη ιαπωνική εισηγμένη τράπεζα διαχείρισης κεφαλαίων ανακοίνωσε πτώση 5,8% στα καθαρά κέρδη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, εξαιτίας του αυξημένου πιστωτικού κόστους.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στα 12,20 δισ. γεν από 12,95 δισ. γεν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα έσοδά της σημείωσαν πτώση 6% στα 211,42 δισ. γεν από 224,96 δισ. γεν.

Η Sumitomo Trust δεν αναθεώρησε το outlook για τα κέρδη στο σύνολο της δημοσιονομικής χρήσης που λήγει το Μάρτιο. Η τράπεζα τοποθετεί τα καθαρά ετήσια κέρδη στα 45 δισ. γεν με έσοδα ύψους 1 τρισ. γεν. Σημειώνεται ότι τα μεγέθη της υπολογίζονται με βάση τα ιαπωνικά λογιστικά πρότυπα.


capital.gr

Volkswagen: Μειωμένη κατά 83% η κερδοφορία του τριμήνου

Volkswagen: Μειωμένη κατά 83% η κερδοφορία του τριμήνου



ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Πτώση κερδών κατά 83% σημείωσε η Volkswagen AG (VOW.XE) στο δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας της ισχυρής συρρίκνωσης της αγοράς. Ωστόσο, τα κίνητρα στα “πακέτα” απόσυρσης σε πολλές χώρες μαζί με την ευρεία γεωγραφική διασπορά έδωσαν τη δυνατότητα στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης σε πωλήσεις να παραμείνει σε θετικά επίπεδα σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της.


Τα καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου μειώθηκαν στα 283 εκατ. ευρώ από 1,64 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν 56% στα 928 εκατ. ευρώ από 2,12 δισ. ευρώ.


“Η υψηλή μεταβλητότητα των εξελίξεων της αγοράς δεν επιτρέπει αξιόλογες προβλέψεις για το υπόλοιπο του δημοσιονομικού έτους 2009”, όπως ανέφερε η εταιρεία.


Επιπλέον, επαναδιατύπωσε τις εκτιμήσεις ότι αναμένει τα κέρδη, τα έσοδα και τις πωλήσεις οχημάτων για το 2009 να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου υποχώρησαν 7,7% στα 27,2 δισ. ευρώ από 29,5 δισ. ευρώ καθώς η παγκόσμια ζήτηση για νέα οχήματα κάμφθηκε εν μέσω της οικονομικής ύφεσης.

capital.gr

Απεγκλωβίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας για 130.000 δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου

Απεγκλωβίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας για 130.000 δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου

Λευκωσία: Τρεις νέες μορφές τίτλων ιδιοκτησίας αναμένεται να εκδοθούν για 130.000 σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, τα οποία σήμερα δεν διαθέτουν τίτλους. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι θα παραχωρείται πλήρης τίτλος ή ατελής τίτλος στον οποίο θα σημειώνονται επεκτάσεις ή τροποποιήσεις σε σχέση με την άδεια που εκδόθηκε ή περιορισμένος τίτλος στον οποίο θα καταγράφονται οι τροποποιήσεις που σημειώθηκαν ενώ θα υπάρχουν περιορισμοί πώλησης ή μεταπώλησης.

Οι νέες νομοθεσίες θα παρουσιαστούν στη Βουλή το Σεπτέμβριο και στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να τεθούν προς ψήφιση.

Θα προβλέπεται μεταξύ άλλων: Η υποχρεωτική κατάθεση της σύμβασης πώλησης στο Κτηματολόγιο, γεγονός το οποίο θα σημαίνει κατοχύρωση της ιδιοκτησίας.

Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης ονομάτων, η επιβολής προστίμων σε επιχειρηματίες, οι οποίοι θα αρνηθούν να επιβάλουν αίτηση για έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας.

philenews.com

Αγορές: Προοπτικές, αποτιμήσεις & παγίδες

Αγορές: Προοπτικές, αποτιμήσεις & παγίδες



** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες για τις αποδόσεις των δεικτών στο έτος και τις 52 εβδομάδες, καθώς και για τις αποδόσεις τις προσδοκίες και τις αποτιμήσεις στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη αρχίζουν να προτρέχουν πολύ σε σχέση με τις μέχρι τώρα ενδείξεις γύρω από το σενάριο μιας ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με τους λιγότερο αισιόδοξους, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα είναι αναιμική, ενώ στο αντίθετο στρατόπεδο οι αισιόδοξοι επισημαίνουν πως μηνύματα ανάκαμψης υπάρχουν και είναι σημαντικά, αρκεί να θέλει κάποιος να τα παραδεχτεί.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μειωμένη μεταβλητότητα και η αυξημένη ανάληψη κινδύνου στους τελευταίους μήνες ευνόησαν τις τοποθετήσεις σε μετοχές ειδικά στις αναδυόμενες και στις ευρωπαϊκές αγορές, όμως από την άλλη οι αποτιμήσεις των τίτλων δεν είναι πλέον «φθηνές», ενώ τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στις χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να υπερεκτιμούν τους ρυθμούς ανάκαμψης των κερδών.

Στη φαρέτρα των «ταύρων» τα επιχειρήματα είναι απτά: οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων, τονώνοντας την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων, ενώ τα επίπεδα ρευστού παραμένουν υψηλά. Παράλληλα, παρατηρείται βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που οδηγεί σε αύξηση των δαπανών κι επίσης, το πιο σημαντικό, ίσως οι αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή δείχνουν πως πιθανόν η εταιρική κερδοφορία να έπιασε πάτο.


Από την άλλη πλευρά, οι «αρκούδες» επισημαίνουν ότι: η πιστωτική κατάσταση επιδεινώνεται, ενώ παρά τις ισχυρές παρεμβάσεις η κατανάλωση και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένουν χαμηλά, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές προχωρούν σε απομόχλευση. Παράλληλα, οι εταιρείες συνεχίζουν να απολύουν εργαζομένους, οι φόροι απειλούν μακροπρόθεσμα την εταιρική κερδοφορία και τα μελλοντικά αυξημένα επιτόκια θα μειώσουν περισσότερο τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης, οι διεθνείς αγορές μετοχών βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αφού τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους αλλά και οι λογικές αποτιμήσεις δείχνουν πως το ποτήρι μπορεί να είναι ταυτόχρονα μισοάδειο ή μισογεμάτο, ανάλογα με το πώς θέλει κάποιος να το δει. Από τις διστακτικές κινήσεις τόσο στη διεθνή όσο και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι προφανές πως εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο όπου οι αποτιμήσεις, οι προοπτικές και οι παγίδες θα είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Οι προοπτικές

Οι μετοχικές αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την οικονομική ανάκαμψη, αν και φαίνεται πως αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι αυτοτροφοδοτούμενο και πιθανότατα θα είναι πολύ σύντομο. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά στο κατά πόσον η άνοδος που παρατηρείται πρόσφατα δεν είναι απλώς αναπροσαρμογή λόγω του destocking που έλαβε χώρα τους τελευταίους 9 - 12 μήνες. Αυτήν τη στιγμή οι ενδείξεις ανάκαμψης δεν είναι ορατές στην πλευρά της ζήτησης, παρά την άνοδο των δεικτών εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Στο κομμάτι της νομισματικής πολιτικής, στις ΗΠΑ η Fed άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0,25% και η κατάσταση δείχνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ποσοτική χαλάρωση στο άμεσο μέλλον, ωστόσο οι πρώτες σκέψεις για τον περιορισμό της επεκτατικής πολιτικής είναι εμφανείς. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το σχέδιο αναχρηματοδότησης δείχνοντας την επιθυμία της για χαλαρή πολιτική. Το πλεόνασμα ρευστότητας που υπάρχει θα διατηρηθεί έως ότου οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να ανησυχούν για τον μελλοντικό πληθωρισμό, ή όταν η ανάκαμψη δείξει ότι μπορεί μόνης της να σταθεί στα πόδια της.

Οι αποτιμήσεις και οι αποδόσεις

Οι δείκτες της κερδοφορίας από τα τέλη Μαΐου έχουν αρχίσει να βελτιώνονται τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις αμερικανικές αγορές, στοιχείο που φαίνεται και από την αναλογία των αναβαθμίσεων προς τις υποβαθμίσεις.

Επιπλέον, αυτό το διάστημα, οι εκτιμήσεις που συγκεντρώνει η FactSet δείχνουν για την Ευρώπη ότι η πτώση στα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθεί στο 12% το 2009, σύμφωνα με την πρόβλεψη για τον δείκτη DJ Stoxx 600, ενώ η αναμενόμενη άνοδος για το 2010 θα είναι της τάξεως του 10,2%. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η μείωση της κερδοφορίας για το 2009 υπολογίζεται στο 18,5% για τον δείκτη S&P 500 και στο 18,1% για τον Dow Jones 30, ενώ η αύξηση της κερδοφορίας για το 2010 θα είναι 17,2% και 12,4% αντίστοιχα. Αναφορικά με τον βασικό ευρωπαϊκό δείκτη DAX, η εκτίμηση για την πτώση των κερδών για το 2009 προσεγγίζει το 26,4%, ενώ η άνοδος για το 2010 είναι εντυπωσιακή στο 26,1%.

Σχετικά με την ελληνική αγορά του FTSE/ASE-20, η εκτίμηση για φέτος είναι αρνητική στο 27,3%, ενώ για το επόμενο έτος η πρόβλεψη αλλάζει πρόσημο στο +12%.

Οι αποδόσεις στο τρίμηνο για το σύνολο των δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν σημαντικές. Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές περιφερειακές ευρωπαϊκές χρηματαγορές κατέγραψαν ισχυρές ανοδικές τάσεις. Η μετοχική αγορά της Ισπανίας κέρδισε 17,5% και ο BEL 20 του Βελγίου 12%. Από κοντά κινήθηκε και ο δείκτης ΑΕΧ της Ολλανδίας με 15,3% όπως και ο και ο PSI 20 της Πορτογαλίας με 12,9%. Ο μεγαλύτερος ωστόσο κερδισμένος δεν ήταν άλλος από τον δείκτη της εγχώριας υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη άνω του 20% στο τρίμηνο. Παράλληλα, από τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες DAX, CAC, FTSE 100 και SMI, ο αγγλικός FTSE 100 απέδωσε τα υψηλότερα κέρδη με +15,2%.

Όσον αφορά στις αποτιμήσεις, στις ΗΠΑ οι μετοχές προσφέρουν λογικές αλλά όχι και ελκυστικές αξίες σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους τους, ενώ στην Ευρώπη οι δείκτες αποτίμησης παραμένουν σε ελαφρώς πιο ελκυστικά επίπεδα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.
Βάσει των εκτιμήσεων της FactSet, ο S&P 500 των ΗΠΑ για το 2009 αποτιμάται λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τιμών του για τη δεκαετία για τον δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E 16,1 φορές), ωστόσο αναφορικά με το 2010, όπου οι προβλέψεις αναφέρουν σημαντική ενίσχυση των κερδών, το P/E υποχωρεί σημαντικά στις 12,91 φορές. Σαφέστατα πιο «ακριβά» αποτιμώνται οι εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη Nasdaq 100, αφού τα P/E τόσο για το 2010 όσο και για το τρέχον έτος διαμορφώνονται στις 19 και στις 16 φορές περίπου.

Στην Ευρώπη, ο DJ Stoxx 600 αποτιμάται στις 14,4 φορές τα κέρδη του 2009 και στις 11,6 φορές τα κέρδη του 2010, χαμηλότερα από τις 15,4 φορές που είναι ο ιστορικός μέσος όρος της δεκαετίας.

Για την εγχώρια αγορά μετοχών, όπως αποτυπώνεται από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα περιθώρια ανόδου είναι θετικά αφού εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount τόσο φέτος όσο και το 2010 με την Ευρώπη αλλά και με τους ιστορικούς δείκτες αποτίμησης.

Οι παγίδες

Οι αγορές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καμπής και τα επιχειρήματα τόσο από την αισιόδοξη πλευρά όσο από τις «αρκούδες» είναι πολλά και ισχυρά. Σε ένα τέτοιο ευμετάβλητο περιβάλλον, οι παγίδες που κρύβονται μπορεί να είναι αρκετές και όχι απαραίτητα εμφανείς. Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ανάκαμψη έχει αρχίσει μπορούν κάλλιστα να αποδειχτούν φρούδες, αν η καταναλωτική ζήτηση δεν αρχίσει να ενισχύεται ενδογενώς.

Παράλληλα, μια δεύτερη παγίδα, με διπλή ωστόσο όψη, μπορεί να αφορά στα επιχειρηματικά κέρδη. Οι θετικές αναθεωρήσεις των κερδών που παρατηρούνται από τα μέσα Μαΐου για την πλειονότητα των χρηματιστηριακών αγορών, αποτέλεσμα των πρώιμων ενδείξεων οικονομικής ανάπτυξης, ίσως τελικά να είναι υπερβολικές αν η πραγματική οικονομική ανάπτυξη δεν επιταχύνει τον ρυθμό της στα επόμενα 2 - 3 τρίμηνα.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, ωστόσο, αν η ανάπτυξη σημειώσει πιο γρήγορο ρυθμό, μπορεί οι τωρινές εκτιμήσεις κερδοφορίας να υποστούν σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις, στοιχείο το οποίο θα μειώσει εκ νέου τους δείκτες αποτίμησης, δημιουργώντας ξανά εικόνα ελκυστικών αποτιμήσεων.

Σε αυτήν την περίπτωση η υπάρχουσα ρευστότητα που διοχετεύεται αφειδώς στο σύστημα πιθανότατα να προκαλέσει έναν ακόμα ανοδικό σχηματισμό στις τιμές των μετοχών.

Αναφορικά με την τελευταία παγίδα, μπορεί να προέλθει από τις αποδόσεις των μετοχικών αγορών. Παρά τα σημαντικά κέρδη από τις αρχές του έτους, οι απώλειες 52 εβδομάδων εξακολουθούν να είναι σημαντικές για την πλειονότητα των αγορών. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DJ Stoxx 600 με απόδοση +8,4% από την αρχή του έτους εξακολουθεί να σημειώνει απώλειες 52 εβδομάδων της τάξεως του 24%.

Αυτό το στοιχείο αποκαλύπτει ότι η απόσταση που έχει διανυθεί μέχρι σήμερα είναι μικρή για να αισθάνονται ασφαλείς οι επενδυτές σχετικά με το τέλος της πτώσης, αλλά από την άλλη τα περιθώρια ανόδου, με βάση το θετικό σενάριο, παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.


Δείτε πιο κάτω τους αναλυτικούς πίνακες για τις αποδόσεις των δεικτών στο έτος και τις 52 εβδομάδες, καθώς και για τις αποδόσεις τις προσδοκίες και τις αποτιμήσεις.

euro2day.gr

Sanofi-Aventis: Και δεύτερη εξαγορά ύψους 4 δισ. δολ.

Sanofi-Aventis: Και δεύτερη εξαγορά ύψους 4 δισ. δολ.

Συμφωνία για την εξαγορά του ημίσεως του venture υγείας ζώων Merial, αντί ποσού 4 δισ. δολ. σε μετρητά από την Merck & Co. έκλεισε η Sanofi-Aventis SA, πραγματοποιώντας και δεύτερη συγχώνευση φέτος.

Η Sanofi έχει επίσης τη δυνατότητα να συνδυάσει την Merial με την Intervet, την οποία η Merck θα απορροφήσει όταν ολοκληρώσει την εξαγορά της Schering-Plough Corp., σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Αυτό το νέο venture θα μπορεί να ανήκει με το ίδιο ποσοστό στη Merck και την Sanofi, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.

Τα φάρμακα για ανθρώπους, που αποτελούν περίπου το 20% των πωλήσεων της Sanofi θα αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τα αντίγραφα φαρμάκων έως το 2012. Η εξαγορά που γίνεται μετά την απόκτηση της ινδικής εταιρείας παραγωγής εμβολίων, Shantha Biotechnics, στις 27 Ιουλίου, δίνει συνολικά στη Sanofi τον έλεγχο μιας εταιρείας που είχε πωλήσεις πλέον των 2,6 δισ. δολ. πέρυσι και απασχολεί περίπου 5.400 ανθρώπους. Στα προϊόντα της Merial περιλαμβάνονται σκευάσματα για την καταπολέμηση των ψύλλων για γάτες και σκύλους, καθώς επίσης και σκεύασμα θεραπείας αγελάδων από παράσιτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pfizer Inc. ψάχνει αγοραστή για τμήμα του σκέλους της με φάρμακα για ζώα. Η Bayer AG, η Eli Lilly & Co., η Novartis AG, και η Boehringer Ingelheim GmbH συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που ενδέχεται να κάνουν προσφορές για την απόκτηση σκελών εταιρειών με φάρμακα για ζώα, σύμφωνα με τον Bill Kridel, γενικό διευθυντή της Ferghana Partners Group, σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτόν τον μήνα.

naftemporiki

Δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών για τη Sony

Δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών για τη Sony

Ζημιές για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κατέγραψε η Sony, καθώς η ισχυροποίηση του γιεν άσκησε πίεση στις πωλήσεις της εταιρίας και την έσπρωξε ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με την ανταγωνίστριά της Samsung Electronics, ενώ η ύφεση μείωσε τη ζήτηση των προϊόντων της. Ειδικότερα, η εταιρία κατέγραψε καθαρές ζημιές 37,1 δισ. γιεν (390 εκατ. δολαρίων) έναντι κερδών 35 δισ. γιεν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι ζημιές διαμορφώθηκαν όμως χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τις τοποθετούσαν στα 80 δισ. γιεν.

Τα έσοδα υποχώρησαν για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, δοκιμάζοντας την ικανότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας Howard Stringer να οδηγήσει την εταιρία σε ανάκαμψη, η οποία έχει χάσει την ηγετική θέση από τη Samsung στις τηλεοράσεις και από τη Nintendo στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

reporter.gr

«Βουτιά» 67% στα κέρδη της Shell

«Βουτιά» 67% στα κέρδη της Shell

Μειωμένα κατά 67% ήταν τα καθαρά κέρδη της Royal Dutch Shell στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η παγκόσμια ύφεση διέγραψε τη ζήτηση πετρελαϊκών προϊόντων και άσκησε ισχυρές πιέσεις στις τιμές του αργού και του φυσικού αερίου. Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 3,8 δισ. δολάρια, έναντι 11,6 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων- κερδών και ζημιών- τα κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 3,15 δισ. διαμορφωμένα άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών.

«Οι συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν προκλητικές για ορισμένο διάστημα ακόμη και δεν ελπίζουμε σε μια ταχεία ανάκαμψη», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Peter Voser. «Η Shell προσαρμόζεται στη νέα αυτή κατάσταση και πρέπει να κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε.

reporter.gr

Νέα αύξηση στις τιμές κατοικιών της Βρετανίας

Νέα αύξηση στις τιμές κατοικιών της Βρετανίας

Ανοδικά κινήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα οι τιμές κατοικίας στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούλιο, προσφέροντας νέες ενδείξεις ότι η αγορά πιθανόν να έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide Building Society, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% στις 158.871 στερλίνες σε μηνιαία βάση, με το ετήσιο ποσοστό της πτώσης να διαμορφώνεται στο 6,2% - το χαμηλότερο σε διάστημα άνω του ενός έτους. Τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί άνοδος 1%. Οι αναλυτές ανέμεναν για τον Ιούλιο αύξηση της τάξεως μόλις 0,2%.

Για το τρίμηνο που λήγει τον Ιούλιο, ο τιμές κατοικιών έχουν καταγράψει άνοδο 2,6%, το υψηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο του 2007.

Τα στοιχεία αποτελούν μια ακόμη ένδειξη ότι η αγγλική αγορά κατοικιών αρχίζει να ανακάμπτει. Η «καταπιεσμένη» ζήτηση, η περιορισμένη προσφορά και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια ήταν αρκετά να προκαλέσουν μια ανάκαμψη των τιμών παρά την κρίση σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

reporter.gr

Deutsche Bank: "Αποδιοπομπαίος τράγος" παρά τα ισχυρά αποτελέσματα

Deutsche Bank: "Αποδιοπομπαίος τράγος" παρά τα ισχυρά αποτελέσματα


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Σε αποδιοπομπαίο τράγο για τους επενδυτές που ανησυχούν για την ύφεση και τα “τοξικά” πάγια μετατράπηκε χθες η Deutsche Bank, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της αύξησης κατά 68% στα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου και της ενίσχυσης των εσόδων του τομέα της επενδυτικής τραπεζικής.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης βάσει κεφαλαιοποίησης τράπεζας της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 5,60 ευρώ ή 11% την Τρίτη, στα 46,33 ευρώ στις 13:37 GMT, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες εμφανίστηκαν 7 φορές υψηλότερες από τον περασμένο χρόνο.

Μετά την εμφάνιση αρκετών χρεώσεων που καταχωρήθηκαν ξανά από νέους λογιστικούς κανόνες, οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι τα αποτελέσματα της Deutsche Bank δείχνουν λιγότερο “λαμπερά” από τα καθαρά κέρδη των 1,09 δισ. ευρώ στο τρίμηνο.

“Τα αποτελέσματα διαστρεβλώθηκαν από πολλά έκτακτα στοιχεία”, δήλωσε ο αναλυτής της Kepler, Dirk Becker. “Ωστόσο εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών”.

Η Kepler αναθεώρησε τη σύσταση “buy” για την Deutsche Bank και προτιμά την ανταγωνίστρια Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα επίσης εμφάνισε ισχυρά έσοδα από την επενδυτική τραπεζική, ωστόσο χωρίς την ανησυχητική αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Μετά τον υπολογισμό των μειωμένων φορολογικών δαπανών της Deutsche Bank και την ύψους 176 εκατ. ευρώ αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των χρεών, η FBR Capital Markets ανακοίνωσε ότι τοποθετεί τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank για το τρίμηνο “λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ”.

Επιπρόσθετα, οι απογοητευτικές πωλήσεις χρεών και το επίπεδο των εσόδων από συναλλαγές αποτελούν ενδείξεις ότι “η Deutsche Bank δεν δείχνει τάση περαιτέρω αύξησης των κερδών στο υπόλοιπο του 2009,” έγραψε ο αναλυτής Jonathan Tyce, ο οποίος υποβάθμισε τη σύσταση για την Deutche Bank σε “market-perform” από “outperform”.

Το γεγονός ότι οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αποδίδονται στις λογιστικές αλλαγές δεν βρήκε συμπαραστάτη τον Hank Calenti, της Royal Bank of Canada.

“Τα πάγια δεν αποδίδουν, άσχετα με το πώς έχουν καταχωρηθεί,” σημείωσε ο Calenti. Σχολιάζει επίσης την προσπάθεια της Deutsche Bank να προσδιορίσει έναν βασικό αντισυμβαλλόμενο ως την πηγή σχεδόν του μισού της τριμηνιαίας αύξησης των προβληματικών δανείων. “Το μικρό άνοιγμα των 2 δισ. ευρώ που οφείλεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ισούται με περίπου το 10% των παγίων, με τους υπολογισμούς μας. Δεν δικαιολογούμε τα μεγάλα ανοίγματα που καταλήγουν προβληματικά.”

Ο αναλυτής της Merck Finck, Konrad Becker δείχνει περισσότερη κατανόηση, χαρακτηρίζοντας τη “βουτιά” της μετοχής της Deutsche Bank ως μία υπερβολική αντίδραση λόγω της αισιοδοξίας ότι οι επιδόσεις της θα ήταν ανάλογες με αυτές των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών όπως η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs στο β΄ τρίμηνο.

Η Deutsche Bank βρίσκεται “ξανά σε πιο στέρεο έδαφος” ενώ το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο της “δεν έχει επιδεινωθεί συνολικά,” τόνισε ο Becker. Η Merck Finck παρόλα αυτά πρόκειται να επανεξετάσει τη σύσταση “buy” και την τιμή-στόχο των 53 ευρώ για την Deutsche Bank.


capital.gr

Το deal της IBM μπορεί να πυροδοτήσει νέες εξαγορές

Το deal της IBM μπορεί να πυροδοτήσει νέες εξαγορές


Το premium που κατέβαλε η IBM για τον κατασκευαστή λογισμικού SPSS μάλλον είναι ένας οιωνός για υψηλότερες τιμές για deals εταιρειών τεχνολογίας, καθώς ο ρυθμός ενοποίησης στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών ανεβαίνει.

Η IBM (IBM) ανακοίνωσε στις 28 Ιουλίου πως καταβάλει $ 1,2 δισ. σε μετρητά για την SPSS (SPSS), έναν κατασκευαστή λογισμικού για στατιστική και ανάλυση δεδομένων. Το deal αποτιμά την αξία της SPSS 42% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος στις 27 Ιουλίου, και 2,6 φορές πάνω σε σχέση με τις αναμενόμενες πωλήσεις για το τρέχον έτος. "Αυτό είναι πολύ ελκυστικό σε σχέση με όσα έχουμε ήδη δει στο χώρο του λογισμικού" λέει ο Jereme LeBlanc, ένας υπεύθυνος στην επενδυτική τράπεζα TM Capital. Η αξία της SPSS την οποία αποτίμησε η IBM θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για επερχόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές στο χώρο της τεχνολογίας, λέει. "Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αρχίζουμε να βλέπουμε μια απόψυξη στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές των εταιρειών τεχνολογίας".

Τα εταιρικά συμβούλια εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για εξαγορές καθώς οι προοπτικές για την ανάκαμψη βελτιώνονται, ενώ οι τιμές των μετοχών εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τα ιστορικά υψηλά. Η IBM ανακοίνωσε επίσης στις 28 Ιουλίου πως κατέβαλε ένα ακοινοποίητο ποσό για τη μη εισηγμένη Ounce Labs, ένα κατασκευαστή λογισμικού που βοηθά τις εταιρείες να αναλύουν τον προγραμματικό τους κώδικα για κινδύνους έναντι της ασφάλειας των δεδομένων.

Το μικρό σαφάρι αγορών της IBM ακολουθεί μια έξαρση σε deals από άλλες εταιρείες πρωτοπόρους στον τεχνολογικό τομέα. Η Oracle (ORCL) ανακοίνωσε στις 23 Ιουλίου πως αγόρασε τη μη εισηγμένη GoldenGate Software έναντι ποσού που δεν ανακοινώθηκε και κλείνει την εξαγορά ύψους $ 7,4 δισ. ευρώ της Sun Microsystems (JAVA). Η Intel (INTC) στις 17 Ιουλίου έκλεισε την εξαγορά ύψους $ 884 εκατ. για τον κατασκευαστή ενσωματωμένου λογισμικού Wind River Systems.

Το deal της SPSS αντικατοπτρίζει την προθυμία των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να επεκταθούν στην αγορά λογισμικού ανάλυσης δεδομένων, μια περιοχή που αναπτύσσεται ακόμα και όταν οι πωλήσεις σε πολλές άλλες κατηγορίες λογισμικού πέφτουν. Οι εταιρείες τεχνολογίας κυνηγούν την ανάπτυξη μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς η ύφεση ωθεί τους πελάτες να συσφίξουν τους προϋπολογισμούς για τεχνολογία και πληροφορική και οι εναλλακτικές δυνατότητες για ανάπτυξη περιορίζονται.

Αρκετοί προμηθευτές λογισμικού προσπαθούν να συμβαδίσουν με την Oracle, η οποία έχει επεκταθεί σε αγορές συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών εφαρμογών, της ανάλυσης δεδομένων, και του ενδιάμεσου λογισμικού μέσω μιας σειράς περισσότερων από 40 εξαγορές από το 2005. "Ο υπόλοιπος κλάδος σιγά-σιγά καταλαβαίνει πως η Oracle έχει δίκιο" λέει ο Brent Thill, διευθυντής στην έρευνα λογισμικού της Citigroup (C), που προβλέπει πως οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στο χώρο της τεχνολογίας θα αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους.

Απεγκλωβίζοντας την αξία στα υφιστάμενα συστήματα

Η SPSS, η οποία κατασκευάζει ένα πρόγραμμα στατιστικής γνωστό σε πολλές γενιές μεταπτυχιακών φοιτητών, είχε σχεδόν 303 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις πέρυσι. Τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η έρευνα αγοράς, τα χρηματοοικονομικά και οι πωλήσεις για την ανάλυση δεδομένων και για την πρόβλεψη μελλοντικών συμπεριφορών. Οι τράπεζες βασίζονται στο λογισμικό SPSS για την ανίχνευση της απάτης, ενώ τα call centers το χρησιμοποιούν για να εκτιμήσουν γρήγορα τη ροπή που μπορεί να έχει ένας πελάτης για να αγοράσει ορισμένα προϊόντα, λέει ο Rob Ashe, ένας γενικός διευθυντής στην ομάδα του λογισμικού της IBM και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Cognos, μια εταιρείας ανάλυσης δεδομένων την οποία αγόρασε η ΙΒΜ το 2007.

Οι πελάτες αγοράζουν περισσότερο λογισμικό ανάλυσης δεδομένων καθώς προσπαθούν να εξαγάγουν περισσότερη αξία από τα συστήματα υπολογιστών τους και από τις πληροφορίες που βρίσκονται σε αυτά, λέει ο Ashe. Οι δραστηριότητες λογισμικού της IBM είναι εξαιρετικά κερδοφόρες – τα περιθώρια ήταν 32% κατά το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω ασθενέστερων πωλήσεων. Το λογισμικό ανάλυσης δεδομένων είναι "μεγάλη περιοχή για επενδύσεις" για την IBM και το κλειδί για μελλοντική ανάπτυξη, λέει. "Οι εξαγορές είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του περιθωρίου επέκτασης που έχει δημιουργήσει η IBM."

Η προσφορά της IBM για $ 50 ανά μετοχή αποτιμά την SPSS περίπου 2,6 περισσότερο από τις προβλεπόμενες πωλήσεις τις για το 2009, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι μετοχές της SPSS ανέβηκαν 41% αφού ανακοινώθηκε η συμφωνία κλείνοντας ενισχυμένες κατά 14,36 δολ., στα 49,45 δολάρια στις 28 Ιουλίου. Οι μετοχές της IBM υποχώρησαν κατά 0,35 δολ. ή 0,3%, στα 117,28 δολάρια.

Μια ανταγωνιστική κίνηση

Η αγορά της SPSS είναι μια ανταγωνιστική κίνηση από την IBM εναντίον του SAS Institute, ενός μη εισηγμένου κατασκευαστή λογισμικού ανάλυσης δεδομένων. Επίσης, ενισχύει την IBM σε σχέση με την Oracle και την SAP (SAP), οι οποίες έχουν χρησιμοποιήσει deals για να επεκταθούν σε business analytics. Το 2007, η Oracle αγόρασε την Hyperion Solutions και η SAP την Business Objects.

Κρίνοντας από τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν στις 28 Ιουλίου, τα deals στον τομέα της τεχνολογίας μάλλον θα συνεχιστούν, και οι τιμές που καταβάλλονται αναμφίβολα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

capital.gr

Ξαναμοιράζεται η πίττα στις τράπεζες

Ξαναμοιράζεται η πίττα στις τράπεζες


Αφορμή για ανακατατάξεις στον καταμερισμό της πίττας των τραπεζικών πιστώσεων και καταθέσεων δίνει η εγχώρια χρηματοπιστωτική κρίση, με αρκετές από τις μεγάλες τράπεζες να επιλέγουν συντηρητικότερες πολιτικές που οδηγούν σε απώλειες σημαντικών μεριδίων αγοράς. Η υποχώρηση των ρυθμών στην αγορά χρήματος, τόσο στα δάνεια όσο και στις καταθέσεις, έχουν διαφοροποιήσει το σκηνικό σημαίνοντας την υποχώρηση των μεριδίων των μεγάλων παικτών προς όφελος των ξένων τραπεζών. Στην περίπτωση των καταθέσεων, μεγάλος κερδισμένος της διαφοράς που εξακολουθεί να υπάρχει στα καταθετικά επιτόκια, είναι ο Συνεργατισμός, που συνεχίζει να κερδίζει έδαφος σε βάρος των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, την πρώτη θέση στις χορηγήσεις διατηρεί η Τρ. Κύπρου της οποίας ωστόσο το μερίδιο αγοράς περιορίστηκε τέλος Ιουνίου 2009 στο 23,15% από 24,46% τέλος Ιουνίου 2008 (-1,3%). Το μερίδιο της Marfin, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, περιορίστηκε στο 15,49% από 16,50% τον Ιούνιο του 2008 (-1%), ενώ το μερίδιο αγοράς της ΗΒ περιορίστηκε στο 6,94% από 7,77% (-0,8%) τον αντίστοιχο περσινό μήνα.


Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Alpha Bank, της οποίας το μερίδιο μειώθηκε κατά 0,7% στο 8% από 8,74%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες μεριδίου καταγράφουν τα ΣΠΙ, αφού από 20,42% που κατείχαν στο τέλος Ιουνίου 2008 τώρα κατέχουν τώρα το 18,79% (-1,6%) της αγοράς. Μερίδιο 0,2 ποσοστιαίων μονάδων απώλεσε και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης παρά τις ενέργειες της κυβέρνησης για χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις, ενώ απώλειες καταγράφουν επίσης η Εθνική Κύπρου και η Εθνική Α.Ε.

Αντίθετα, αύξηση καταγράφουν οι ξένες τράπεζες που ανέβασαν το μερίδιο τους στις χορηγήσεις στο 17,08% από 15,04%, κερδίζοντας 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στο μερίδιο των ξένων τραπεζών περιλαμβάνονται τα ποσοστά τραπεζών από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Σημαντικά μερίδια αγοράς στις χορηγήσεις κερδίζουν και οι ελληνικές τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Η Πειραιώς κατέχει το 0,8% της πίτας των χορηγήσεων από 0,44% που κατείχε τον περσινό Ιούνιο και η Eurobank το 3,64% από 2,95% που κατείχε τον Ιανουάριο του 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες έφθασαν στο τέλος Ιουνίου 2009 τα €56,85 δισ.

Καταθέσεις

Στις καταθέσεις, από τους μεγάλους παίκτες μείωση σημειώνει μόνο η Marfin Popular. Η Marfin περιόρισε το μερίδιο της στο 19,95% από 20,99% (-1%).


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε αύξηση κατά 0,1% το μερίδιο της στο 25,82% παραμένοντας στην πρώτη θέση.

Η Ελληνική διατήρησε το μερίδιο της στο 9,91%, ενώ το μερίδιο της Alpha Bank περιορίστηκε στο 6,15% από 6,33% πέρσι. Μειώσεις καταγράφονται και στα μερίδια της Εθνικής Κύπρου και Societe. Μείωση παρουσιάζει και το μερίδιο αγοράς των ξένων τραπεζών: Από 11,15% περιορίστηκε σε 8,35% (-2,8%).

Αντίθετα, το μερίδιο αγοράς των ΣΠΙ στις καταθέσεις έφθασε το 20,69% από 19,17% (+1,5%).

Από τις ελληνικές τράπεζες, αύξηση 0,7% σημείωσε το μερίδιο της Πειραιώς στις καταθέσεις το οποίο έφθασε το 1,71% από 1,63%, ενώ μικρή αύξηση 0,1% σημείωσε και το μερίδιο της Eurobank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές καταθέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου έφθασαν τέλος Ιουνίου τα €58,13 δισ.

stockwatch.com.cy
Share |