Friday, July 31, 2009

Θα τηλεφωνούμε εν πτήσει

Θα τηλεφωνούμε εν πτήσει

Τα τέλη κατά τη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων είναι λίγο αλμυρά. Εν ολίγοις, η αλόγιστη χρήση πληρώνεται. Με πέντε ευρώ μπορεί κανείς να μιλήσει για 2,5 λεπτά, στις περιπτώσεις εξερχομένων κλήσεων, και λιγότερο από 2 λεπτά όταν δεχτεί κλήση. Ένα sms κοστίζει 57 σεντ


Τη δυνατότητα πραγματοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων σε αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της πτήσης θα έχουν από την προσεχή Δευτέρα οι πελάτες του κυπριακού δικτύου κινητής τηλεφωνίας Cytamobile, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία με την OnAir Γενεύης, τον ένα από τους δύο παροχείς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε αεροπλάνα.
Την υπογραφή της για την ασφαλή χρήση των κινητών και του διαδικτύου εντός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, έβαλε τον Απρίλιο του 2008 η Κομισιόν, θεσπίζοντας κανόνες. Η CYTA, μας ανέφεραν αρμόδιοι στον οργανισμό, θα υπογράψει λίαν συντόμως και συνεργασία με την AeroMobile Λονδίνου, το δεύτερο παροχέα υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών στα αεροπλάνα.
Η χρήση βεβαίως του κινητού, είτε για συνομιλία, είτε για αποστολή γραπτού μηνύματος sms ή ακόμη και για σύνδεση με το διαδίκτυο, προϋποθέτει όπως το αεροσκάφος με το οποίο ταξιδεύει ο επιβάτης διαθέτει κεραία για λήψη δορυφορικού σήματος. Σήμερα δεν είναι πολλές οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροσκάφη που διαθέτουν αυτή την τεχνολογία. Η OnAir συνεργάζεται με την British Midland και η Rynair της Πορτογαλίας, εξήγγειλε συνεργασία με τη Royal Jordanian, τη Hong Kong Airlines, την Egyptair και την Qatar Airways, συνεργασίες που θα τρέξουν εντός του 2010, ενώ πολύ σύντομα μπαίνει στο παιγνίδι και η British Airways με δύο καινούργια Airbus. Η British Airways ενδιαφέρει και περισσότερο τους Κύπριους ταξιδιώτες. Η AeroMobile, με την οποία η cyta διαβουλεύεται, συνεργάζεται με την Emirates.

Κυπριακές: Όχι τώρα
Οι Κυπριακές Αερογραμμές, όπως έχουμε πληροφορηθεί από τον εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας, θεωρούν πως η κινητή τηλεφωνία on air είναι μία καινούργια τεχνολογία, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της οποίας δεν έχουν ακόμη προσμετρηθεί. ΓιΆ αυτό επιφυλάσσεται να μελετήσει όλα τα δεδομένα κι όταν πειστεί για την αναγκαιότητα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση πομπών στα αεροσκάφη της. Είναι αλήθεια πως υπάρχει προβληματισμός διεθνώς ως προς την ενόχληση των συνταξιδιωτών σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί αλόγιστα το κινητό του εν πτήσει.

Αλμυρά τα τέλη
Εάν οι πελάτες της Cytamobile ταξιδεύουν με αεροσκάφη εταιρείας που διαθέτουν την υπηρεσία δορυφορικών κλήσεων, θα λάβουν μήνυμα sms ότι θα ενωθούν με το δίκτυο της OnAir, η οποία θα τερματίζει και θα διοχετεύει τις κλήσεις τους ανά το παγκόσμιο. Όσον αφορά στα τέλη, πρέπει να είναι προσεκτικοί- θα το γράφει κι αυτό το μήνυμα της CYTA- και να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο μόνο όταν πρέπει, γιατί αφενός είναι ακριβά κι αφετέρου χρεώνονται ανά λεπτό κι όχι ανά δευτερόλεπτο. Αυτή τη στιγμή τα τέλη έχουν ως εξής: Εξερχόμενες κλήσεις προς οποιονδήποτε προορισμό (και στην Κύπρο) ανέρχεται στα 2,07 ευρώ το λεπτό, συν ΦΠΑ. Εισερχόμενες κλήσεις προς 2,98 ευρώ το λεπτό συν ΦΠΑ. Μήνυμα sms προς 0,575 το ένα. Τα τέλη ενδεχομένως να αλλάζουν συχνά, γιΆ αυτό πριν ταξιδέψει κανείς θα πρέπει να ενημερώνεται σχετικά.

Οι πελάτες της MTN
Όσον αφορά στους συνδρομητές της ΜΤΝ, μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους όταν βρίσκονται σε πλοία ή αεροπλάνα από το 2006. Η εταιρεία έχει συμφωνία διεθνούς περιαγωγής από τον Αύγουστο του 2006, με πέραν από 150 πλοία και από τον Ιούνιο του 2008 με τέσσερις αεροπορικές εταιρείες με δρομολόγια σε όλο τον κόσμο. Σταδιακά αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός. Όσο για τις χρεώσεις, η ΜΤΝ μας πληροφόρησε πως πρόκειται να εφαρμόσει από 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιο MTN Zoning and Pricing, με στόχο να παρέχει διαφάνεια και μία εύκολη μέθοδο υπολογισμού του κόστους περιαγωγής.



--------------------------------------------------------------------------------
Φθηνότερα εν πλω
Η CYTA παρέχει την ευκαιρία στους μηνιαίους συνδρομητές της να χρησιμοποιούν το κινητό τους κι όταν βρίσκονται πάνω σε πλοία. Ήδη μπορούν να το πράξουν με τα 17 πλοία με τα οποία συνεργάζεται το δίκτυο Navitas, εκ των οποίων και πλοία της Louis και εταιρειών που διεκπεραιώνουν κρουαζιέρες στη Βαλτική, προορισμός τον οποίο φέτος επιλέγουν αρκετοί Κύπριοι. Από τη Δευτέρα οι πελάτες της Cytamobile θα μπορούν να έχουν σήμα και σε άλλα πλοία, πελάτες της NCP Νορβηγίας και από 5 Αυγούστου με πλοία πελάτες της TIM Ιταλίας. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της cytamobile-vodafone.
Οι χρήστες κινητών δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Όταν το πλοίο απομακρυνθεί και δεν υπάρχει πλέον κάλυψη από δίκτυο ξηράς, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο σε περιαγωγή, μέσω των πομπών που είναι εγκαταστημένοι σε κάθε πλοίο. Όταν συνδεθούν, θα λάβουν και σχετικό μήνυμα από τη cyta. Τα τέλη θα διαφοροποιούνται κατά τακτά διαστήματα. Τα τέλη της Navitas που ισχύουν τώρα είναι: Για εξερχόμενες κλήσεις προς Κύπρο 0,75 ευρώ/λεπτό, για κλήσεις εντός πλοίου 0,27 ευρώ, για εισερχόμενες κλήσεις 0,21 ευρώ και sms 19 σεντ (συν ΦΠΑ). Τιμές που δεν είναι απαγορευτικές και πλησιάζουν τις τιμές διεθνούς περιαγωγής από ξηρά.


politis.com.cy

No comments:

Share |