Friday, July 31, 2009

Σε υψηλό δεκαετίας η ανεργία τον Ιούνιο

Σε υψηλό δεκαετίας η ανεργία τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Σε υψηλό δεκαετίας ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ τον Ιούνιο, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις συνεχίζουν τις απολύσεις σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την μεγαλύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,4% τον Ιούνιο από το καθοδικά αναθεωρημένο 9,3% του Μαΐου. Σημειώνεται πως το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1999 και κατά 1,9% υψηλότερο από το αντίστοιχο του περυσινού Ιουνίου.

Το μέγεθος του Ιουνίου ενδέχεται να εκπλήξει κάποιους αναλυτές έπειτα από την καθοδική αναθεώρηση του μεγέθους του Μαΐου από το αρχικό 9,5%. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν η ανεργία να ανέλθει στο 9,7%.

Η Eurostat, ανέφερε πως η αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει μια καθοδική κίνηση κατά 0,8% από την Ισπανία, ήταν λόγω του ότι η διαδικασία υπολογισμού στα εποχιακά προσαρμοσμένα μεγέθη συμπεριλαμβάνει τα τελευταία στοιχεία.

Τα στοιχεία έδειξαν πως 158.000 άτομα προστέθηκαν στη “λίστα” ανεργίας της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, οδηγώντας το συνολικό αριθμό των ανέργων στα 14,9 εκατ., δηλαδή περισσότερους από ολόκληρο τον πληθυσμό της Αυστρίας και της Ιρλανδίας μαζί. Το ποσοστό ανεργίας για εκείνους κάτων των 25 ετών διαμορφώθηκε στο 19,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Η συνεχιζόμενη άνοδος στο αριθμό των ατόμων εκτός εργασίας “σκοτεινιάζει” το outlook για την καταναλωτική δαπάνη και δείχνει πως ενδέχεται να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει η Ευρωζώνη από την ύφεση.

Η Eurostat, ανέφερε, πως η Ισπανία, όπου η κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας οδήγησε την οικονομία σε συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. 18,1%. Η Ολλανδία εμφάνισε το χαμηλότερο στο 3,3% και η Αυστρία στο 4,4%.

capital.gr

No comments:

Share |