Friday, July 31, 2009

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία του ΑΕΠ β΄ τριμήνου

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία του ΑΕΠ β΄ τριμήνου

Συρρίκνωση μικρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους εννέα μήνες εμφάνισε η οικονομία των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά το εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό 1% σε ετήσια βάση κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο είχε η οικονομία των ΗΠΑ είχε συρρικνωθεί κατά 6,4% και κατά 5,4% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη συρρίκνωση κατά 1,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι επιχειρηματικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 8,9% στο β΄ τρίμηνο από βουτιά 39,2% το α΄ τρίμηνο. Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν σε ποσοστό 1,2% μετά από αύξηση 0,6% το α΄ τρίμηνο και πτώση 3,1% το δ΄ τρίμηνο του 2008.

Οι αμερικανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 7,0%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 15,1%, από βουτιά 29,9% και 36,4% αντίστοιχα το α΄ τρίμηνο.

Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 10,9% μετά από πτώση 4,3% στο α΄ τρίμηνο.


capital.gr

No comments:

Share |