Friday, July 31, 2009

Κατ΄ αρχήν συμφωνία ΗΠΑ – UBS

Κατ΄ αρχήν συμφωνία ΗΠΑ – UBS


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones) – Αξιωματούχοι του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταλήξει σε "κατ΄ αρχήν συμφωνία" με τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό UBS AG (UBS) και την ελβετική κυβέρνηση αναφορικά με τη διαφωνία που έχει προκαλέσει η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία 52.000 Αμερικανών πελατών της UBS που ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιήσει κρυφούς λογαριασμούς για να αποφύγουν φόρους.

Σχετικά ακρόαση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Ο δικαστής Alan Gold συμφώνησε να αναβάλει την ακρόαση και να συναντηθεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη στις 7 Αυγούστου. Δικηγόρος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη ελπίζουν "να ανακοινώσουν την συγκεκριμένη ημερομηνία ότι κατέληξαν σε τελική συμφωνία".

Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες τις συμφωνίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την UBS τα ονόματα των πελατών καθώς οι αμερικανικές φορολογικές αρχές (IRS) εντείνουν τις προσπάθειες τους να εντοπίσουν περιπτώσεις πλούσιων Αμερικανών που κρύβουν τα εισοδήματα τους στο εξωτερικό.

Η UBS και η ελβετική κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει ότι με βάση το ελβετικό δίκαιο απαγορεύεται η αποκάλυψη των στοιχείων πελατών.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει την UBS να δώσει στις αμερικανικές αρχές τα στοιχεία των πελατών της ακόμα και αν αμερικανικό δικαστήριο διατάξει την ελβετική τράπεζα.

Τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν σε δικαστήριο νωρίτερα αυτό τον μήνα, ωστόσο ζήτησαν για αναβολή τριών εβδομάδων προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία. Όλες οι πλευρές βρίσκονται υπό πίεση να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να αποφευχθούν διπλωματικές εντάσεις.

capital.gr

No comments:

Share |