Friday, July 31, 2009

Kέρδη 6,89% για Χ.Α. τον Ιούλιο - Tι δείχνει η τενική ανάλυση

Kέρδη 6,89% για Χ.Α. τον Ιούλιο - Tι δείχνει η τενική ανάλυση


(upd) Αν και στις διεθνείς αγορές η νευρικότητα ήταν εμφανέστατη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το Χ.Α. βρέθηκε όλο και πιο κοντά στα υψηλά του περασμένου Ιουνίου (κοντά στις 2.420 μονάδες), κλείνοντας στις 2.362,35 μονάδες και με κέρδη 0,39%. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ που διαμορφώθηκε σε επίπεδα καλύτερα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Έλληνες αναλυτές σχολιάζουν ότι τα υψηλά έτους στα οποία βρέθηκαν, Dax, Dow και S&P, έδωσαν το έναυσμα για profit taking, χωρίς όμως, να έχει αλλάξει κάτι στη βραχυπρόθεσμη τάση. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα τερμάτισε με κέρδη 1,33% για το γενικό δείκτη. Ο μήνας ήταν αποδοτικός, καθώς η αγορά κατέγραψε άνοδο 6,89%, ενώ ταυτόχρονα, διευρύνθηκαν τα κέρδη από την αρχή του χρόνου σε 32,23%. Σημαντική ήταν και η τόνωση των συναλλαγών, με το μέσο ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνεται στα 280,67 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα του πακέτου στον ΟΤΕ, καθώς σήμερα άλλαξε χέρια το 5% του Οργανισμού, από το Δημόσιο στη Deutsche Telecom.

Μόνο την Παρασκευή, ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 849,381 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 673,9 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τα 170 εκατ. ευρώ. Στο ταμπλό επικράτησε ισορροπία, καθώς από τις μετοχές που διακινήθηκαν 103 ενισχύθηκαν, αλλά 97 υποχώρησαν με 103 αμετάβλητες.

Ρυθμό στην άνοδο έδωσε η μετοχή του ΟΤΕ (3,38%, στα 11 ευρώ με την αγορά να διαμαρτύρεται πο δεν έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε δημόσια πρόταση, σε αντίθεση με το Δημόσιο που πουλάει σε υπερδιπλάσια τιμή), ΕΤΕ (3,28%, στα 20,48 ευρώ απορροφώντας όλους τους κραδασμούς από την εισαγωγή των νέων μετοχών, ενώ κυκλοφορούν και φήμες για εξαγορά), Τ.Τ. (2,98%) και Μυτιληναίος 1% (σημαντικά κέρδη και για τη θυγατρική ΜΕΤΚΑ που ενισχύθηκε κατά 2,28%, καθώς αναδείχθηκε μειοδότης για το έργο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη). Στον αντίποδα, μεγάλη ήταν η πτώση για τον Τιτάνα (3,78%), MIG (3,61%), Eλλάκτωρ (3,17%). Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκαν μεταξύ άλλων, η ΕΧΑΕ (2,25%, ευνοείται από πακέτα σαν του ΟΤΕ), Eurobank Properties ( ενίσχυση κερδοφορίας στο 6μηνο).



Προσεγγίζοντας τεχνικά την αγορά, η Πήγασος Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι, "ο Γενικός Δείκτης έχοντας διασπάσει σταδιακά όλες τις προηγούμενες κορυφές, κινείται με (επόμενο) στόχο τα υψηλά έτους των 2.431 μονάδων. Αν και όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι πλέον αγορασμένοι, οι ταλαντωτές αφήνουν αρκετό περιθώριο κίνησης ως τις υπερτιμημένες περιοχές τους. Απαραίτητη, πάντως, προϋπόθεση συνέχισης του έντονα ανοδικού momentum και επίτευξης του παραπάνω στόχου, είναι η διατήρηση του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα μεγαλύτερα των 100 εκ. ευρώ, ούτως ώστε να απορροφάται η προσφορά τίτλων από κατοχύρωση κερδών περιορίζοντας τη μεταβλητότητα. Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε ότι ο δανεισμός τίτλων παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την ανοδική τάση συμπιέζει τα περιθώρια για όσους έχουν short θέσεις, επιταχύνοντας τους ρυθμούς και τη δυναμική της ανόδου".

reporter.gr

No comments:

Share |