Friday, July 31, 2009

ΗΠΑ: 'Φρένο' στα τεράστια μπόνους των τραπεζικών στελεχών

ΗΠΑ: 'Φρένο' στα τεράστια μπόνους των τραπεζικών στελεχών

Τέλος στα υπέρογκα bonus των στελεχών τραπεζών επιθυμεί να θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται κοντά στην ψήφιση στη Βουλή. Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Σάλο έχει προκαλέσεις στις ΗΠΑ η έκθεση του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, σύμφωνα με την οποία, οι Citigroup Inc., Merrill Lynch & Co. και επτά ακόμα αμερικάνικες τράπεζες πλήρωσαν μπόνους συνολικού ύψους 32,6 δισ. δολαρίων το 2008, τη στιγμή που συμμετείχαν στο πρόγραμμα TARP, λαμβάνοντας 175 δισ. δολάρια σε κρατική βοήθεια.

Οπως αποκάλυψε η έκθεση, η Citigroup και η Merrill Lynch, που εξαγοράστηκε στη συνέχεια από τη Bank of America Corp., έλαβαν κεφάλαια TARP συνολικού ύψους 55 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, έδωσαν σε μπόνους 5,33 δισ. δολάρια και 3,6 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Η αμερικανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Δημοκρατικών βουλευτών, που θεωρεί υπεύθυνα για την κρίση και τα μπόνους σε στελέχη που έδειχναν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, προσπαθεί να περάσει νόμο με τον οποίο η διαδικασία με την οποία θα δίνονται οι χρηματικές επιβραβεύσεις θα υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο. Μέρος του ελέγχου θα ασκείται και από τους μετόχους.

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν σε αυτά τα σχέδια, ισχυριζόμενοι ότι θα έπρεπε να τιμωρηθούν μόνο οι τράπεζες που έλαβαν κρατική βοήθεια, και όχι να επηρεαστούν οι οργανισμοί που δεν συνέβαλαν στην κρίση.

reporter.gr

No comments:

Share |